Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Rychle a zběsile 8


ikona
Mr. Hlad
fast and furiousprvní dojmyvin diesel
Vin Diesel, Dwayne Johnson a popírání fyzikálních zákonů poosmé. Jak se nám líbí další přírůstek do nejakčnější filmové série současnosti? 

Série Rychle a zběsile se dohrabala k osmému dílu a jde o jedinou značku, která je dnes pořádně schopná konkurovat comicsovkám nebo Star Wars. Už u minulých filmů si však diváci stěžovali, že toho už toho bylo prostě moc a že stačilo. Vin Diesel si to ale nemyslí. Jak se nám líbilo jeho letošní blbnutí, v němž dojde i na hrátky s ponorkou a superzlou Charlize Theron?

 

Jak to vidí Cival:
První půlka ještě zaváněla nevýraznou rychlou-a-zběsilou rutinou, ve které vás nic nepřekvapí. Postupem času ale z osmičky vylezla parádní popcornová jízda, která servíruje i několik pasáží, co se uchází o pozici toho nej, co v rámci série vzniklo.

Špičková řemeslná práce, která je trikově přesvědčivá, i když se na plátně dějí absolutní pekla, navzdory šíleným dějovým konstrukcím a šachům s postavami celkem fungující scénář, jehož poradce na hlášky by měl dostat extra příplatky, a postavy, jež přesně znají svoji úlohu v týmu a mají charisma i silné momenty. K tomu fajn záporačka a skvělé taky-finále s Jasonem Stathamem a jeho malým parťákem a výsledkem je ulítlý blockbuster, v jaký jsme ani náhodou nedoufali.

 

Jak to vidí KarelR:
Prakticky celou dobu jsem si říkal: Proč takhle sakra nevypadají bondovky?! Osmý díl Rychle a zběsile je monumentálním akčním nářezem, ve kterém se kupodivu neztrácí sympatické postavy, úderné hlášky ani příběh, který je možná pitomý a děravý, ale hrne se kupředu s takovou razancí, že to začnete řešit až po závěrečných titulcích. Dieselova parta tak plní prakticky všechno, co si předsevzala, a navíc přihrála Jasonu Stathamovi jednu z nejlepších rolí jeho kariéry. Že byl Deckard Shaw dva díly zpátky chladnokrevným zabijákem? No, to je pravda. Ve světě Rychle a zběsile se ale takové drobnosti odpouštějí, aby se mohl namíchat epický výbušný popcorn s nohou konstantně na plynu. Rozhodně neříkám, že bude tahle ujetost bavit všechny. Pokud ale na Dieselovu hru přistoupíte, čeká vás další vytuněný odvaz, který šlechtí i minimální nakročení do devítky.

 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Za mě dobré. Až překvapivě dobré, protože tvůrcům nejspíš došlo, že to, co se chystají servírovat divákům, opravdu s vážnou tváří nejde prodat. A tak se víc vsadilo na humor, hlášky a nadhled. A funguje to. Extrémní akci střídají momenty, na nichž je evidentní, že z toho všichni na place už mají vlastně docela srandu. V osmičce si už můžou dovolit, cokoliv se jim zachce, a tak se tu otevřeně kašle na pravidla, fyzikální zákony nebo na logiku. Diesel, F. Gary Gray a celá parta jednoduše dostali hromadu peněz a vyřádili se jako pětiletí kluci, kterým rodiče poprvé postavili autodráhu a oni si teď můžou hrát na… třeba na Rychle a zběsile. Jo, je to volovina, tentokrát ovšem tak upřímně přehrocená, že se nelze nebavit. Hlavně Statham tu potvrzuje, že je škoda, že Hollywood objevil jeho komediální talent příliš pozdě. Užil jsem si to.

 

Jak to vidí Rimsy
Dostal jsem přesně to, co jsem čekal. Tahle série rozhodně neplní moje mokré sny, ale nápaditost v překonávání sebe sama se jí ani tentokrát upřít nedá. Příběhově naprostá tupost a sled absurdit, což mě osobně v součtu kazí i požitek z následné akce (podobně jako nedávno u Konga). Jenže na rozdíl od řezání mezi opičákem a ještěry má nové Rychle a zběsile hned několik trumfů, a to je vedle kvalitní akce (na níž jsou ty prachy prostě vidět) především Jason Statham, který mi po nějaké době, kdy jsem ho nesledoval, zase připomněl, že je prostě frajer. Diesel je kožený, The Rock přepálený, Gibson trapnovtipný, holt všechno je na svém místě. I Charlize si tu blbost očividně užívala, takže co bych proti tomu mohl mít? Pro cílovku ideální vyřádění. A já jdu zase hledat nějaké to sociální drama o pasení koz na kyrgyzských stepích.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace