Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: John Wick 2


ikona
Mr. Hlad
john wickkeanu reevesprvní dojmy
Keanu Reeves a jeho další vražedná jízda. Povedlo se zopakovat nečekaný úspěch jedničky, nebo vás čeká zklamání? 

Keanu Reeves nám před pár lety vytřel zrak jako John Wick. Teď se vrací ve druhém díle, kde bude muset splatit jeden hodně starý dluh. Zahraniční reakce jsou víc než spokojené a diváci do kina taky chodí, takže jsme se docela dost těšili. A vy teď můžete zjistit, jak se nám to líbilo. 

 

Jak to vidí Imf:
John Wick je zpátky. Nebo si to alespoň myslí. Keanu Reeves prostřeluje hlavy, odhazuje dvoumetrové kolohnáty a kromě italské mafie jde hlavou proti kolegům. A je to... dobrý. Jenže rozjetá hajpovací mašina tenhle pojem bere skoro jako čestnou prohru. Chad Stahelski maká na plné obrátky, akčních scén je víc, vystřílené olovo nebere konce, jenže moment překvapení je pryč a snaha zaplácnout dvouhodinovou stopáž popisem interních mechanismů Wickova světa se míjí účinkem. Pokud nemáte fetiš na bouchačky a nechcete se moc babrat v zákulisí zabijácké branže, budete na každou další přestřelku čekat s bubnováním prstů. A po té třetí zjistíte, že je to sice velmi povedené a kvalitní, ale brané přes kopírák. Mohl bych říct, že John Wick vypadá jako videohra... třeba jako Max Payne, jenže ten měl zajímavější příběh i postavy. Ne, to není trolling. John Wick je pořád fajn chlápek a má to v paži. Jenže ho tentokrát posadili do nezajímavých kulis a proti nudným chlápkům (a holce) v kvádrech. Rozvernost a nadhled jedničky chybí, řemeslo zůstává. Berte to jako druhý poločas na půl plynu, poté co soupeř dostal v tom prvním nakládačku. Do dalšího zápasu by ale Wick měl nastoupit s trochu větším tahem na branku.Jinak dostane za uši.

 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Zklamání. Ne velké, ale zklamání. John Wick je pořád o dost kroků napřed oproti ostatním akčním filmům, ale v bitkách a přestřelkách mu občas malinko dochází dech a začíná se opakovat. Ten náskok je naštěstí tak velký, že to tolik nevadí. Větší problém je s příběhem, jenž se tentokrát bere smrtelně vážně, chybí mu lehkost a nadhled jedničky a především jde směrem, který osobně nepovažuji za úplně šťastný. Zatímco minule byl John Wick mýtus, legenda a přízrak, jehož jméno děsilo každého mafiána, teď je jen jedním z mnoha vrahů, jenž o svou výjimečnost někde mezi prvním a druhým dílem přišel. Mýtus je pryč. Tvůrci navíc dost nesmyslně vykecávají všechna tajemství světa zabijáků, který byl minule tak atraktivní i proto, že si ta tajemství zachovával. Docela škoda. Druhý John Wick je nadprůměrný akčňák. Bohužel však s nudným příběhem, který se trochu ztrácí sám v sobě. Jo a taky s dost slabou sestavou záporáků. Sorry, ale příště chci víc. I když možná budu radši čekat míň. 

Jak to vidí Rimsy:
Druhý John Wick začíná tam, kde skončila jednička, a v tomtéž duchu pokračuje docela dlouho. Na chlup stejná akce, headshoty, takedowny, Keanu v obleku a jeho aura mašiny na zabíjení, všechno je zpátky. Minimum invence a banalitu příběhu spasí až druhá půlka, která prozradí víc o celém fikčním světě, v němž hraje mafie prim. Takže o většině naťuknutých, ale dál nerozebíraných detailů z jedničky se dozvíte mnohem víc, zároveň se tím však vytrácí tajemno. Pohříchu je to však to jediné, čím tohle pokračování dokáže překvapit a zaujmout. Nad videoherními přestřelkami si totiž podruhé zaslintají jen skuteční akční fanatici. Není to průšvih, ale mohlo to být mnohem lepší. Co mohlo, mělo!

 

Jak to vidí xxmartinxx:

Druhý John Wick je lepší než jednička, protože je mnohem absurdnější. Některé scény zcela navážno zabíhají do surreálna, když svět nájemných vrahů koliduje s apatickou "každodenností". Což není myšleno jako výtka. Vlastně by to mohlo zajít ještě dál a byl bych rád. Navíc to krásně vypadá, byť trhavá kamera občas naplno nezužitkuje Reevesovo fyzické herectví (Tom Cruise by rozhodně trval na tom, aby mu během akce bylo aspoň vidět do obličeje). Jediný opravdový problém je stejný jako u jedničky - graduje opačně. Od nejlepších scén po ty slabší, což je samozřejmě problém. Ale bavilo mě to a překvapivě to uteklo. Zatímco po jedničce mi ta série byla tak jako jedno, teď chci kapitolu tři, která to všechno posune ještě o kus dál. Rozhodně se neobejdu bez souboje se světelnými meči mezi Johnem Wickem a Wernerem Herzogem na popředí explodujícího panorámatu Manhattanu... nebo tak.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace