Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Režisérské legendy, které by se měly hned vrátit za kameru


ikona
Mr. Hlad
tématop
Kteří velcí filmaři nám v Hollywoodu nejvíc chybí a kdo by se měl vykašlat na důchod a vrátit se za kameru?  

V kinech teď můžete vidět drama Sully: Zázrak na řece Hudson, jeden z nejlepších filmů roku, který natočil šestaosmdesátiletý Clint Eastwood. Mluvit o něm jinak než o legendě by byla urážka, v Hollywoodu je ale spousta dalších velkých filmařských osobností, které už mají důchodový věk, na rozdíl od Clinta ale svou kariéru flákají. Dali jsme dohromady desítku těch, kterým je více než pětašedesát a minimálně pět let nenatočili film. A zatraceně hodně nám chybí. 

Proč je borec: Špičkové devadesátkové akčňáky
První film: Nebezpečná rychlost (1994)
Poslední film: Lara Croft Tomb Raider – Kolébka života (2003)

 

Rodák z Eindhovenu začínal jako kameraman. S Paulem Verhoevenem natočil středověkou drsňárnu Maso a krev, dělal na Smrtonosné pasti i Smrtonosné zbrani 3 nebo na Honu na ponorku. Někdo si tedy asi řekl, že mu akce jde od ruky a že by mohl zvládnout režii. Jeho debut? Malý akčňák za třicet milionů, který udělal hvězdu z Keanu Reevese, nakopl kariéru Sandře Bullock utržil přes 350 milionů a je považován spolu se Skálu za nejlepší akčňák devadesátých let. Řeč je pochopitelně o strhující Nebezpečné rychlosti. Režijní zakázku mu dohodil John McTiernan, který film odmítl s tím, že mu až moc připomíná první dobrodružství Johna McClanea, ale že de Bont by to vzal za něj. Dopadlo to skvěle a podobně skončil i Twister, blbnutí s tornády utržilo skoro půl miliardy a získalo dvě nominace na Oscara. A pak to šlo do kopru. 

 

Dvojka Nebezpečné rychlosti byla nejen bez Keanu Reevese a s pitomou zápletkou s nekontrolovatelnou lodí, ale i neskutečně drahá. Výsledkem byly tři nominace na Zlatou malinu pro de Bonta a finanční katastrofa. De Bontovi nepomohl ani horor Zámek hrůzy, u něhož si někdo spočítal, že s osmdesátimilionovým rozpočtem nemůže být moc děsivý, aby na něj mohly i mladší ročníky. Finančně to průšvih nebyl, kvalitativně ano a de Bontovy jako režisérovi prakticky zničil pověst.Druhý filmový Tomb Raider nakonec prošuměl a tenhle režisér víceméně zmizel. Ale kdyby mu někdo dal dnes ještě jednu šanci, byli bychom minimálně zvědaví, co předvede. Schopnosti a talent tam totiž ze začátku rozhodně byly…

Co dělá: Vlastně asi nic. V roce 2012 byl kameramanem u filmu Nema aviona za Zagreb. Nikdo z nás ho neviděl. A pak už se po něm slehla zem. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace