Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 důvodů, proč se těšit na další Rychle a zběsile


ikona
imf
dwayne johnsonfast and furioustémavin diesel
Vin Diesel už za měsíc roztočí boxoffice ruletu. Co všechno jeho megaakčňák přinese?  

Některé série prostě nevědí, kdy skončit. Po pozlacené podlaze klouzají čím dál tím rychleji do kreativního pekla, až najednou zlatý podklad vystřídá drsné prozření. Je celkem jisté, že podobný osud čeká i Rychle a zběsile, ale jakkoliv je statisticky pravděpodobné, že nezopakuje půl druhé miliardy dolarů, které utržila sedmička, je otvírák blockbusterové sezóny předurčen k vysokým tržbám. Dost vysokým, aby obhájily dvousetmilionový rozpočet a ještě Universal motivovaly k odmávnutí jednoho, dvou pokračování. To aby měl Diesel svojí desítku. Pevně doufáme, že desítka se bude odehrávat ve vesmíru a budou v ní mít cameo Strážci Galaxie, Luke Skywalker a vetřelec. 

 

Pak by se totiž konečně všechno uzavřelo v tom epickém stylu, který má dnešní YouTube generace ráda - povrchní, banální, ale přesto svým způsobem lákavý mash-up, který sice moc nedrží pohromadě, ale je patřičně načančaný. Rychle a zběsile se do téhle podoby překulila někde mezi pátým a šestým dílem. Od té chvíle je všechno víc a víc cool, až to vlastně přestává dávat smysl v delších než desetiminutových blocích, které rámují jednotlivé akční sekvence. Můžete proti tomu protestovat, můžete plakat, ale Vina Diesela nepředěláte. Vládne téhle sérii pevnou rukou - z jedné strany plácán po zádech fanoušky sociálních sítí, kteří mu mocně lajkují jakoukoliv zmínku o rodině ve všech možných i nemožných smyslech (pak se divte, že to do těch filmů cpe pod tlakem), z druhé strany pak podporován hollywoodskými účetními, pro které je tahle série z nějakého záhadného důvodu bezedným oslíkem, jež se otřásá a plodí další a další stamiliony dolarů. 

 

I proto osmička pokračuje po osvědčené trajektorii - víc povědomých ksichtů na obou stranách, které doplňují stavy po těch, kdo odešli (ti hodní) nebo to "koupili" (ti zlí), ale také staří známí dělající staré známé opičky pod rouškou čím dál tím absurdnějších kaskadérských kousků. Svým způsobem je roztomilé, že někoho někdo nechá za takhle velké peníze dělat "bugr na pískovišti", protože jsou z toho často technicky velmi brilantní konstrukce. Dějově ale tenhle přerod v roztěkanou bondovku na steroidech může leckoho nudit, zvlášť když je to už potřetí a za využití klišé jak z telenovely (ztráty paměti, mstící se bratři, tajemné krásky z minulosti). Rychle a zběsile ale pořád zůstává sérií, která se snaží osahat nejnovější hi-tech trendy a zároveň si klade absurdní otázky typu "mohl bych chytit do ruky odpálené torpédo a šoupnout ho po ledu přímo do hloučku záporáků?" 

 

Jestli jste si někdy podobnou otázku, ať už při sledování nějakého akčního filmu nebo během denního lelkování, někdy položili, je tenhle desetibodový skalpel jednoznačně pro vás.

Charlize Theron
Tady máte první důkaz toho, že si Vin Diesel plní sen o svojí bondovce. Dredatá blonďatá záporačka v podání Charlize Theron (sekne jí to, ne že ne) se jmenuje Cipher nebo chcete-li Šifra a přichází z Domovy minulosti s nabídkou, která se neodmítá. Zjevně má na Doma nějakou dobrou páku, protože se holohlavý superman okamžitě rozhodne zradit své bližní, kvůli "poslední fušce pro záporáky". Hmm... je to hodně papírem šustící zápletka a scenáristé si navíc neodpustili fintu ze Spectre, když Charlize zmiňuje události posledních tří filmů a říká Domovi "Všude jsem byla a ve stínech tahala za nitky". Vzpomínáte na Blofelda, autora všech Jamesových bolestí. Jen doufejme, že v tomhle případě mají tvůrci lepší vysvětlení i rozřešení. Charlize je každopádně vítaná posila a ozdoba zároveň. Fanoušci ji začali chtít hned po jejím výkonu v Šíleném Maxovi a co fanoušci chtějí, to Diesel splní. Fakt, že se Charlize nechala ukecat (a uplatit) jen dokazuje momentální sílu a vliv téhle frančízy. 

 

Dwayne je novej táta
Vin jako záporák samozřejmě znamená nové rozložení sil v rámci týmu, který teď stojí proti možná povědomé, ale o to zákeřnější hrozbě. V posledních letech naši rychlíci pracovali pro Kurta Russella jako výkonná tajná jednotka, ostatně jedna z jejich misí je vidět v úvodu upoutávek, kdy je tým záporáků rozprášen obří bourací koulí. Dwayne a Dom vládnou týmu společnou rukou a Kurt má na starosti výplatní pásku. Jenže pak se Dom zvencne a Dwayne musí převzít roli patriarchy, bohužel i se sladkými řečičkami o "rodině", která teď musí držet pohromadě a dojít si pro Doma za nepřátelské linie. Jestli vám to až moc připomíná brainwashing Letty v šestce, jste na správné adrese. A máme tu i další důkaz toho, že k událostem šestky se budeme znovu obloukem vracet.

 

Jason kope za hodný
Rodina Shawových, se kterou jsme měli tu čest poprvé v šestce, byla zásadním klíčem k semknutí celé série. Díky Deckardovi (Jason Statham), bráchovi záporáka Owena ze šestky, se propojily události třetího dílu s dílem šestým a my tak konečně dostali plnou chronologii (1, 2, 4, 5, 6, 3, 7). Jason Statham byl jako nezastavitelný zločinecký elegán ozdobou sedmičky a už v úvodní scéně dokázal, že absurdita se dá podat s úsměvem na rtech. Byla by škoda o něj přijít jen tím, že na konci filmu putoval za mříže. Jako jeden z mála záporáků ovšem přežil, a tak v osmičce bude v duchu hesla "nepřítel mého nepřítele je můj přítel" pomáhat týmu proti Domovi, protože co jsme si, to jsme si atp. 

 

To ale není jediný člen Shawovic rodiny, kterého ve filmu uvidíme. Spekuluje se, že se ve filmu objeví i maminka obou nezvedených bratrů a nebude ji hrát nikdo jiný než Helen Mirren. Producenti si ji asi schovávají jako překvapení do samotného filmu, stejně tak jsme zatím neviděli moc ze Scotta Eastwooda, který hraje Russellovu podržtašku a potenciálního budoucího člena týmu a ze záporáka Kristophera Hivju (Hra o trůny), který bude osvaleným pěšákem Charlize Theron. Už samotný fakt, že Jason kope za hodný a pravděpodobně se "trochu" popere jak s Dwaynem, tak s Dieselem, nás ovšem samozřejmě baví. Doufejme, že jeho role do budoucna jenom poroste. Jeho špičkování s Dwaynem je zjevnou náplastí za absenci Diesela ve většině snímku (jeho role je už z principu redukována, většinu času nebude hrát hrdinu).

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace