Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dory má miliardu, u Disneyho se zase slaví


ikona
TedGeorge
disneyfinding dorymiliardapixar
Pixar to zahrál na jistotu. Bude čtvrtý Příběh hraček? 

Když jsem vydával na začátku července víkendový tržební report, tak jsem se trochu upsal. Film Hledá se Dory si zrovna připsal další malinký propad v amerických kinech a já jsem předpovídal, že je otázka pár týdnů, než překročí miliardu v tržbách. Uplynuly 3 měsíce a zapomětlivá rybička ze stáje Pixaru má ten vysněný (a čím dál méně exkluzivní) milník konečně na kontě. Že to ale trvalo. Miliardu musely až před pár dny posichrovat německy mluvící země. Tam se na pokračování Nema pořád chodí, takže je klidně možné, že Pixar uzme letošní stříbro a pošle Zootropolis do doby bronzové. Pojďme si na Dory posvítit trochu víc a možná vás překvapí, že budeme na oslavný článek docela negativní.

V první řadě je třeba říct, že největší zásluhu na miliardě má Amerika. Zapomnětlivá rybka tam před 115 dny otevřela se 135 milionovou jistotou (největší animovaný debut všech dob) a svojí pouť zámořskými kiny končí s nádhernými 485 miliony. Následuje svět a tam už dvojka Nema tolik dech nevyrážela. Nejrentabilnější bylo Pixaru nakloněné Japonsko s 66 miliony dolarů. Následovala Velká Británie s 55 a Čína s necelými 39 melouny. S ostatními zeměmi to dělá mezinárodních 519 milionů. Už je jasné, že ani Neměcko Dory nevyženě za 559 mega, které utržil ve světě první Nemo. Vymlouvejte se na nevýhodné kurzy měn jak chcete, nepřekonat po 13 letech v mezinárodních tržbách jedničku, to je přece jenom trochu zarážející. Zvlášť když si uvědomíte, že Nemo je pravděpodobné nejvíce prodávané DVD všech dob (spekuluje se o 41 milionech prodaných nosičů).

Pokračovat budeme skákající lampičkou. Pixaři začali velmi nepěkně trpět "sequelitidou". Z hlediska byznysu a Disneyovské macechy (o nich až dále) to dává smysl, ale štvát mě to může. Je to prosté, milý Civale. Zatímco (pořád ještě) trilogii Příběh hraček všichni milují, brzy-trilogii Auta všichni nenávidí. Pokračování se dočkaly i (s nutnou dávkou nostalgie) zbožňované Příšerky s.r.o. a právě po tomhle filmu nám všem bylo jasno. Pixar přestává být synonymem něčeho výjimečného. Jasně si vzpomínám, že kdo neviděl v kině Ratatouille, Úžasňákovi, Vzhůru do oblak a vlastně i originální Vall-I, tak jako by nebyl. Neviděli jste v kinech pokračování Aut, Příšerek nebo Nema? Nejste sami a vlastně se nic neděje.

A co na to samotný pan Myšák? Na první pohled to vypadá, že Disney vlastní Pixar, ale opak je pravdou. Pixar byl před deseti lety tak úspěšný, že ani všemocný Myšák na něj prostě neměl dost valut a ke spojení dvou obřích značek došlo spíše "souloživě". Výsledkem kopulace je, že Pixar vlastní tolik akcií Disneyho, že svým způsobem jím sám je. Právě po vstupu do registrovaného partnerství bohužel došlo k odklonu skákající lampičky od originálních a unikátních projektů k hollywoodskému mustru známému jako "výdělek automaticky znamená odklepnuté pokračování". Není tak překvapením, že Tom Hanks už několikrát otevřeně promluvil o Příběhu hraček 4. Ta trojka má přitom tak pěkný konec. Ach jo.


Další odstavec za námi a já místo tržeb kopuluju u registrovaného partnerství. Tak teď už vážně zpátky k číslům. Disney má tento rok už třetí miliardový film a to je prostě masakr. Na Dory se sice od začátku roku hodně sázelo, ale miliarda pořád není samozřejmost a zaslouží si potlesk každého správného účetního. Toho rekordního čtvrtého miliardového fláku se všemocný pan Walt také dočká. Ne, teďka nemluvím o povedené Knize džunglí, které k devíti nulám za opaskem zbývá jenom pár desítek milionů dolarů. Mauglí a spol. bohužel nemůžou spoléhat na pomoc německy mluvících zemí, a tak na miliardu nedosáhnou. Tím čtvrtým bude samozřejmě Darebák Jedna... pardón, Rogue One: Star Wars Story.

Na stránkách MovieZone to bylo napsáno už dvacetkrát a já to tu napíšu pojednadvacáté. Disney to má rozjeté neskutečně. Marvelovky posílají do kin hity už 2x ročně, Pixar je (až na dinosauří výjimky) pořád synonymem finančního hitu, vlastní animovaná divize dokázala po miliardovém Ledovém království vyprodukovat i miliardový Zootropolis a nesmíme zapomenout na Hvězdné války. George Lucas si příšel na více než 4 miliardy dolarů a dostatečně solventní Disney posílá do kin (jenom v první fázi) 5 filmů ze světa rytířů Jedi. I kdyby měli rok 2017 slabší, tak jim nemůže konkurovat nikdo. Dobrá, s velkým štěstím a rychlými řidiči možná studio Universal.


Jak to celé zakončit? Dory má miliardu, Disney zase slaví a titulek nelže. To jsou fakta. Pixar si za to však nezaslouží zrovna dvakrát velký obdiv, protože už poněkolikáté zahrál na jistotu. To je můj názor. Na stránkách MovieZone se s oznamovacím miliardovým článkem setkáváte už dobře podvacáté. Přitom si dobře pamatuju, když Cival psal oslavný článek na Temného rytíře, který v roce 2008 jako teprve třetí (!) onu bájnou hranici překonal. Nu, časy se mění. Co myslíte, bude tím dalším článkem v pořadí ten o historicky prvním hraném spin-offu Star Wars? Diskuze je vaše, tak tam nezlobte.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace