Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel Krakonoš František Peterka


ikona
Mr. Hlad
rip
Ve věku 94 let odešel jeden z největších borců televizních večerníčků i herec, kterého na plátně nešlo přehlédnout. 

František Peterka je jeden z těch herců, kteří nikdy neměli nějakou skutečně velkou a zásadní filmovou roli, ale těch nezapomenutelných malých dostal před kamerou hromadu. Nesmrtelným se však v očích několika generací českých diváků stal jako Krakonoš z legendárního večerníčku Krkonošské pohádky. Narodil se 17. března 1922 v Praze a původně měl blíž ke sportu než k umění, chtěl být vzpěračem a měl i olympijské ambice, ale nakonec přeci jen skončil v divadle a nakonec i u filmu. Objevil se v klasikách jako „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“, Zítra to roztočíme, drahoušku a Zítra vstanu a opařím se čajem. A pochopitelně i v Jáchyme, hoď ho do stroje, kde zjistil, že STS Chvojkovice-Brod je zřejmě slušnej oddíl. 

 

Naposledy stál Peterka před kamerou v Kachyňově drsném dramatu Kráva. Většinu kariéry strávil v libereckém divadle F. X. Šaldy. V roce 2001 ho srazilo auto a on skončil se zlámanýma nohama v nemocnici a zůstal tam celé tři roky. Poslední měsíce trávil v libereckém hospicu, kde dnes ve věku 94 let zemřel. Bez přehánění a patosu si ale dovolím tvrdit, že nejen díky Krkonošským pohádkám se na něj ještě dlouho nezapomene.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace