Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2016


ikona
TedGeorge
tedgeorgetématop 11
Postihnul letos spektakulární nezájem jenom špatné filmy? 

Jsou Vánoce. Cival zpívá místo koled písničky z La La Landu, Mr.Hlad plete šálu se vzory Mimoňů, KarelR přemítá o své existenci, Rimsy je na Štědrý den vyslaný do kina na Manžela na hodinu a Ted píše o tržbách. Plus minus tedy to stejné, co minulý rok. A vlastně i ten předminulý. To se Civalovi nechtěla psát TOP 11 největších úspěchů a propadáků za rok 2014 a rozhodl se zabít dvě mouchy jednou ranou. Naprosto neprofesionálně tenkrát svěřil psaní očekávaných tematických článků vrchnímu otrapovi pod svými pravidelnými tržebními reporty - mně. No, jak nám to utíká.

Právě jste se začetli do TOP 11 největších propadáků tohoto roku v kinech. Hollywood má (téměř) za sebou rekordní rok. Ne všechno zlato se však třpytí. Zatímco nejúspěšnější filmy jeden za druhým atakovaly miliardu dolarů v celosvětových tržbách, kupa méně šťastných snímků padala na pusu. Skoro se až zdá, že nůžky mezi hity a propadáky nikdy nebyly takto rozevřené. Zvládnete ještě jeden obligátní vysvětlující odstavec?

Kritérium výběru filmů do článku

Zatímco mnoho zahraničních filmových webů aplikuje na podobné články vědeckou metodu zvanou: „Spočítáme přesně, kolik procent z rozpočtu se studiu vrátilo za prodej vstupenek v kinech“, já na takový postup kašlu. V žebříčku najdete drahé filmy, které prodělaly stovky milionů dolarů, a zároveň filmy levnější, které sice prodělaly „jenom“ pár desítek melounů, ale zvládly často šokovat ještě víc než Deepwater Horizon. Takže schovejte nabité kalkulačky zpět do svých letitých ledvinek a tímto odstavcem jsme si ušetřili několik naprosto zbytečných hádek v diskuzi pod článkem. Tam jste ostatně se svým vlastním žebříčkem srdečně zváni. Na úvod to stačí. Ke čtení si otevřete to poslední červené víno ve spíži, které jste ještě při čtení mých článků nestihli vypít, a ponořte se se mnou mezi ty největší losery v kinech za minulý rok.

11. Alenka v říši divů: Za zrcadlem

Rozpočet: 170 (milionů dolarů)
Tržby v USA: 77
Tržby ve světě: 222,4
Tržby v kinech celkem: 299,4
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem ani jedničku, kombo Deppa a uberbarviček mě děsí ještě z dob Karlíka a továrny na čokoládu.
Vytáhni v hospodě: Studio Disney prý do filmu propašovalo hlavu robůtka VALL-I ze stejnojmenné Pixarovky. Film jsem viděl ve stavu ospalém a ničeho jsem si nevšiml. Vy snad ano?

Vzpomínáte si na ten víkend? Startovaly proti sobě dva hodně drahé blockbustery. Zatímco se poslední pokračování X-Menů zaplatilo, Alenka škaredě propadla. Možná za to může kletba zvaná „Johnny Depp hrající jinde než v Pirátech z Karibiku“. Možná také fakt, který mohl jinak extrémně úspěšným mogulům z Disneyovské stáje říct každý: První Alenka byl průměrný film, který velmi chytře namontoval (v té době pořád ještě exotickou) 3D atrakci na kinofilm startující pár měsíců po Avatarovi. Dvojka vznikla kvůli tomu, že první film Tima Burtona překonal exkluzivní hranici miliardy dolarů. Ne kvůli tomu, že by jí diváci chtěli.

K tomu si připočtěte kritické Rotten Tomatoes, které zezelenaly až na tragických 29%, a pohroma byla na světě. Film vydělal v Americe méně než čtvrtinu tržeb jedničky, o světě ženoucím jedničku za miliardu ani nemluvě. Celkových 300 mega (zaokrouhluji nahoru) celosvětově nevypadá zase tak tragicky. Vzhledem ke klasické blockbusterové reklamní kampani (150 melounů) to ale pro Disneyho stejně znamenalo odepisování více než 100 milionů dolarů. Studia vám však nemusí být líto. Díky filmům jako Kniha džunglí, třetí Cap, Zootropolis nebo Hledá se Dory zažívají Myšáci nejúspěšnější rok v historii a nějaká Alenka je pro ně vlastně takové plivnutí do bezedné studny.


10. Grimsby

Rozpočet: 35+
Tržby v USA: 6,9
Tržby ve světě: 18,3
Tržby v kinech celkem: 25,2
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Viděl jsem jen sloní grupáč a vzpamatovávám se z toho dodnes. Cohen je borec.
Vytáhni v hospodě: Všichni jistě víte, co v Americe znamená přístupnost známá jako NC-17. Ve filmu prý byly scény, které se musely vystřihnout, aby film takovou přístupnost neobdržel a zůstal u svého eRka. Nedávno jsem viděl živého slona v ZOO a ptám se, co to k___a mohlo být za scény? Modleme se za režisérskou verzi vydanou u příležitosti zastřelení Cohena při natáčení Borata 2 v Bílém domě.

Ty absurdně nízké tržby jsou velikánský masakr. A přitom se Cohen tak snažil. Saša má u studií pověst pilné včeličky, která svůj film propaguje do úmoru a Grimsbymu se v kuloárech dlouho věřilo. Dodnes si vzpomínám třeba na legendární promítání klipu v show Jimmyho Kimmela. Jenomže ono to neklaplo. Divákům bylo první víkend v amerických kinech k dispozici velkorysých 2235 kin a nikdo do nich nepřišel. Bylo z toho tragických 3,26 mega, což film zařazuje do žebříčku nejhůř otevírajících filmů disponujících více než 2000 sály v historii.

Hlavu si člověk musí drbat také při informaci, že měl mít Grimsby původně rozpočet 80 mega. To ještě snímek financovali mogulové ze studia Paramount. Následně projekt přešel do rukou Sony a rozpočet byl odsouhlasen na 60 mega. Když pak došlo na lámání chleba a Sony chtělo upokojit svoje (právem nervózní, to studio je v řiti) akcionáře, tak zazněla magická formule „daňové úlevy“. Rozpočet byl následně v postprodukci snížen na konečných 35 melounů. Stejně to nestačilo. Ztráty se počítají na desítky milionů dolarů a desáté místo v žebříčku si Sacha zaslouží hlavně kvůli naprostému ústupu ze slávy. Po legendárním a dodnes citovaném Boratovi to je pro fanoušky odvážného herce (respektive performera) velmi špatná zpráva.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace