Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2016


ikona
imf
tématop 10trailery
Další rok za námi a s ním i důvod k příjemnému ohlížení. Osolte repráky a pusťte si naší top desítku. 

Někomu snad může připadat, že jsou tyhle sumarizační články za trest. Míněno pro autora, který se musí probírat archivy a rozpomínat se na lednové pecky ve snaze nevynechat ony brzké uchazeče o tituly nejvyšší - a že to platí o filmech i o trailerech, v zimních a jarních měsících často dostáváme buď setrvačností dobíhající oscarové pecky, které v USA (případně na torrentech) běžely už v prosinci, nebo se pomocí často kreativních teaserů o slovo hlásí blockbustery měsíců nadcházejících.

 

V případě trailerů je ovšem povinnost shrnout to nejlepší vskutku příjemná. Je to záminka k rozjetí projektoru, nakopnutí repráků na vyšší level, prostě k pořádání takové malé soukromé Trailer Night. Každý z redaktorů si ji sice pořádá sám, ale tohle vzpomínání má svým způsobem i terapeutické účinky - smíříte se definitivně s tím, že některé mizerné filmy mají naštěstí pořád solidní trailerové kampaně, ve kterých může žít alespoň jejich nenaplněný potenciál. A taky si potvrdíte, že některé trháky jsou prostě trháky jak v dvouhodinovém, tak v dvouminutovém balení. A dostanete chuť se na ně znovu podívat.

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010
2011 | 2012 | 2013
 | 2014 | 2015

Letošní redakční desítka je poměrně pestrá a zahrnuje mimochodem i dva účastníky elitního výběru z loňského roku. Není to omyl, jen důkaz toho, že některé blockbusterové kampaně skutečně startují hodně brzy a zejména v případě komiksů se obecenstvo krmí víc než rok předem v rámci Comic-Conu, aby šeptanda začala dostatečně včas. S tím souvisí i často velmi razantní změny ve směřování kampaně, které jsme se letos rozhodli ve dvou případech ocenit.

 

Žádné velké umění v trailerové topce nehledejte. Jak bylo řečeno v parodickém traileru na Stopařova průvodce "na tomto místě obvykle následuje akční koláž podbarvená rockovou muzikou, která má za účel vygumovat i ten zbytek rozumu, co vám ještě v mozku zůstal". A přesně takhle to v mainstreamových trailerech máme rádi.

10. Sedm statečných - International Trailer

Od Antoinea Fuquy snad nikdo nečekal v Sedmi statečných nějakou hlubokou poctu Kurosawovi a decentní práci se sociálním a politickým přesahem, no ne? Pamětníky Yula Brynnera měl srovnat se zemí už první trailer nacpaný zrychlenými představovačkami nové multikulturní sedmičky a kombinace zpomalovaček a řízné rockové muziky. Tuhle linii jede i mezinárodní ukázka, která celé marketingové snažení korunuje. Hlášky, moneyshoty a licencovaná hudba, to je tak nějak v kostce shrnutí celé sezóny a aktuálních trendů. Nic nového pod sluncem, snad s výjimkou toho, že se od vykrádaček ohraných instrumentálek přešlo k různým interpretacím ohraných instrumentálních hitů, což zní "nově" a je to považováno za originální. V případě Sedmi statečných to sedne jak, ehm, p*del na hrnec.

 

9. John Wick 2 - Teaser

U Johna už je k mání i trochu masitější trailer, ale s návraty ikonických hrdinů je tu vždycky šance si trochu pohrát s teaserem. Nikdo nikam nespěchá, všichni už se znají a mohou se třeba pozastavit nad volbou obleku a pomrknout tak na památnou scénu z jedničky. Tak nějak tušíme, že i tenhle oblek od italských krejčích skončí s padesáti odstíny krve a několika nenapravitelnými šrámy. Teaser na Wicka je prostě jako návrat starého známého. Nový hafan, ale staré auto, oblíbené zbraně a nekonečná jatka. Kombinace hudební klasiky (tentokrát doslova) a moderní akce ostré jako břitva vytváří přesně tu poetiku, která vám roztáhne úsměv doširoka. Navíc si upoutávka schovala svůj castingový trumf až na závěr a neprozrazuje nic z děje, takže respektuje hierarchii jako za starých časů. John prostě ví, co se sluší a patří.

 

8. Captain America: Občanská válka - Trailer 2

Třetího Kapitána Ameriku jsme ocenili v trailerových rozstřelech už minule. Tehdejší ukázka byla hodně osudová, víc než na velkou akci se tam hrálo na velká slova a ideově to byl oslí můstek od Zimního vojáka směrem k Občanské válce coby další epizodě Kapitána a nikoliv sólovce Avengers, kterou jsme kdysi tak nějak všichni čekali. I proto byla první velká ukázka ve stylu Team Steve. Ta druhá, která se objevila až loni, je střižená spíš z pozice Team Tony, což právě dává kampani obrovskou sílu a možnost s obsahem i divákem manipulovat. Konečně vidíme Tonyho úhel a chápeme jeho zarputilost, dozvíme se víc o Rhodeym (aniž bychom ale vlastně věděli, co se stalo) a poodhalíme zas o něco víc z duelu Kapitána a Iron Mana - zarputilost obou stran by se dala krájet. Ano, tentokrát je to osobní a ukázka opět vyhrává obecenstvo spíš zvraty než akčními sekvencemi. Neublíží jí ani komická vsuvka na závěr, kterou si Marvel po obsazení Spideyho nemohl odpustit. Možná trochu boří dramaturgii upoutávky, ale je sama o sobě milníkem ve světě filmových komiksů.

 

7. Správní chlapi - Trailer

Ano, při pohledu do zpětného zrcátka uznáváme, že je tahle ukázka sázená bez ladu a skladu. Stejně jako film je i upoutávka trochu moc plná všeho - hlášek, akčních scén, divných účesů, bizarního oblečení a zhulených nápadů. Jenže ono to celé drží pohromadě díky skvělému Goslingovi a Croweovi, a tahle buddy kvalita je patrná už od prvních vteřin ukázky, která svou přehuštěností láká do kina na film, co se nechce zastavit a něco vám vysvětlovat, protože na horské dráze taky najednou nezačnete přemýšlet nad tím, proč vám lítá žaludek sem a tam a adrenalin stoupá do nosu. Prostě to berete, jak to přichází, a smějete se na všech správných místech. A těch správných míst je ve Správných chlapech naštěstí dost a dost. Ukázka dělaná na koleně pak tuhle nálož zhušťuje do kapesní podoby, takže ji nelze nemilovat, ať už jste si o novém Blackovi mysleli cokoliv.

 

6. La La Land - Trailer

Další retro, další Gosling a další pecka, ze které se právě teď střízliví v českých kinech. My v redakci nedáme na La La Land dopustit, a to i přesto, že upoutávky lákají tak trochu na jiný film. Pětihvězdičkový trailer je totiž natolik utržený ze řetězu a poprášený onou nekonečnou energií, že divák snadno získá mylný dojem - totiž, že nový Chazelle servíruje starého Luhrmanna - vizuálně opulentní, neustále někam běžící a zpívající story o odvážlivcích z Los Angeles, kteří jdou za svými sny. Snímek je ovšem multižánrový a se svým vrstevnatým poselstvím nespěchá tak moc jako v upoutávce. Je to logické, asi jako když přijedete do L.A. a máte pocit, že Hollywood existuje uprostřed města mezi všemi těmi hvězdami na chodnících. Tohle mírné zklamání je ale v kině střídáno jinými kvalitami, kterými si vás La La Land získá. I proto lze tleskat na obě strany - opojně matoucí trailerové kampani, ve které to sviští na plné obrátky, i nostalgickému mixu romantiky a muzikálu, který snílky donutí přemýšlet a myslitele snít.

 

5. Kong: Ostrov lebek - Comic-Con Trailer

Je to barevné, je to epické a nezapře to producenty nedávné Godzilly, ostatně i trailer sází na tajemno a velmi působivou expozici od Johna Goodmana. Právě obsazení, hravý kameraman a kreativní režisér (ta vážka v první scéně) jsou největšími trumfy nového Konga. Úmyslně neříkám spin-offu, protože s tímhle obsazením a lookem se může Ostrov lebek na Jacksonovu verzi klidně koukat shora - i proto, že nám King Kong jaksi povyrostl a rád by si v dohledné době dal držkovou s Godzillou. Celé je to také hodně osudové a vážné, ale nejnovější ukázka z loňského listopadu nám ukazuje, že to bude blockbusterová řachanda, ve které olovo, krev a chlupy vystřídá i pár laciných fórků. Možná i proto se nám první trailer zamlouvá víc. Nejde ani tak o fórky jako spíš o full retard mód, ve kterém na nás studio sype další a další sotva napůl upečené CGI potvory, které bude muset King Kong v tomhle celovečerním Mortal Kombatu pomlátit. Méně je někdy více.

 

4. Hardcore Henry - Trailer 2

Punk is not dead. O celovečerním Henrym si můžete myslet cokoliv, my v redakci ale máme pocit, že tenhle průplach co do ideové, tak technické stránky věci Hollywood tu a tam potřebuje. A byli jsme připraveni za něj Ilju poplácat po zádech už v době, kdy spatřil světlo světa tenhle trailer, protože Queeni bodují. Upoutávka začíná genericky, ale pak se vrátíme k tomu, že režisér je hlavně autor videoklipů a člen hudební kapely. Takže to má nejen ve voku, ale hlavně v uchu. Nastříhat něco na hudbu dneska není velké umění, ale vybrat si tu správnou písničku a dokonce synchronizovat text (defying laws of gravity v kombinaci se vzduchem plujícími vojáky...), to youtubové generaci sedí. Tak moc, že spolu s námi odpustí i trochu křečovitější koncovku - zaběhnutý trailerhouse by si možná vyhrál víc, ale právě určitá syrovost k Henrymu celkově sedí. Je to výhra nadšenců, kteří to do kin dotáhli díky nápadům a ne kvůli konexím a balíkům peněz. Jednoho takového magora ročně a nehrozí nám, že budeme za pár let okoralí.

 

3. Rogue One: Star Wars Story - Trailer

Disney si to umí pohlídat. Pokud nejste platonicky nebo jinak zabouchnutí do Felicity Jones, pravděpodobně vás první půlka nechává chladným, protože jde o návrat do důvěrně známých lokací, kdy vám chloupky na předloktí mohou stoupat jen v případě, že máte v ložnici z Lega postavenou Hvězdu smrti. Rebelové, plány, sedm statečných nebo tucet špinavců... hmm. Jenže pak se objeví This December, ozve se bojový chorál a "je to tam". Profláklou instrumentálku omluvíme, protože v Hvězdných válkách je konečně nějaká ta válka. A vypadá špinavě a nesmlouvavě. Jste se mnou? No jasně, že jsme... Dokonce ani ten Vader ve variaci na potitulkovou sekvenci už téhle ukázce nemůže zvednout tep víc. A ačkoliv pak vyšel ještě půl tucet trailerů, tady jsme poprvé dostali důvod jít na předpremiéru a doufat, že celý ten vesmír je ve správných rukou, i když zrovna nepatří J.J. Abramsovi.

 

1.-2. Sebevražedný oddíl - Trailer

A Queeni bodují podruhé. Když dva dělají totéž, není to totéž, ale to neznamená, že to nemůže být stejná pecka. Rozumíte? Nerozumíte? Tak si ten trailer znovu pusťte. Zatímco v minulé desítce oceněný Comic-Con trailer hrál na atmosféru a pomalejším podkresem nám představil svět Suicide Squad, novější ukázka na to jde od začátku zhurta a v duhových fontech prezentuje ujeté magory, kteří jsou shodou bizarních náhod na naší straně. A i když Ayerův film rozhodně není bez chyby, už jeho ukázky mají v sobě víc drajvu než poslední tři snyderovky dohromady. Hudba sladěná s přebíjením zbraní a explozemi na milimetr přesně vytváří jednu dlouhou nepřerušovanou koláž, kterou si budete chtít pouštět ráno místo budíku. A možná ve vás zacementuje falešné vědomí, že tahle adaptace byla vlastně hrozně skvělá, bez ohledu na to, jestli jste viděli kinoverzi nebo prodloužený sestřih. Je to podvod, krásně sestříhaný, nabarvený a vymyšlený podvod. Tím se ale vůbec nenechte odradit, protože marketing je právě o podvádění. A Sebevražedný oddíl nás vodil za nos tak dokonale, že si zaslouží dělené první místo v letošním žebříku. Komu čest, tomu čest.

 

1.-2. Logan - Teaser

Premiéra za rohem a my máme zatím jenom teaser. Jenže tahle ukázka zvládla umlčet početnou armádu komiksových trollů, co si stěžovali na to, že je Mangold pohádkář a přitom vůbec neadaptuje původní komiks a snaží se nám prodat nějaký podivný indie western. Sluší se přiznat, že jsem k těm trollům patřil a možná jsem dokonce nesl i transparent s naštvaným Hulkem, kterého z adaptace museli vyškrtnout. Jenže on pak Johnny Cash hrábne do strun a Mangold dá zapomenout na digitální robosamuraje. Melancholická atmosféra teaseru evokuje mnohem spíš videoherní Last of Us nebo třeba druhého Šíleného Maxe či postapo indie Six String Samurai. Jinými slovy vzbuzuje nadšení, aniž bychom o filmu věděli něco konkrétního a hmatatelného. Servíruje svět na míle vzdálený mainstreamovým komiksům, osobnější, pomalejší a s tak fotogenickými vráskami na duších hrdinů, že si je chceme osahat co nejdřív. A že se tentokrát musí říznout hodně hluboko, abychom k Wolverinovi na jeho poslední filmové pouti něco cítili. Držme si palce, aby to dnešní zlato nebylo za balamutění diváků, ale za příslib něčeho výjimečného.

 

Žebříčky jednotlivých redaktorů:

Cival: Logan: Teaser, La La Land: Trailer, Rogue One: Star Wars Story: Trailer, Captain America: Občanská válka: Trailer 2, Kong: Ostrov lebek: Comic-Con trailer, Trainspotting 2: Trailer, John Wick 2: Teaser, Správní chlapi: Trailer, Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti: Trailer 2, Jason Bourne: SuperBowl TV Spot

imf: Hardcore Henry: Trailer 2, Sebevražedný oddíl: Trailer, Já, Olga Hepnarová: Trailer, Deepwater Horizon: Moře v plamenech: Trailer, Správní chlapi: Trailer, Zúčtování: Teaser, Rogue One: Star Wars Story: Trailer 2, Příchozí: Trailer, Strážci Galaxie Vol. 2: Teaser, Mlčení: Trailer

Mr. Hlad: Kong: Ostrov lebek: Comic-Con trailer, Logan: Teaser, Sebevražedný oddíl: Trailer, Rogue One: Star Wars Story: Trailer, Captain America: Občanská válka: Trailer 2, La La Land: Trailer, John Wick 2: Teaser, Sedm statečných: International trailer, Hardcore Henry: Trailer 2, Deepwater Horizon: Moře v plamenech: Trailer

KarelR: Sebevražedný oddíl: Trailer, Sully: Zázrak na řece Hudson: Trailer, Logan: Teaser, Hardcore Henry: Trailer 2, Sedm statečných: International trailer, Rogue One: Star Wars Story: Trailer, Správní chlapi: Trailer, Assassin's Creed: Teaser, Kniha džunglí: IMAX trailer, Sing Street: Trailer

 

A co letošní odpad? Poprvé jsme nejlepší trailery vyhlašovali v roce 2005, kdy byl mezi výherci mj. i onen parodický trailer na Stopařova průvodce, ve kterém se oblíbená upoutávková klišé s gustem parodovala. Člověk by si řekl, že po dvanácti letech už by tedy měli všichni vědět, jak má zhruba filmová upoutávka vypadat a fungovat. A abychom byli féroví, k některým českým tvůrcům už se to doneslo a jsme svědky čím dál tím slibnějších pokusů na tomto poli (za všechny jmenujme třeba parádní ukázky na Olgu Hepnarovou). Jsou ale bohužel v menšině, takže jsme v uplynulém roce opět nejčastěji plakali nad českými ukázkami, konkrétně tedy nad Troškovými Strašidly a Halíkovými Decibely lásky. Dilatace času a tragický materiál způsobí náhodným divákům značná muka - upoutávky subjektivně trvají věčnost a obsahují natolik šokující scény, že nebudete mít sílu je vypnout včas. Jsou tu ale i hollywoodští hříšníci - annoucement teaser na Emoji Movie je vskutku "meh". Autoři se to snaží vydávat za záměr, ale všichni víme, že kde nic není, ani smrt nebere.

Takže zavíráme dveře za trailerovým rokem 2016 a už teď se těšíme na první pětihvězdičkový zářez roku letošního. Určitě je někde za rohem, takže se můžete těšit na to ráno, kdy vstanete, zkontrolujete MovieZone, a pak už budete jen znovu a znovu mačkat replay. Než se tak stane, můžete se nám v diskuzi pochlubit s tím, jaké upoutávky sežraly nejvíc času vám.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace