Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Režisérské legendy, které by se měly hned vrátit za kameru


ikona
Mr. Hlad
tématop
Kteří velcí filmaři nám v Hollywoodu nejvíc chybí a kdo by se měl vykašlat na důchod a vrátit se za kameru?  

V kinech teď můžete vidět drama Sully: Zázrak na řece Hudson, jeden z nejlepších filmů roku, který natočil šestaosmdesátiletý Clint Eastwood. Mluvit o něm jinak než o legendě by byla urážka, v Hollywoodu je ale spousta dalších velkých filmařských osobností, které už mají důchodový věk, na rozdíl od Clinta ale svou kariéru flákají. Dali jsme dohromady desítku těch, kterým je více než pětašedesát a minimálně pět let nenatočili film. A zatraceně hodně nám chybí. 

Proč je borec: Specialista na akční filmy, thrillery a chlapácké příběhy.
První film: Stony Island (1978)
Poslední film: Záchranáři (2006)

 

Když někdo natočí film se Stevenem Seagalem a ten film získá dvě nominace na Oscara, je jasné, že máme co dělat s nadprůměrným filmařem. Andrew Davis začínal v sedmdesátých letech jako kameraman, ale v osmdesátých letech se rozhodl na place šéfovat. Jeho hudební drama Stony Island téměř nikdo neviděl, Campsite Massacre (někdy známý i jako Final Terror) je ovšem jeden z těch lepších slasherů z osmdesátých let. Zákon mlčení se zase bez legrace řadí k nejlepším akčním filmům Chucka Norrise a fakt není špatný a Nico byl zase nadprůměrně vydařený debut Stevena Seagala. Když šlo o to někoho na plátně rozstřílet nebo rozsekat, Davis byl rád k dispozici. 

 

Ambicióznější Vězeň s Genem Hackmanem a Tommy Lee Jonesem se sice extra nepovedl, ale Přepadení v Pacifiku už byl megahit. A pak přišel Uprchlík, strhující thriller s výborným Harrisonem Fordem a dokonalým a nakonec i oscarovým Tommy Lee Jonesem. Ze šikovného béčkaře byl najednou žádaný filmař. Bohužel to Davis trochu prošustroval. Řetězová reakce s Keanu Reevesem a Morganem Freemanem dojela na pitomoučkou ekologickou zápletku, ale režisér si naštěstí napravil pověst remakem Hitchcockovy klasiky Dokonalá vražda, kde chtěl Michael Douglas zlikvidovat svou manželku Gwyneth Paltrow. Pak ale přišel skutečný průšvih. Protiúder je dost možná nejslabší film Arnolda Schwarzeneggera a do kin šel v notně okleštěné podobě kvůli tomu, že na příběhy o teroristech nebyla Amerika pár měsíců po jedenáctém září úplně naladěná. Deset let staří Záchranáři s Kevinem Costnerem a Ashtonem Kutcherem jsou ale poctivá thrillerová podívaná. Škoda, že pak už jsme od Daviese nic neviděli.

Co dělá: Už pár let se pokouší dostat do výroby moderní adaptaci Tajuplného ostrova. Prý by se měla odehrávat v Louisianě, točila by se kolem pokladu piráta z devatenáctého století jménem Jean Lafitte a pracovní název je Thieves Fortune

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace