Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Režisérské legendy, které by se měly hned vrátit za kameru


ikona
Mr. Hlad
tématop
Kteří velcí filmaři nám v Hollywoodu nejvíc chybí a kdo by se měl vykašlat na důchod a vrátit se za kameru?  

V kinech teď můžete vidět drama Sully: Zázrak na řece Hudson, jeden z nejlepších filmů roku, který natočil šestaosmdesátiletý Clint Eastwood. Mluvit o něm jinak než o legendě by byla urážka, v Hollywoodu je ale spousta dalších velkých filmařských osobností, které už mají důchodový věk, na rozdíl od Clinta ale svou kariéru flákají. Dali jsme dohromady desítku těch, kterým je více než pětašedesát a minimálně pět let nenatočili film. A zatraceně hodně nám chybí. 

Proč je borec: Obrovský žánrový rozsah. A všechno mu jde skvěle
První film: X-15 (1961)
Poslední film: 16 bloků (2006)

 

Ani jeden Oscar. Ani jedna nominace. A nepočítaně legendárních filmů. Richard Donner začínal v padesátých letech v televizi a první celovečerák natočil v roce 1961. Jeho X-15 bylo o pilotech, kteří řádili v experimentálních letounech a byli pionýry v létání do vesmíru. V ten samý rok se tam mimochodem podíval poprvé i Jurij Gagarin. Dalších patnáct let se však věnoval skoro jen televizi, v roce 1976 však natočil legendu jménem Přichází Satan! Jeden z nejlepších a nejděsivějších hororů všech dob. Co přišlo pak? Christopher Reeve jako Superman, kultovní Rošťáci, které nejspíš znáte jako Goonies, neprávem přehlížená Jestřábí žena a hlavně v osmdesátých letech Smrtonosná zbraň 

 

Její kvality potvrzuje i fakt, že Mel Gibson s Dannym Gloverem se v televizi objevují pravidelně i teď. Pak jsme tu měli pohodového Mavericka, mrazivé Nájemné vrahy se Stallonem a Banderasem nebo fajn oldschool 16 bloků. Dost odlišné filmy i žánry, ale u všech odvedl jako režisér skvělou práci. Na co sáhl, z toho vytřískal kvalitu. Posledních deset let už se ale režii nevěnuje a ve svých šestaosmdesáti nám asi nic nepředvede.

Co dělá: Produkoval X-Men Origins: Wolverine, jeho manželka Lauren Shuler Donner je totiž producentkou celé série a dělala i Deadpoola. Takže se dá předpokládat, že jí do toho občas trochu kecá. A co přinese budoucnost? Nejspíš nic, oficiálně má být Donner jedním z producentů dvojky Goonies, ale jestli vznikne, nikdo netuší. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace