Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Terminátor 2 a 25 let čekání na další Soudný den


ikona
imf
arnold schwarzeneggerjames camerontématerminator
Prostě jen dalších sedmnáct tisíc znaků o tom, že je to nejlepší film všech dob. 

Tak, tak... 29. srpna jsme zase mohli oslavit, že se Skynet neprobudil a neodpálil jaderné hlavice na naše nic netušící hlavy. Osobně už devět let slavím ve stejný den ještě jedno výročí, ale to neznamená, že si na Skynet nevzpomenu, protože už od osudného data - 29.8. 1997 - moc dobře vím, že některé věci nestárnou. 

Film se dodělával do poslední chvíle, ale Kassar s Vajnou si mohli oddechnout ještě před víkendovým otvírákem, protože značnou část stamilionového rozpočtu se povedlo umořit prodejem distribučních práv (kino, video, tv). Terminátor 2 tak potřeboval v den premiéry otevřít za nějakých padesát milionů a byl v černých číslech. A otevřel za 54 milionů dolarů. Zázrak byl dokonán a snímek celosvětově utržil 519 milionů dolarů. Navíc vyhrál 4 oscary za vizuální efekty, masky, zvuk a střih zvukových efektů, což byla pověstná třešnička na dortu pro Camerona, ILM i studio Stana Winstona. 

 

A pokud jde o mne, mohl by je dostávat klidně každoročně, protože triky Terminátora 2 jsou prostě nerezové. Ta kombinace je neodolatelná a v dnešní době, kdy kvantita vyhrává nad kvalitou, už dost možná neopakovatelná. Studia jdou po vizuálních efektech jako důchodci po vepřovém - hledají v letáku nejnižší cenu a kupují na kila. Vyhrává nejlevnější a nikoliv nejlepší nabídka, což je průšvih, protože ti CGI dělníci - bez urážky - nad sebou potřebují toho vizionáře, stejně jako kladivo potřebuje šikovnou ruku.

Spolu s Jurským parkem zůstane druhý Terminátor navždy oním blockbusterovým milníkem, ve které si obří rozpočet podal ruku s povedeným scénářem, nekompromisní vizí a mistry svých oborů. Tu a tam se naštěstí objeví film, který nás nechá na ty zlaté doby vzpomenout, takže nemá smysl pamětnicky reptat. Na druhou stranu je potřeba připomínat mladším ročníkům, že tohle není jen další akčňák s Arniem. Tohle je dost pravděpodobně nejlepší akční sci-fi všech dob. A důvody téhle korunovace jdou daleko za hradbu vizuálních efektů nebo brilantně natočených přestřelek a honiček. 

 

V Cameronovi totiž zápletka druhého Terminátora uzrála jako skvělé víno v sudu. Když se v roce 1990 s Williamem Wisherem znovu sešli načmáral Cameron na papír jedinou větu - "T-800 se vrátí, tentokrát jako náhradní táta Johna Connora". Cílem bylo převrátit celou jedničku na ruby - poslat Sarah do blázince, z Johna udělat fracka, který nechápe svůj osud, protože mu byl prozrazen předčasně. A proměnit terminátora z jedničky v kladného hrdinu, který stojí proti zdánlivě nezastavitelné síle. Cameron chtěl z diváků vytřískat city, chtěl aby začali T-800 fandit.

Arniemu se myšlenka hrozně líbila a okamžitě na ni kývnul. Nejdůležitější ale bylo všechno utajit před veřejností. I proto se Arnie k filmu nevyjadřoval a kampaň úzkostlivě tajila, kdo je kdo. Dokonce i ve filmu prvních třicet, čtyřicet minut netušíte, co tu vlastně T-800 dělá a co je zač ten druhý terminátor. Dokud na sebe ti dva nezačnou střílet, nemá divák šanci poznat Arnieho skutečný záměr. 

 

Nemá smysl tu vysvětlovat, kam se děj ubírá dál a proč vlastně funguje. Je to jasné v očích všech, kdo mají oči. Cameronovi se povedlo v Terminátorovi 2 mašinu polidštit, a to i s omezeným hereckým rejstříkem Arnolda Schwarzeneggera. Ještě o něco hmatatelnější je to ve speciální režisérské verzi, která má o skoro půl hodiny víc. Cameron musel, jak už je u něj obvyklé, pro kinodistribuci krátit směrem ke dvěma hodinám. Obě verze jsou skvělé, ale ta režisérská je prostě lepší - minimum odřezků a hlušiny, maximum vrstevnatých dovětků a oslích můstků. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (79)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace