Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Tenkrát v Číně před 25 lety


ikona
imf
jet litéma
Jet Li a jeho první sólokapr z roku 1991 ovlivňují tvář asijských filmů dodnes. 

Minulý týden mi psal kamarád Pavel a taktně mne upozornil na to, jak léta běží. "Once upon a Time in China je starý už 25 let, chlape!". Jeho na to pro změnu upozornil facebookový post Jeta Li, který si samozřejmě podobná výročí musí pamatovat, zvlášť když je zmíněný film jeho první velkou sólovkou a odrazovým můstkem k zprvu asijské a posléze i globální slávě. Once upon a Time in China (dále už jen OUTC, tak jak jsme to kdysi psali, ačkoliv někteří tvrdohlavě trvali na OUaTiC) přináší hotový vodopád vzpomínek, takže o dalším článku v nostalgické sérii bylo rychle rozhodnuto. 

Zlatou érou z hlediska kung-fu filmů made in Hongkong lze tedy nazývat období od půlky sedmdesátých do půlky devadesátých let. Začátek devadesátek byl milníkem hlavně z toho důvodu, že Tsui Hark všechny překvapil tím, co z OUTC vlastně udělal. Už jeho předchozí snímky naznačovaly, že přemýšlí jinak - jako producent pomohl na svět Lepším zítřkům nebo Chinese Ghost Story, Zu Warriors byly označovány za Blízká setkání čínského druhu a Harkovi se přezdívalo asijský Steven Spielberg.

Once upon a Time in China jeho význam v hongkongské kinematografii definitivně zpečetil. A jistě pomohlo také bezprostřední pokračování, které patří do té malé škatulky sequelů, které jsou stejně dobré jako originály. 

 

Málokdo přitom ví, že Tsui Hark málem sobě a Jetovi kariéru zničil ještě před premiérou OUTC. V roce 1989 totiž s Jetem Li natočil v Americe snímek, který se jmenoval The Master. Šlo o klasickou story o hodném čínském synovci na výletě, jenž v San Francisku pomůže svému strýčkovi od zlých amerických gangsterů, kteří ničí jeho krámek a napadají místní školy bojových umění. Mohlo to být přiblblé, ale stylové béčko, jenže hongkongský štáb točil v USA napůl na tajňačku, takže scénář nedává moc smysl, motivace postav jsou nejasné a akční scény mají k těm hongkongsky vypiplaným opravdu daleko. The Master byl průšvih a Tsui to věděl, takže ho před ostatními producenty zavřel do šuplíku. 

 

Po premiéře OUTC ovšem všichni chtěli víc Jeta a víc Wong Fei-Hunga. Hark neodolal tlaku a The Master šel do hongkongských kin pod názvem Wong Fei-Hung 92 a dokonce se naznačovalo, že Jetova postava je jakousi moderní reinkarnací Fei-Hunga. Tenhle faul naštěstí už kariéry obou zúčastněných ustály, ačkoliv Hark koncem devadesátek začal točit a produkovat průměrné filmy jako na běžícím pásu a z asijského Spielberga se stal spíše asijský Besson.

Wong Fei-Hung je mimochodem asi nejslavnější čínský lidový hrdina, který se dočkal zhruba tolika filmových zpracování jako Sherlock Holmes nebo Drákula. První adaptace sahají do čtyřicátých let minulého století a Kwan Tak-hing si zahrál Fei-Hunga v 70 různých filmech (šlo spíš o epizody dlouhatánského seriálu). V reálu byl Fei-Hung lékařem, mistrem bojových umění, konkrétně tedy stylu Hung-Gar a jeho specialitou byl tzv. kop beze stínu. Ve filmech se z něj stal superhrdina, stejně jako z jeho otce Wong Key-Yinga, což byl člen známého spolku Deseti tygrů z Kantonu (takoví opravdoví Avengers). 

 

Slavnou postavu si na stříbrném plátně zahráli nejslavněji Jackie Chan (Drunken Master v roce 1978 a pak také 1994) a právě Jet Li, který je navzdory kvantitativní převaze Kwan Tak-hinga moderní filmovou tváří slavného charakteru, ostatně jeho podobizna se dostala i do několika videoher. Jediným dalším lidovým hrdinou, který se mu může slávou rovnat je Chen Zhen, válečný hrdina peskující japonské vojáky ve stylu Jing Wu, mstící smrt svého mistra a mnoha dalších příkoří. Tuhle ikonu si zahrál Bruce Lee ve Fist of Fury (1972), Donnie Yen ve stejnojmenné televizní adaptaci a Jet Li v remaku Fist of Legend. Jet si mimochodem zahrál i Chenova mistra Huo Yuanjia ve snímku Obávaný bojovník. 

 

Rozepisuji to proto, že jsou jednak lidoví hrdinové páteří většiny slavných hongkongských dobovek a jednak proto, že ona svatá trojice, co mi přistála v poště jich byla plná. OUTC měl Wong Fei-Hunga, Fist of Legend měl Chen Zhena a Iron Monkey Wong Key-Yinga a Wong Fei-Hunga coby dítě (postava Iron Monkey je taky lidová, ale jde spíš o fiktivního Robina Hooda bez reálné historické identity). No a všechny dohromady měly Yuen Woo-Pinga v zákulisí coby choreografa bojových scén.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace