Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Režisérské legendy, které by se měly hned vrátit za kameru


ikona
Mr. Hlad
tématop
Kteří velcí filmaři nám v Hollywoodu nejvíc chybí a kdo by se měl vykašlat na důchod a vrátit se za kameru?  

V kinech teď můžete vidět drama Sully: Zázrak na řece Hudson, jeden z nejlepších filmů roku, který natočil šestaosmdesátiletý Clint Eastwood. Mluvit o něm jinak než o legendě by byla urážka, v Hollywoodu je ale spousta dalších velkých filmařských osobností, které už mají důchodový věk, na rozdíl od Clinta ale svou kariéru flákají. Dali jsme dohromady desítku těch, kterým je více než pětašedesát a minimálně pět let nenatočili film. A zatraceně hodně nám chybí. 

Proč je borec: Specialista na napětí. A pak taky Nekonečný příběh
První film: Jeden z nás dvou (1973)
Poslední film: Poseidon (2006)

 

Nepočítáme-li celovečerní debut Jeden z nás dvou, který prakticky nikdo neviděl, pracoval Wolfgang Petersen přes deset let v televizi. No a pak natočil Ponorku. Ta je dodnes považována za jeden z nejlepších válečných filmů, na pár let udělala celkem žádané herecké zboží z Jürgena Prochnowa a byla nominována na pět Oscarů. Náhoda? Možná, ale v roce 1984 se z Petersena regulérně stala legenda díky Nekonečnému příběhu. Já osobně jsem mu nikdy na chuť nepřišel, jeho popularitu ale naprosto chápu a počítám s tím, že na něm bude ulítávat i pár dalších generací. Cesta do Hollywoodu byla jasná.  

 

Na průměrnou detektivku Ztracená totožnost se už skoro zapomnělo, ale sci-fi Můj nepřítel je pořád fajn, S nasazením života s Eastwoodem je super a Smrtící epidemii považuji za jeden z nejlepších thrillerů vůbec. Pak je tu poctivá Dokonalá bouře, solidní Air Force One i velkolepá Troja. Petersen vždycky uměl diváky zaujmout, pobavit a napínat. Dokud nepřšiel Poseidon. Ten sice nebyl špatný, ale nezaujal zdaleka tak, aby se zaplatil obří rozpočet. A vzhledem k tomu, že v Hollywoodu jde hlavně o prachy, šel Petersen od válu. Je to škoda, protože dvě dekády zvládal točit vynikající napínáky a tihle zkušení řemeslníci pomalu začínají docházet.

Co dělá: Dlouho chystal Enderovu hru, pak se na ni ale kvůli jiným projektům vykašlal. Jiné projekty však nepřišlyJeště letos by měla mít premiéru jeho německá krimi komedie Vier gegen die Bank, v níž se sejdou Til Schweiger a Antje Traue. Údajně plánuje i hranou verzi anime Paprika a adaptaci military sci-fi Válka starého muže

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace