Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 11 filmů, které stály daleko méně, než byste čekali


ikona
TedGeorge
john wicktop 11tržby
Kdy jste si naposledy řekli: "Ten film musel stát alespoň 3x tolik?" 

Tušíte správně. Tohle téma se na stránkách MovieZone objevuje hlavně kvůli pokračování Johna Wicka. To je ten film, který nám všem před třemi lety udělal velkou radost a stál jenom 20 milionů babek. Což je tak 2x méně, než na kolik vypadá. Ale to už zbytečně propaluju jednoho ze zástupců mé TOP jedenáctky. Na tomto místě musím zmínit, že jsem si vzal na paškál filmy z posledních dvou dekád. Jistě bychom našli plno příkladů z klasického Hollywoodu, ale těm se budu věnovat až někdy v budoucnosti. Prostě a jednoduše před sebou máte další téma, jehož četbou zabijete tu trochu volného času, která vám zbývá. Ke čtení konzumujte červené víno Santa Ema Pinot Noir Reserve. Jdeme na to.

3. John Wick (2014)

Tak konečně. Druhé dobrodružství sympatického nájemného vraha ve výslužbě s tváří Keanu Reevese je v kinech, a právě díky prvnímu dílu filmu tato TOP 11 vzniká. John Wick přišel před třemi lety do kin neočekávaně a snad všem fanouškům (Hollywoodem zanedbávaného) akčního žánru udělal radost. Jak by také ne. Kombinace Nea, šikovného dua neznámých režisérů a nekompromisního eRka plného nápadů nás všechny nechala zapomenout na to, že žijeme v době komiksovek a nejdražší filmy roku už dávno netočí Arnie nebo Sylvester Stallone.

Wick byl natočen za 20 mega a já musím ještě jednou zatleskat. Revenge story zhrzeného zabijáka, kterému umřela žena a zabili mu i toho psa, si přišla na 86 milionů dolarů ze světových kin a (na dnešní dobu netypicky) podobné číslo z domácích nosičů a Video on Demand. Zavzpomínejte se mnou. První scéna v domě? Přestřelka na diskotéce? Hotel (Inter)Continental (v reálu tam tolik zabijáků nechodí)? V tom filmu je toho vážně hodně a produkce se musela sakra ohánět, aby se do té dvacky vešla.

 

Víte, co je na tom všem nejlepší? Hlavně kvůli parádním kinotržbám (a již zmíněným sekundárním zdrojům) vznikla dvojka, která už v tuhle chvíli vydělává na trojku. Je jasné, že studio Lionsgate má na kontě vymodlený hit, který jenom v Americe otevřel s třicetimilionovou jistotou a vzhledem k nadšeným reakcím recenzentů a diváků tam bude dost možná útočit na stovku. Nemluvě o světě, kde očekávám podobné číslo. Pohádka tedy pokračuje. Keanu Reeves, kterého Hollywood po – ve všech ohledech nepodařených 47 róninech - pohřbil pořádně hluboko, je zpět a my se pomalu můžeme těšit na další díl. Snad dorazí tentokrát dříve než za tři roky.


2. Matrix (1999)

A ještě jednou Keanu a automatický úsměv všech MovieZone čtenářů je nasnadě. Pro mě osobně je právě Matrix tím nejzásadnějším filmem mojí „kariéry“ filmového diváka. Psal se rok 1999, byl jsem v sedmé třídě a ve škole se nemluvilo o ničem jiném. „Já jsem Morfeus – Já jsem Neo – bullet time – Rammsteini…“. V dálce dokonce mňoukla spolužačka Kateřina: „Já jsem Trinity. Bylo z toho tenkrát plno povyku a nebylo to pro nic za nic. Bratři Wachowští mohli slavit. Přepsali filmové dějiny a Hollywood po Matrixu už nikdy nebyl stejný.

Zvládli to za mrzkých 63 mega a kina po celém světě vydělala fantastických 463 milionů dolarů. Film zároveň trhal všechny rekordy na tehdy pořádně nastupujícím DVD. Pro jistotu připomínám, že se nacházíme v době, kdy se dobře rok nemluvilo o ničem jiném než o premiéře první epizody Hvězdných válek a tenhle úspěch prostě nemohl čekat nikdo. Přesto přišel a dal vzniknout i dvěma sequelům, které znovu posunuly hranice filmových triků o řád výš. Jenom už z toho nebyla revoluce jako u jedničky.

Znovu a znovu se objevují zvěsti, že by poslední dobou živořící a průšvihy přitahující sestry Wachowské měly natočit čtvrtý díl Matrixu. Já už bych to nechal spát. Reeves očividně záchranu nepotřebuje, diváci si nemusí kazit už více než 15 let staré vzpomínky a prostě k tomu není důvod. I když – nikdy neříkej nikdy. Ready Player One ještě neodvratný fenomén virtuální reality ve filmech neodstartuje, ale do konce desetiletí tu možná už první film spoléhající na novou technologii bude. Kdo jiný než slavné ségry by měl naplno odstartovat novou hollywoodskou kapitolu?


1. Insidious (2011)

The name is Wan. James Wan. Tenhle Asiat je prostě borec. Ono totiž vážně není lehké děsit diváky v kinech a přitom nejet jenom po kolejích laciných lekaček, hektolitrů krve a nahých hereček, které neprošly konkurzem na nový film Davida Finchera. James se do Hollywoodu uvedl v roce 2005 hororem Saw: Hra o přežití. Byla z toho skoro dekádu trvající série, která Halloween co Halloween mučila diváky mířící do kin. Dva roky poté nám James naservíroval výborné Zlověstné ticho a začalo se šuškat, že před sebou máme druhého Shyamalana (respektive Hitchcocka).

Wan neusnul na vavřínech. Přeskočím obskurní kraťas Doggie Heaven, který natočil se svým kamarádem Leigh Whannelem, a konečně se budu věnovat Insidious. Jako kdyby chtěl Wan v roce 2010 vztyčit prostředníček celému hollywoodskému establishmentu. Natočil totiž výše jmenovaný horor, který si celosvětově přišel na více než 97 milionů babek. Hráli v něm Patrick Wilson a Rose Byrne. Wan ho suše pořídil za 1,5 milionu dolarů.

První Insidious je podle mě naprosto výjimečný. Jednou za čas si to ověřím na nic netušících kamarádech, kteří se mnou sdílí sjezdovku v alpském středisku. Je to děsivé až na půdu. Diváci vzpomínající na horor REC španělského režiséra Jaume Balaguera to přirovnání prominou, ale tolik nápadů, děsivých záběrů, atmosférických situací… Znáte nějakého jiného současného hollywoodského režiséra, který by to uměl? Dobrá, vidím zvednuté ruce hororových fanoušků, ale to, pánové, mluvíte o filmech v nezávislých vodách operujících režisérů, kteří svůj film ne a ne poslat do kina. Wan se dokázal dostat to té nejvyšší hollywoodské ligy a svoji nově nabitou pozici rozhodně nehodlá opustit.

Takže takhle bych to pojal. Doufám, že vás čtení mojí nejnovější TOP 11 bavilo a snad jste se při něm dozvěděli nějaká nová fakta. Mějte se dobře a do diskuze napište, který jiný (a mnou opomenutý) film vás šokoval svým nízkým rozpočtem. Čau.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace