Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Legendární filmy, co nikdy nevznikly


ikona
TedGeorge
téma
Terry Gilliam nebyl jediný. S nátačením vysněných filmů se trápili i Kubrick, Burton, Krejčí a další! 

Vítejte, přátelé. Vítám i nepřátele. Právě si čtete úvod článku, který postihne 11 nejznámějších filmů, které nikdy nevznikly. Herci, režiséři a studia měli sny a ty se ne vždy splnily. U některých projektů je to konečná. U jiných je situace zoufalá, nikoliv však beznadějná. Do článku zařazuji necelý tucet bijáků, ke kterým se váže nejedna zajímavá historka a jak jistě víte, historky já rád. U minulých tematických článků jste si na dlouhé úvodníky trochu stěžovali. Naslouchám vám a tak úvod nakvap zakončím doporučením kvalitního červeného vína ke čtení. Pijte Pinot Noir ročník 2015 z Kutnohorských sklepů. Lepší červené jsem neměl ani nepamatuju. Ale to jsem zase odbočil a čtěte už…

3. Hannibal the Conqueror

Vin Diesel je sympaťák. Možná to máte stejně jako já a nemusíte ho v jeho ikonické roli zběsilého řidiče, ale to je vlastně jedno. On sám tuší, že Rychle a zběsile je už dnes spíše takový rodinný podnik, na který slyší naprosto neskutečné množství diváků a nejenom on v tom hraje hlavně kvůli penězům a možnosti točit jiné věci. Sám to kdysi natvrdo řekl ve výborném interview u Craiga Fergusona: „Každé Rychle a zběsile mě přiblíží k mému snu – režírování Hannibala.“ Ten sen měl už od mládí. Nechápal, proč ještě nikdy nikdo nezfilmoval ten fantastický příběh vojevůdce z Kartága, který se svou armádou plnou slonů překročil Alpy a jal se dobývat všemocný Řím.

Scénář existuje. Napsal ho autor Gladiátora a prý je výborný. Je tu jeden malý problém. Když ho Vin donesl do studia, tak byl rozpočet určen na astronomických 250 milionů dolarů. Tím to na hodně dlouhou dobu haslo. Království nebeské a Alexander Olivera Stonea byly jedny z největších propadáků všech dob a stoply produkci všech dalších sandálových filmů na dekádu dopředu. Vin se však nevzdal. O Hannibalovi mluvil v každém druhém rozhovoru. Z původně malé značky Rychle a zběsile se stalo miliardové monstrum. Diesel se stal producentem a na každém dalším dílu vydělává desítky milionů dolarů. Díky poslednímu dílu, kde se řidiči loučili s tragicky zesnulým Paulem Walkerem, se dokonce dostal mezi top 10 nejvíce vydělávajících hollywoodských herců.

V roce 2014 se na internetu objevilo nenápadné video. Nahrál ho Tyrese Gibson a prostě si ho pusťte. Následně se objevila ničím nepodložená spekulace (rozumějte tomu tak, že ji vypustilo MTV), že u Hannibala začala pre-produkce a Vin chystá obrovskou trilogii. Problémem je, že dodnes ty zprávy nebyly potvrzeny a nikdo ani neví, které šílené studio by do toho mělo ty peníze narvat. Před sedmi měsíci se na Vinově facebookové stránce objevilo následující: „Když se v mládí zrodí sen… Když nad tím snem strávíte dekádu… Když jednoho dne hlava studia řekne, že chce udělat trilogii o Hannibalovi! Haha, tohle člověk jen tak nepobere.“ Takže happy end? Snad to Vincek nezakřikl. Facebookovský výkřik byl téměř okamžitě smazán a od té doby je zase ticho po pěšině.


2. Crusade

Představte si Království nebeské natočené na začátku devadesátých let v režii Paula Verhoevena s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Máte? A teď si představte, že jsme se toho málem dočkali. Arnold měl hrát zlodějíčka Hagena, odsouzeného k smrti. Hagen měl uniknout popravě díky zázraku. Nacházíme se ve středověku. V době, kdy samotný papež podpořil křížovou výpravu a katolické církvi se jeden zázračný zloděj hodil do krámu. Desperát hraný Arniem je omilostněn a vydává se na dech beroucí výpravu do Jeruzaléma. Do mixu si přidejte zlého knížete Emmicha hraného Garym Sinisem a saracénskou princeznu Leilu, kterou si měla střihnout Jennifer Connelly.

Skoro až neuvěřitelně pak zní zprávy, že papeže měl ztvárnit Charlton Heston. Všechno narazilo u osoby režiséra. Verhoeven byl, je a bude svůj. Chtěl proto vyprávět příběh o vraždících křesťanských bestiích, které útočí na mírumilovné Araby. Do toho si zamíchejte židy a máte zaděláno na problém. Film měl mít rozpočet více než 100 milionů dolarů, v synopsi se hovořilo o velkolepém střetu civilizací a Verhoeven plánoval do filmu narvat i filipiku na náboženství. Zní to strašně dobře. Problémem je produkční společnost, která měla poskytnout finance. Jmenovala se Carolco.

Došlo k rozhodnutí, že Carolco ty peníze investuje lépe. Tím „lépe“ myslím film Ostrov hrdlořezů a nesmějte se. Legendární pirátský propadák pohřbil kariéry všech zúčastněných a hlavně studia Carolco. Přípravně práce na filmu Crusade byly okamžitě stopnuty. Možná to tak bylo dobře. Verhoeven sám v té době procházel vážnými osobními problémy (údajně tenkrát zkolaboval) a kdo ví, jestli by mu ten film nakonec také nepohřbil kariéru. Dodnes se objevují nepodložené zprávy, že film není úplně mrtvý. Nedávno (u příležitosti premiéry Herkula) se dokonce spekulovalo o zapojení Dwaynea „The Rocka“ Johnsona do příprav. Sám Johnson je však nikdy nepotvrdil…


1. Napoleon

Snad každý člověk, který to myslí s filmy alespoň trochu vážněji, musí mít Stanleyho Kubricka v top 10 nejoblíbenějších režisérů. Dobrá, výjimky se najdou, ale Kubrick zanechal na světové kinematografii nesmazatelnou stopu a těžko si dnes představit svět bez filmů jako Osvícení, Barry Lyndon, Vesmírná odyssea, Spartakus (cože, ono není V.I.M.?) a další. Stanley měl jeden sen, který se mu nepodařil naplnit. Chtěl natočit velkofilm o Napoleonovi. Film začal připravovat hned po skončení produkce Odyssey a dlouho to vypadalo, že opravdu vznikne. Na palubě byla studia MGM a United Artists.

Kubrick byl megaloman. Představoval si (na svou dobu astronomický) rozpočet 5 milionů dolarů, 30 000 komparzistů, drahé herce Aleca Guinesse, Laurence Oliviera, Iana Holma a konečně Audrey Hepburn. Bohužel, přátelé. Studia před začátkem natáčení vycouvala. Tak trochu za to mohl Rod Steiger a jeho Waterloo, které škaredě propadlo. Co na tom, že Kubrick měl hotový (ještě donedávna na internetu dostupný) 147-stránkový náčrt scénáře. Napoleon se zařadil do dlouhé řady projektů, které nikdy neopustily mistrovu hlavu. Web Indiewire o jeho nerealizovaných projektech kdysi vydal fantastický článek.

Jeden rest si už můžete škrtnout. Spielberg splnil přání umírajícího přítele a natočil A.I. Umělou inteligenci. Pokud vše půjde podle plánů, budeme možná škrtat i toho Napoleona. Zase úřaduje Spielberg, který se snaží Kubrickovu vizi přetavit v drahou televizní minisérii. Snad se toho dočkáme. Kubrick nad ztraceným filmovým Napoleonem naštěstí dlouho netruchlil. Když bylo jasné, že finance na drahé natáčení v Rumunsku, Francii a Anglii nikdo neposkytne, začal Stanley přemýšlet nad alternativou. Zaujala ho jistá knížka Anthony Burgesse. Není co dodat. Mechanický pomeranč (V.I.M bude za rok) patřil k neoblíbenějším položkám povinné literatury na střední hlavně kvůli tomu, že každý viděl Kubrickovu geniální adaptaci a mohl se pak před češtinářem chlubit dokonalými znalostmi knihy, kterou nikdy nečetl.

Takže takhle bych to pojal. V reálu existuje dobře 50 zajímavých filmů, které nebyly nikdy natočeny, a dalo by se o nich vyprávět dlouhé hodiny. Já sem právě překročil milník 4000 slov a to je moje hranice, přes kterou v tématech vážně nechci jít. Proto si zbytek schovám na pokračování. V něm budou úřadovat David Lean, Guillermo del Toro, Steven Spielberg a další. Doufám, že jste si článek přečetli s chutí a něco napíšete do diskuze. Mějte se dobře, koukejte na kvalitní filmy a brzy „napřečtenou“.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace