Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Které hollywoodské studio vyhraje rok 2017? (1/2)


ikona
TedGeorge
disneyhollywoodtématržby
Souboj titánů - vyhraje v roce 2017 Disney, Universal nebo někdo jiný? 

Vítejte u první části tématu, které si posvítí na vyhlídky hollywoodských studií v roce 2017. Analytici se shodují, že právě probíhající rok v kinech má náběh na to být rekordní. Když se člověk podívá na seznam očekávaných premiér, nedá se než souhlasit. Bude to opravdu velké. Zatímco rok 2015 pro sebe urvalo, z popela znovuzrozené, studio Universal, loňskou kalendářní jednotku si pro sebe uzmul naprosto bezskrupulózně vládnoucí Disney. Zatím to vypadá, že v roce 2017 si to na férovku rozdají právě tato dvě studia, ale nesmíme zapomínat na hladové šelmy v pozadí.

Mám na mysli spolehlivé lišáky od Foxů a trochu se trápící Warnery. Že zapomínám na Sony, Paramount a Lionsgate? Tady bych velké šance na první místo neviděl, ale člověk nikdy neví. Pojďme si na studia posvítit jednotlivě. Bude toho hodně, takže článek po vzoru minulého roku rozděluji na dvě části. Co zbývá? Popřát vám kvalitní, ničím nerušenou, četbu a doporučení červeného vína k pití. Tentokrát padla volba na Cabernet Sauvignon Doc Aquileia ročník 2012.

Dodatek: Článek je psán ve čtvrtek 16.2, odpoledne. Právě k tomuto datu jsou aktuální všechna čísla použitá ve článku.

Studio, které nás v kinech vítá rotující zeměkoulí, mělo minulý rok v kinech trochu slabší, ale nebyla to žádná katastrofa. Jako by Universalové po rekordním roce 2015 nabírali dech na smršť, jež nás letos v multiplexech čeká. Pokud jste pozorně četli předcházející kapitolu, tak víte, že Disney letos rozhodně nechce diváky zahltit přehršlí premiér a dává tak konečně nadechnout ostatním studiím. Právě Universal je podle mě největším kandidátem na trůn tržebního krále roku 2017, ale bude to boj. Netřeba přeskakovat, pojďme začít jarem v kinech…


Jaro

Začít musíme Rozpolceným. Už 20. ledna se do kin vrátil M. Night Shyamalan a bylo z toho velké haló. Já osobně to třeba vůbec nečekal. Mysteriózní drama-thriller-horor se pyšní ultra-nízkým rozpočtem 9 mega a hlavně v amerických kinech vyráží dech. Prozatím je z toho 115 milionů dolarů ze zámořských multiplexů a dalších 57 ze zbytku světa. Celkově tu máme náběh na čtvrt miliardy z celého světa a to je pro Shye prostě comeback snů. Universalové si těžko mohli představit lepší rozjezd roku 2017 než ten, který jim na stříbrném podnose naservíroval do první hollywoodské ligy se vracející Ind.

Ke konci ledna si odbylo premiéru průšvihem provázené (bylo zveřejněno video s topícím se psem) Psí poslání a je z toho slušná trvalka. Nejnovější film mého docela oblíbeného režiséra Lasseho Hallstroma má k dnešnímu dni na kontě 58 mega celosvětově a díky spokojeným reakcím diváků a nízkým poklesům tržeb z kin z toho bude více než 100 melounů.

Vzhledem k rozpočtu 22 milionů to je pro námi rozebíraný konglomerát jednoznačně zisková položka. Co máme v seznamu dál? Minulý víkend (tedy 10. února) vábilo do kin diváky voňavé lejno (čtěte všeříkající recenzi Rimsyho) jménem Padesát odstínů temnoty. Pokračování filmové Šedi si v pokladnách vede dobře. Obří úspěch jedničky se sice napodobit nepodařilo, ale vzhledem k rozpočtu 55 mega bude celkových 400 ze světa důvodem otevřít v ústředí Universalů alespoň tu Bohemku.

Vy už teď jistě víte, jak si vedla premiéra Velké čínské zdi v amerických kinech. Já to však ještě nevím a odmítám článek 10x přepisovat. Faktem je, že příští (respektive ten právě uběhnuvší – oh fuck it) víkend se očekává otvírák mezi 15-20 miliony dolarů. Čína už stihla vydělat 170 mega a celkově tak jsme před hranicí čtvrt miliardy dolarů. Podle mě je tahle položka Universalům tak trochu ukradená.

Film totiž z větší části financovalo studio Legendary vlastněné čínskou skupinou Wanda. Universalům tedy nemusí vadit, že rozpočet včetně reklamy měl spolknout více než 250 milionů dolarů a fantasy snímek s Mattem Damonem prostě nemá šanci vydělat. Co se jara týče, na konci února si ještě odbyde premiéru horor Get Out, ale to snad ani nestojí za zmínku. Universal pořádně zatopí pod kotlem až v dubnu.

 

Léto

Já vím, začátek dubna ještě není oficiální začátek léta, ale v Hollywoodu už nějaký ten rok značí počátek letní sezóny v kinech a pro účely mého článku budu tuto nomenklaturu adaptovat. Letní sezónu Universalové naplno odpálí osmým dílem Rychlem a zběsile. I tržebnímu analfabetovi musí být jasné, že výjimečnou miliardu a půl předchozího dílu se nepovede napodobit, ale studio si na těch devět nul rozhodně brousí zuby.

Znovu se bude spoléhat hlavně na Asii, respektive Čínu. Předchozí díl zde málem atakoval 400 milionů dolarů tržeb a pobláznění Číňani budou jistě opakovaně chodit na rychlé (a městskému provozu nebezpečné) řidiče v houfech. Co se Ameriky týče, tak tam bych viděl propad tržeb alespoň o 100 mega. Nesouhlasíte? Tak šup do diskuze.

Ale pryč od profesionálních desperátů silnic. Universalové nám na konci dubna nabídnou ještě jednu premiéru jednoho zajímavého hororu. Mumie odstartuje v kinech 9. června a babo raď, jak si povede. První upoutávka se dočkala rozporuplných (někdo by řekl mizerných) reakcí, které alespoň trochu zažehnala „fičurka“ ukazující, že Tom Cruise je pořád blázen a do natáčení dává po vzoru Mission Impossible všechno. Podle mě z toho bude víc jak půl miliardy celosvětově. Amerika klasicky zklame, ale nově oživená značka má ve světě pořád zvuk a hlavně v Asii je Cruise pořád za boha.

Pětku zařazuje studio 30. června. To do kin zamíří třetí díl animáku Já, padouch a já si myslím, že po Mimoních je situace jasná. Děti značku milují a vyřvou si celosvětovou miliardu. Také vás nepravděpodobný úspěch této značky tak fascinuje? Tady prostě není co dodat – sprintujeme k dalšímu hitu. Komedie Girls Trip startuje v kinech 21. července. Hrají v ní samé černošky a něco mi říká, že si svoje divačky také najde. Co se léta týče, tak jsme na konci. Universal si však v první půlce roku všechny náboje rozhodně nevystřílel.


Podzim

Předchozí odstavec jsme končili Tomem Cruisem a zase s ním budeme začínat. Na samotném konci září (konkrétně 29.) se v kinech připomene režisér Doug Liman opakující kvalitativně úspěšnou spolupráci s Tomem. Nějak mi oznámení thrilleru American Made proklouzlo mezi prsty, takže to napravím na tomto místě. V kinech se dočkáme příběhu pilota, kterého naverbuje CIA, aby jim pomohl v boji s překupníky drog. Zajímá mě to, projektu fandím a doufám, že z toho budou slušné zisky v kinech.

Kdo je dalším pánem na holení? Michael Fassbender se připomene 13. října v thrilleru výborného režiséra Thomase Alfredsona The Snowman. Čtenáři kvalitních detektivek na tomto místě jistě zbystří. Fassbender si totiž nezahraje nikoho jiného než Harryho Holea. Kolem a kolem z toho máme další film v řadě dotyčného studia, kterému bych přál úspěch.

Hned o týden později se připomene hororová série Insidious svým čtvrtým dílem. Uvidíme, co Leigh Whannel pod producentským dohledem Jamese Wana vymyslí tentokrát. Jisté je jenom jedno – já v tom kině zase budu. Pro úplnost musíme zmínit snímek Let It Snow. Start je plánovaný na 22. listopadu, měl by to být romantický film a není o něm skoro nic známo. To je k podzimu všechno. Universalové mají hned několik želízek v ohni a co se kvality týče, jsem optimista. Co se tržeb týče, tam to bude horší, ale třeba diváci překvapí a zamíří do kina na (mnou tušenou) kvalitu. Teď už pojďme navléct teplé kabáty a do dáli pozdravme Jona Snowa. Zima je totiž tady.


Zima

V zimě zpomalíme. Jako kdyby boss námi probíraného studia zamířil na přednášku šéfa Disneyho, Boba Igera. Tam muselo zaznít: „Je to o tržební kvalitě, ne kvantitě“. Jak jinak si vysvětlit, že jediný film studia mířící do kin v prosinci je dva dny před štědrým dnem třetí pokračování komedie Ladíme. Pozor na to. Na první pohled nenápadný (a znovu jistě extrémně levný) náhled do duše vysokoškolsky vzdělaných zpěváků A cappella dokázal prvním dílem vydělat celosvětově 115 mega. Druhý už má na kontě 287 kulatých a třetí díl bude v rostoucím trendu jistě pokračovat.

No a to je všechno. Je jasné, že Universal si to nejlepší ze své stáje vystřílí už v první polovině roku. Je to respektu-hodný sled premiér, ale bude to stačit na Disneyho? Tipnu si, že to bude letos hodně těsné. Je tu ale ještě jedna možnost. Ze zálohy zaútočí jiné studio a na konci roku se všichni budeme pořádně divit. Budou to Foxové? Klikejte na další kapitolu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace