Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 věcí, které nejspíš nevíte o Rogue One: Star Wars Story


ikona
KarelR
rogue onestar warstéma
Co se přetáčelo? Kde bydlí Vader? A jak se oživoval Tarkin? 

POZOR, ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY!

Nové Star Wars od Garetha Edwardse se podle očekávání blíží k miliardovým tržbám (momentálně přelétají 800 milionů) a internet zaplavila kupa článků o... všem možném. Řeší se chybějící titulky, přetočené scény i postavy s CGI obličeji, a protože bychom se jinak upsali k smrti, rozhodli jsme se to všechno hodit dohromady. Snad to bude alespoň trochu dávat smysl, jdeme na to!

 

6) Archivní záběry pilotů se musely složitě restaurovat

Jedním z highlightů Rogue One je návrat pilotů z Nové naděje. Nejvíc prostoru nafasovali Rudý velitel Garven Dreis a Zlatý velitel Jon Vander, jež dobře znáte z bitvy o Yavin, a navrch se vysvětlí, že Luke získá označení Rudý 5 kvůli smrti jeho původního nositele v bitvě o Scarif. Edwards tuhle radost kupodivu neplánoval, ale spadla mu do klína náhodou, když při návštěvě Skywalker Ranche zavadil o staré negativy z natáčení Epizody IV. V krabicích se našly nepoužité záběry, které v ILM vypulírovali do co nejlepší kondice, a velká letecká radost byla na světě.

 

7) Experimentovalo se se stíračkami

Rogue One věrně oživuje estetiku Nové naděje, asi vás tedy nepřekvapí, že se v různých sestřizích zkoušely stíračky. Lucasův trademark se ze staré trilogie probojoval i do té nové, Edwards ale nakonec došel k závěru, že je tohle retro pomrkávání příliš rušivé a vrátil se ke střihačské klasice.

 

8) Vaderův hrad je na Mustafaru

V Rogue One se časem upustí od jmenování planet, které je hodně výrazné na začátku filmu, přičemž nejvýrazněji chybí lokace Dartha Vadera. Proč do jeho zámku letíme naslepo? Důvod je prostý: Edwards chtěl Vadera odhalit až v nádrži a věděl, že by nápis Mustafar (ano, slavná lokace z Pomsty Sithů!) tohle překvápko fandům pokazil. Proč Vader žije zrovna na lávové planetě, kde ho Obi-Wan zmrzačil? Samotný film se tomu moc nevěnuje, doprovodné materiály však prozrazují, že tu Císař svoji pravou ruku usídlil, aby v ní posiloval nenávist - a že se sám Vader se na Mustafaru vlastně cítí jako doma. Jeho hrad navíc stojí nad sithskou jeskyní, z níž se dá čerpat temná síla, a spekuluje se o tom, že by mohl figurovat v Epizodě VIII. I kdyby v ní ale nebyl, pořád má širší historii, protože tu Vader s oblibou mučí a zabíjí rytíře Jedi (viz animovaný seriál Star Wars Povstalci).

První návrh Vaderova hradu mimochodem pochází od Ralpha McQuarrieho (viz níže) a Lucas ho málem použil už v klasice Impérium vrací úder.

9) Grand Moff Tarkin ožil díky Sherlocku Holmesovi

Digitální oživení Petera Cushinga rozhodně neprošlo bez povšimnutí (alespoň u internetových diskutérů, velká část "řadových" diváků si ho ani nevšimla) a kupodivu za něj vděčíme Sherlocku Holmesovi. Tarkina z Rogue One totiž hraje a mluví Guy Henry, velký Cushingův obdivovatel, jehož znáte jako ministra kouzel Pia Břichnáče (jo, vážně) z potterovských Relikvií smrti. Henry kdysi hrál mladého Sherlocka a pečlivě přitom studoval jeho starou verzi, jíž hrál Cushing, a právě díky tomu umí tak precizně imitovat jeho herecký výkon. Přes Henryho se samozřejmě hodila kupa jedniček a nul, na kterých v ILM dřeli do úmoru. Bez dobrého základu by se ale návrat Tarkina řádně zkomplikoval a prý by se sáhlo po trikově méně náročném hologramu, anebo by se musel složitě odstranit z příběhu.

10) Poslední slovo filmu se vzalo z Epizody IV

Druhou postavou, kterou Rogue One oživuje digitálně, je princezna Leia. Tohle cameo absolvovala norská herečka Ingvild Deila, jíž byl namontován Leiyn obličej, a trikaři jí samozřejmě ladili podle záběrů z roku 1977. Slovo "naděje" pak kupodivu není nově nahrané, nýbrž převzaté z Epizody IV, kde ho Leia pronese hned několikrát. Lucasfilm tohle mimochodem absolvoval už podruhé, v Epizodě VII jde totiž slyšet Aleca Guinnesse, jehož "Rey" (ve snové sekvenci) zvukaři vyndali přímo z Nové naděje ze slova "Afraid".

Bonus) U natáčení rubačky s Vaderem byl i Peter Jackson

No a nedůležitá perlička na závěr. Na Rogue One pracovala řada Novozélanďanů, díky kterým se Gareth Edwards dostal do kontaktu s Peterem Jacksonem. Režisér Pána prstenů zprvu tvrdil, že na návštěvu placu nemá čas, když mu ale Edwards zavolal, že se chystá točit akční scénu s Darthem Vaderem, z Jacksona vypadlo jen "Za půl hodiny jsem tam." Jeho příchod na natáčení pak vyšel přesně do chvíle, kdy Vader rozsvítí svůj meč, což budeme Jacksonovi nadosmrti závidět.

Zjistili jste o Rogue One nějaké další zajímavosti? Do tohohle článku se nevešlo zdaleka všechno, tak se směle podělte v diskuzi!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace