Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Které hollywoodské studio vyhraje rok 2017? (2/2)


ikona
TedGeorge
tématržby
Souboj titánů pokračuje. Vyhrají nakonec Warneři, nebo všem vypálí rybník Sony? 

Vítejte zpět. Právě jste klikli na druhou část tématu rozebírajícího letošní sled premiér TOP 6 největších hollywoodských studií. V pondělí jsme si rozebrali Disneyho, Universal a Foxy. Zbývají nám tedy Warneři, Sony a Paramount. Že zapomínám na Lionsgate, STX, A24 a další menší studia? Netřeba klesat na mysli, plánuji bonusový článek, který se jim bude věnovat. Úvod není nutné zbytečně natahovat, vše podstatné už bylo řečeno minulý týden. Ke čtení si otevřete červené víno Zweigeltrebe 2015 z Vinařství Špalek a jdeme na to.

Dodatek: Článek je psaný 20.2. odpoledne, a právě k tomuto datu jsou čísla v článku aktuální.

Téma by nemohlo být kompletní bez toho posledního studia v řadě. Poslední roky jsou tak označováni Paramounti a mnohým pamětníkům to jistě rve srdce. Nedá se nic dělat. Studio, bez přehánění závislé na Transformerech, má za sebou pár těžkých let a není náhodou, že právě ve vztahu k nim je čím dál častěji zmiňován možná nástup nechutně bohaté Číny do Hollywoodu.

Finanční konglomerát vlastnící studio Wanda (panáka pokaždé, když se v mém článku objeví jméno této čínské společnosti?) se čím dál častěji ohlíží, do čeho by uvrtal svoje miliardy, a produkční skupina Legendary, síť multikin AMC či televizní kanály jim už nestačí. Ustojí to Paramount? Hodně napoví letošní rok. Netřeba spoilerovat, mrkněte na jaro.


Jaro

Paramounti všechno načali už 13. ledna výplachem Monster Trucks. S rozpočtem atakujícím 100 milionů dolarů byl tento (bez prominutí) dementní hollywoodský nápad už dlouho předlouho naprosto odepsaný. Všichni tušili, že tady finančním géniům z Paramountu pšenka nepokvete. Tušili to i mistrové za kasou, a tak alespoň utnuli drahou reklamní kampaň, načež odevzdaně čekali, jaká čísla jim diváci dopřejí. Bylo z toho 32 milionů z Ameriky a dalších 28 ze světa. Au. Všechno měl zachránit Vin Diesel 20. ledna. To šel do kin třetí díl „Tripl ixe“.

Rozpočet 85 mega, 3600 kin, velká reklamní kampaň a celkových 45 kulatých z Ameriky muselo vyděsit i tu uklízečku doplňující toaleťák na privátním hajzlíku šéfa Paramountu, Brada Greye. Své naštěstí začala říkat Čína a díky jejím současným 150 milionům může režisér D.J. Caruso nadále resuscitovat svou kariéru. Otázkou samozřejmě je, kolik peněz se vrátí samotnému studiu, kolik zamíří do spolu-produkující filiálky Revolution Studios a kolik se ztratí v samotné Číně. Čtyřka tedy za pár let dost možná vznikne, ale Vin už se musí pomalu učit mandarínský dialekt.

Na začátku února si odbyl premiéru další remake legendárního hororu Kruh. Kruhy v kinech zklamaly. Na poměry hororů solidní rozpočet 25 milionů dolarů byl podpořen velkou celosvětovou kampaní (jenom v USA prý sežrala větší číslo, než je samotný rozpočet) a k dnešnímu dni mohou studioví hlavouni přepočítávat jenom mrzkých 66 melounů celosvětově. Čtenáři už za sebou mají několik MZ tržebních lekcí a jistě tedy budou souhlasit, že výdělky 66 mega při rozpočtu 25 mega ještě automaticky neznamenají zisk.

Zatím žádná sláva, co? Proto bude pro studio naprosto „kruciální“, jak si 31. března povede v kinech Ghost in the Shell. Na tomto místě mi dovolte poděkovat domácím distributorům za to, že nevymýšlí český distribuční název. Post-apokalyptický sci-fi thriller na motivy milované japonské mangy se dočká velké hollywoodské premiéry za účasti Scarlett Johansson a fanoušci originálu (k nimž se hrdě řadím) se třesou strachy jako osiky. Může to totiž dopadnout strašně špatně a jméno režiséra k velkému optimismu nevybízí. Trailery naštěstí baví, a tak jsem mírný optimista. Scarlett je navíc velká hvězda, takže tuším útok na celkových 130 mega z Ameriky a dalších 300 ze světa. Asie bude zase zachraňovat, co se dá.


Léto

Na konci května se v kinech pokusí o zázrak Pobřežní hlídka zaměstnávající Rocka, Zaca Efrona a hlavně Alexandru Daddario. A víte, že se jim ten zázrak možná povede? Byť se na film vůbec netěším, slyším internetový šum rozebírající ta dvě zvířátka (myslím samozřejmě Rocka a Efrona) a vůbec bych se nedivil, kdyby film zamířil do stejných ultra-ziskových vod, ve kterých plaval jeho předobraz, tedy 21 Jump Street. V dálce tuším 150 z Ameriky a podobné (ne-li vyšší) číslo ze světa.

Vás už jistě zajímá datum 23. června. Jenom blázen by si myslel, že pátí Transformeři s podtitulem Poslední rytíř znovu nepřekonají miliardu. Na to je Asie (a hlavně Čína) až příliš mocná. Očekávejte tedy další pokles amerických tržeb a další růst těch světových. Z finančního hlediska samozřejmě dává pokračování mimozemských robotů velký smysl, ale zhrzení fanoušci Michaela Baye nadávat mohou.

A také budou. To je přece tak strašně smutné, co se kolem rejži Skály, Armageddonu a Mizerů děje. On si samozřejmě může občas odskočit k srdcovým projektům jako Pot a krev nebo 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází, ale to nám nestačí. Kdy už se té značky Míša konečně vzdá? Obraťme stránku. Paramount musí doufat v obří tržby Transformerů.

Jak jinak si vysvětlit, že se na další 3 měsíce se v kinech (až na dvě výjimky) odmlčí? Do léta ještě musíme započítat sequel dokumentu Nepříjemná pravda z dílny aktivisty Ala Gorea. Byť film produkuje nezávislý Paramount Vantage, dokument se dočká široké premiéry v tisícovkách kin. Všichni jistě víme, že co se (ehm, nejenom) tržeb týče, tak to nebude stát za řeč.


Podzim

S klidem můžeme přeskočit srpen. S klidem můžeme přeskočit září. Až 13. října přijde do kin drama docela dlouho absentujícího Darrena Aronofskyhomother!“. Nebudeme si hrát na bulvárek a vynecháme fakt, že v něm hraje jeho současná přítelkyně Jennifer Lawrence. Důležitější je, že půjde o mysteriózní thriller, ve kterém se objeví také Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer a Domhnall Gleeson.

Jistě nejsem jediný, komu film startující 27. října přivodí „jistou“ změnu v krevním oběhu. Paramounti ohlašují „2017 Cloverfield Movie“ a já skáču až do stropu. Zase u toho bude producentsky neuvěřitelně aktivní J.J. Abrams a zase tuším pecku. Někdo film může znát jako God Particle a měl by se z části odehrávat ve vesmíru. Mně to stačí. Teď už jenom spolu s vámi budu čekat na teaser, jenž nám vůbec nic neprozradí a stejně bude patřit do redakční TOP 10 nejlepších upoutávek za rok 2017. Vsadíte se?

Vzácný úsměv na tvářích finančních ředitelů studia vyloudí 10. listopadu pokračování komedie Táta je doma. Vrací se Will Ferrell a Mark Wahlberg. Ještě to není jisté, ale objevit by se mohl také Mel Gibson. Bude z toho velký hit? Vůbec bych se nedivil dvěma kilům jenom z Ameriky. Jo, až tak. Co se podzimu týče, tak je to všechno. Paramount si schovává na prosinec jednu jedinou poslední premiéru. Rád bych vám řekl, že to bude nářez, ale…

 

Zima

... tou poslední slečnou na holení je komediální drama Downsizing. Zajímavý je třetí přídomek – prý by to mělo být také sci-fi! Zmínku si zaslouží lidé zodpovědní za film. Režíruje Alexander Payne (měl bych strašnou radost, kdybych zjistil, že pojmenoval syna Max) a hlavní role si vystřihnou Matt Damon a Kristen Wiig. Zastaví se také Alec Baldwin, Christopher Waltz, Neil Patrick Harris, Jason Sudeikis a Udo Kier (!). Ale vás už jistě zajímá, o čem to celé bude. Inu, manželé žijí špatný život a rozhodnou se s tím něco udělat. První logická volba zní: „Necháme se zmenšit!“. Zatím všechno v pohodě. Problém je, že si to manželka na poslední chvíli rozmyslí…

No a to je všechno nejenom k Paramountům, ale i k mému článku. Stejně jako už několik sezón nazpět bude studio spoléhat hlavně na Transformery. Ghost in the Shell samozřejmě může překvapit, ale konkurenci bude mít na jaře velkou. Svoje si jistě vydělá Will Ferrell (zvlášť pokud se ukáže Mel Gibson), ale kromě Pobřežní hlídky tam nic jiného nevidím. Poslední místo mezi rozebíranými studii je tak znovu zasloužené a já se jenom modlím, aby nám Paramounty opravdu nekoupili Číňani.

Díky za pozornost. Mějte se dobře a ještě líp. Pokud při tom stihnete číst i tematické články na MovieZone, tím líp. Já si dám kvůli pracovním povinnostem chvíli oddech, ale o slovo se hlásí imf a věřte mi – ty články budou stát za to. My víme, že vás rozmazlujeme. Čau.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (50)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace