Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak se rodil Titanic aneb Cameron je bůh


ikona
TedGeorge
Železný Jim nám před necelými dvaceti lety naservíroval nezapomenutelný film 

To nám to utíká. Už je to více než 3 měsíce, co se na MovieZone objevila moje TOP 11 rozebírající zajímavé historky z natáčení hollywoodských filmů. Sliboval jsem pokračování, místo toho jste se dva týdny poté dočkali hororového spin-offu. Řekl jsem si dost a pokračování opravdu rozepsal. Budu k vám naprosto upřímný. Bod číslo 11 měla být historka o lapáliích Jamese Camerona při natáčení Titanicu. Víno dalo víno, hodina dala hodinu a já jsem zjistil, že jsem pomalu u hranice 2000 slov a pořád píšu první bod z jedenácti. Padlo tedy exekutivní rozhodnutí a vy před sebou nemáte plnohodnotné pokračování TOP 11 historek z Hollywoodu, ale článek o produkci Titanicu. Chtěl jsem si to ospravedlnit tak, že už brzy to bude 20 let od premiéry tohoto velkého filmu, ale pak jsem zjistil, že je to výročí až příští rok. Takže ticho tam a raději si ke čtení otevřete Cabernet Sauvignon z vinařství Rajhrad.


Titanic se nerodil snadno. Abyste mi rozuměli správně, samotné početí bylo jednoduché. Cameron měl za sebou Terminátora 2 a Pravdivé lži. Tedy (ultra)drahé filmy, které však vydělaly velké peníze a Foxové tak před sebou měli relativně lehkou volbu. I přes to, že chvíli před tím v kinech naprosto vybouchnul Vodní svět Kevina Costnera s rekordním 175 milionovým rozpočtem. Hollywoodské lišky odsouhlasily rozpočet 100 milionů dolarů (čtete správně) a James Cameron se do toho pořádně opřel. Prvním varováním měla být preprodukční prosba režiséra. Chtěl „pár extra milionů“ na natáčení u potopeného vraku lodi. Studio se divilo, ale souhlasilo. Zatímco se rejža vydal s malým štábem a nově vyvinutou kamerou k vraku v Novém Skotsku, začalo se s castingem. První volbou na role Jacka a Rose byli Tom Cruise a Gwyneth Paltrow.

Tom místo toho vzal Mission Impossible a Gwyneth roli Julie, respektive Violy v Zamilovaném Shakespearovi. Studio následně oslovilo Matthew McConaugheyho a to už se do castingu vložil pan všemocný režisér. Matthewa nechtěl, místo toho si vyřval nadějného Leonarda DiCapria. Co se Kate týče, tak ta prošla klasickým castingem a tohle video je všeříkající. Kate si tu roli prostě vydupala a dala zapomenout na první kandidátku na roli Rose – Claire Danes. Zpočátku byli herci se štábem nadšení a ochotní splnit každé režisérovo přání. Ke konci natáčení byli naštvaní a vyčerpaní. Pracovní týden měl 80 hodin, Jamese štáb přirovanával k plukovníku Kurtzovi z Apokalypsy a herci režim na place srovnávali s vojenským výcvikovým táborem. Cameron sám k tomu suše řekl: „Když vás každá natáčecí hodina stojí v průměru 30 000 liber, tak musíte být trochu netrpělivý“.

Ale pojďme zpátky k Jimovi. Ten svojí pověst tyrana nenese lehce. Fakticky v každém rozhovoru k tomuto tématu řekne akorát to, že se považuje za náročného režiséra, který jede na place jako motorová myš a to stejné vyžaduje po štábu. Zároveň neopomene zmínit, že si se spolupracovníky vždy vytvoří velmi silný vztah a často spolu potom pracují znovu. Legendární se stala jeho teze o dvojím standardu při natáčení. Nechme ho mluvit: „Věřím v to, že štáb samotný a herci si nejsou rovni. Právě herci mají svůj obličej snímaný z mnoha úhlů a prostě musí být v klidu a pohodě. Snažím se je ušetřit všech těch lapálií, které natáčení obnáší."

Nezlobte se na mě, ale tady Cameron prostě a jednoduše kecá. Stačí si vzpomenout na utrápenou a kolabující Mary Elizabeth Mastrantonio na place Propasti. Jistě, silné zážitky mohou vést k silným vztahům (viz manželství s Lindou Hamilton), ale to jsou spíše výjimky. Kate Winslet se pro LA Times vyjádřila v tom smyslu, že na světě není tolik peněz, aby jí někdo donutil s tím šílencem pracovat znovu. Kdykoliv se (podle ní) na natáčení něco pokakalo, tak Jima zachvátil běs a nebylo s ním k vydržení. Kate byla jistě naštvaná i proto, že při natáčení závěrečných scén ve vodě dostala zápal plic. Čas však obrousí všechny hrany a Kate Winslet takto ochotně pózovala na premiéře Titanicu 3D v Londýně.

Nějaké posttraumatické reakce štábu? Musíte se spokojit s tričky a drogami. Nejsem si jistý, jestli si následující nápisy na oděvu někdo dovolil nosit přímo před režisérem, ale faktem je, že štáb si nechal zhotovit trička, na kterých bylo napsáno: „Nevyděsíte mě, pracuji pro Jamese Camerona“ nebo „Během natáčení nebylo ublíženo žádnému zvířeti. To se nedá říct o lidech“ Možná jste se už v minulosti setkali s tím, že jsou natáčení Cameronových filmů považovaná za nebezpečná. Výše jmenovaný takové zkazky nemá rád a brání se jim, jak jen může. Nechme ho zase mluvit: „Zeptejte se kohokoliv. V Hollywoodu mám reputaci režiséra, jehož natáčení jsou ta nejbezpečnější. Při natáčení Titanicu nebyl nikdo vážněji zraněn“. Realita je taková, že kaskadéři opouštěli natáčení s ofačovanými kotníky, zlomenými žebry, operovanou slezinou atd. Studio Fox později raději přiznalo, že se na place stalo devět vážnějších nehod.

Frustrace štábu vyvrcholila na závěrečné party, kde někdo podstrčil do občerstvení drogu zvanou „Andělský prach“. Phencyclidin-piperydin známý jako PCP je vcelku nebezpečná substance, kterou jsem nikdy nezkusil. Prý je to taková silnější extáze. Cameron si jako první uvědomil, co se děje a přinutil se zvracet. Tím se zachránil od nejhoršího. Ostatní takové štěstí neměli. Billa Paxtona to zrušilo na několik dní a sám k tomu později řekl: „Byl to naprostý chaos. Někteří se nekontrolovaně smáli, jiní brečeli a většina se v křečích válela po zemi“. V nemocnici tenkrát skončilo 80 členů štábu. Dodnes se neví, kdo přesně se takového „vtípku“ dopustil a lidem podstrčil takové množství nebezpečné drogy. Naštěstí nikdo neumřel.

Zarazila vás hned na začátku článku zmínka o stomilionovém rozpočtu? Zarazila, že? Možná proto, že celý svět dnes ví, že oficiální rozpočet Titanicu byl 200 milionů dolarů. Z Camerona totiž během natáčení nešílel jenom štáb, ale i zodpovědní producenti. Ti s obavami sledovali neustále bobtnající rozpočet a nebyli schopní šílence za kormidlem zastavit. Legendární je historka, kdy musel rejža v průběhu natáčení na kobereček za samotným šéfem studia Fox Billem Mechanicem. Ten na něj řval a šílel. Jimovi natvrdo sdělil, že už teď jsou za stopadesátimilionovým rozpočtem a podle predikcí finančního oddělení studia nemůže film nikdy nic vydělat, byť bude sebeúspěšnější.

Netrpělivý Jim si vše vyslechl a jistě si zrovna uvědomil vážnost situace. Šéfovi studia přednesl následující nabídku: Vzdá se ve smlouvě vyjednaných peněz za režírování a stříhání filmu. Navíc se vzdá procent z výdělku filmu. Tady pozor, zdroje se totiž rozcházejí. Ty první uvádějí, že se jedná o tzv. First dollar gross. To jsou peníze, které si hrstka štastlivců s podobnými smlouvami bere automaticky z procent tržeb, která studia dostávají od kin. Naposledy si tak Sandra Bullock přišla na více než 70 milionů dolarů za Gravitaci. Pokud by to byla pravda, tak Cameron vydělal na Titanicu nula dolarů. Střízlivější odhady říkají, že vše výše zmíněné je pravda, ale James si pojistil procenta z čistých zisků studia, která byly samozřejmě obří.

Což takhle si na chvíli odskočit od svazujícího proudu textu? Proklepneme si pár samostatných historek z nátačení. Pokračujte na druhou kapitolu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace