Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Terminátor 2 a 25 let čekání na další Soudný den


ikona
imf
arnold schwarzeneggerjames camerontématerminator
Prostě jen dalších sedmnáct tisíc znaků o tom, že je to nejlepší film všech dob. 

Tak, tak... 29. srpna jsme zase mohli oslavit, že se Skynet neprobudil a neodpálil jaderné hlavice na naše nic netušící hlavy. Osobně už devět let slavím ve stejný den ještě jedno výročí, ale to neznamená, že si na Skynet nevzpomenu, protože už od osudného data - 29.8. 1997 - moc dobře vím, že některé věci nestárnou. 

Jsem extrémně vděčný osudu, že jsem dvojku viděl bez jakýchkoliv spoilerů, jen mírně upozorněn na "hustýho záporáka z tekutýho kovu", pod kteroužto nahlas vyřčenou myšlenkou jsem si nedokázal nic představit. A pak jsem to viděl poprvé... a podruhé. Pak na DVD. A ve speciální edici. A na Blu-rayi. A koupím si to určitě i ve 4K, až to zase vyjde, protože tohle je jeden z těch filmů, které chce mít doma v co nejlepší kvalitě, ideálně v remasteru... to aby děti viděly, jak to má vypadat, když někdo opravdu umí. 

 

Když vidíte Terminátora 2 poprvé, lomcuje s vámi v každé druhé scéně pocit úžasu. Fantastická postapokalyptická scéna s nádherným modýlkem Los Angeles (postavit ho znovu po každém záběru prý trvalo pět dní), nástup Arnieho na scénu, první morfování T-1000, honička motorky s kamionem ve vyschlém korytu, totální masakr v Cyberdyne nebo ohromující finále ve slévárně, kde Cameron kouzlí se světlem i komplementárními barvami (oranžová/modrá) a do toho stíhá vyprávět příběh s velkým P, ve kterém přesně ví, kdy nahradit obsáhlý dialog všeříkajícím gestem, a kdy naopak nechat postavy dlouze vysvětlovat. 

 

Je těžké to předat, musí se to vidět. A věřím, že když pustíte T2 dnešnímu teenagerovi, najde si to tam znovu a znovu. Ne kvůli postavě Johna Connora a jeho bláznivé mámě, co ve spánku dokolečka přebíjí zásobníky v AK-47, ale díky Cameronově citu pro rámování příběhu a obrazu zároveň. Je to tak nenucené, že je vám za ostatní žánrové filmaře až smutno. A taky vás mrzí, že se Cameron piplá s Avatary, místo aby každé dva, tři roky poslal do světa něco neotřelého. A že svého času zvládal cokoliv od hororů a dramat přes sci-fi až po akční komedie. 

 

Tak vás alespoň potěší zpráva, že na 3D remasteru Terminátora 2 se fakt dělá a dostane se do kin už příští rok. Sice se zpožděním (mělo to být letos, právě v těchto dnech), ale přesto se dočkáme. A poděkovat můžeme čínskému publiku, protože právě asijští investoři těch deset milionů potřebných pro pečlivou konverzi (a že v tomhle směru Cameronovi věříme) vytáhli z kapsy bez váhání. Terminátor 2: Soudný den tedy už za pár měsíců navštíví americká, evropská a asijská kina. Nenechte si ho ujít. A buďte vděční, že Skynet pořád ještě spí.

A teď? Teď jdu najít ten Blu-ray. A sluneční brýle.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (79)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace