Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Tržební postřehy z letní sezóny 2016


ikona
TedGeorge
Epické shrnutí pro milovníky financí! 

Pojďme se na chvíli bavit o tržbách. Máme tu konec srpna a to znamená jediné: Končí letní sezóna v kinech a zhruba měsíc bude v multiplexech klid. Tržební mír rozčísne až na konci září sedmička Statečných a my tak máme prostor na bilancování a pokec o tržbách. Jistě, možná by tomuto článku více slušelo vydání až na začátku ledna 2017, ale proč čekat tak dlouho? Moje fascinace číslem 11 znovu úřaduje a budeme tak klábosit o necelém tuctu kasovních trendů a zajímavostí, které prozatím rok 2016 v kinosálech přinesl. Zbavím se tu jednoho z mých zlozvyků a úvod odbydu v jednom odstavci. Ke čtení si otevřete nějaké dobré bíle víno a do pošty mi napište, jaké bylo. Sám totiž bíle nepiju. Jdeme na to.

3. Sony je na okraji propasti

více než rok tvrdím, že to Sony se svou filmovou divizí za pár let zabalí. Čísla ze začátku roku mi dávají za pravdu a kdyby tam maminky Playstationů neměly ty dva animáky, tak to budou balit snad už napřesrok. Ale vezměme to pěkně od začátku. Na začátku roku šla do kin Kick-Assem proslavená Chloe Grace-Moretz. Její Pátá vlna přinesla z Ameriky pouhých 35 mega. Podobné číslo pak vydělala náboženská agitka Risen a Sony si připsalo už několikátý tragický začátek roku v řadě. Mizérie pokračovala se Sachou „Boratem“ Cohenem. Jeho bratři Grimsbyovi startovali ve více než 2200 kinech a byly z toho naprosto zoufalé 3 miliony. Celkových 7 z Ameriky je pro film za 40 mega (bez nákladů na reklamu) vyloženě… došla mi slova.

V kancelářích Sony se už pomalu připravovaly oprátky pro zodpovědné producenty. Angry Birds naštěstí nepropadli. Já osobně čekal další fail, ale 107 mega z Ameriky a dalších 240 ze světa nakonec nějaké zisky přinese. Na řadě je reboot Krotitelů duchů. O tom se už napsalo opravdu hodně, takže jenom v krátkosti. 125 mega z USA není zase až takový průser. Jsou tu dva problémy. Prvním je rozpočet 140 mega a podobné číslo na reklamní kampaň. Tím druhým jsou tržby ze světa, které se prozatím zastavily pod stovkou a nemohou se spolehnout na pomoc Číny, kde se film nedočká premiéry. Po Deadpoolovi a Suicide Squad je to už třetí letošní blockbuster, který soudruzi neodsouhlasili do distribuce. Tvář tak pro Sony alespoň trochu zachraňují Buchty a klobásy. Levný (rozpočet byl prý pouhých 20 mega!) animák z dílny Setha Rogena je trvalkou, o které se mluví, a alespoň tady studio natrefilo na zlatou žílu.

Bude tedy extrémně zajímavé sledovat, jak si povedou zbylé premiéry roku 2016. Už za pár týdnů nás čeká remake Sedmi statečných s Chrisem Prattem a Denzelem Washingtonem. Já osobně tomu filmu věřím ve všech směrech, ale u Sony se musí vyloženě modlit. Do konce roku náš ještě čeká třetí filmový Robert Langdon a blockbusterové Inferno s vyloženě poddimenzovanou reklamní kmapaní. Tom Hanks a jeho holič si dali pár let pauzu a až v roce 2016 nám naservírují další drahou (a symboly protkanou) detektivku podle nesmírně populárních knížek Dana Browna. Kde jsou ty časy Spider-Manů, Mužů v černém, Bondů a dalších…


2. Sequely už diváky nebaví

Dost možná nejdůležitější bod celého článku. Pokud je letošní rok v kinech něčím výrazný, tak je to kakáním diváků na sequely. Následuje výčet pokračování, které stihly za prvních 8 měsíců roku propadnout. Už v lednu zklamala druhá Jízda švárů. Pak už to šlo rychle. Zoolander 2, druhá Tlustá řecká svatba, třetí Divergence, Lovec: Zimní válka, vracející se Alenka v Řiši divů, bolestivý Den nezávislosti 2, v kinech končící Doba ledová, Želvy Ninja, Star Trek a už se mi z toho pomalu točí hlava. Pokud mezi pokračování počítáte Krotitele duchů a čerstvě startujícího Bena Hura, musíte mít jasno.

Někdo by jistě namítnul, že Dory, Cap a Kung Fu Panda si svoje vydělali, ale v zástupu těch zklamání a nefalšovaných propadáků to prostě nestačí. Pryč jsou doby, kdy diváci stáli fronty na sequely jenom tak ze setrvačnosti, a pokračování v Hollywoodu (až na výjimky) vydělávala velmi slušné peníze. Tento rok bude v análech studií zapsaný jako sequelově černý. Filmová pokračování směřující do kin příští rok to už neovlivní, ale výhled na další roky to jistě poznamená. Je to tak dobře. Třeba u třetího Star Treku mě ten neúspěch (a dost možná zaříznutí série) dost mrzí, ale u většiny pokračování to je zasloužená facka pro arogantní účetní.

Proč píšu, že se tato facka neotiskne v distribučním rozvrhu filmů na rok 2017? Protože nás čeká další rok zaslíbený sequelům. Počítejte se mnou. Snad už opravdu poslední Resident Evil, návrat Vina jako Xandera Cage v xXx50 ještě šedivějších odstínů, další John Wick, Lego Batman, Wolverine 3, Šmoulové 3, osmé Rychle a zběsile, Annabelle 2, očekávaný návrat Strážců Galaxie, Piráti z Karibiku 5 (uff), Světová válka Z 2, třetí pixarovská Auta, Kingsman 2, Transformeři 5, třetí Já, padouch, pokračování Planety opic, návrat Vetřelce v režii milovaného Ridleyho Scotta, Equalizer 2, Insidious 4, třetí Thor bez Natálky, třetí Ladíme, osmé Star Wars... Co myslíte, dočkají se studia zase velkého počtu propadáků a konečně se pořádně chytí za nos? Já už teď vidím minimálně 5 aspirantů na totální selhání. Co vy? Vyjádřete se v diskuzi.


1. Disney si nás koupí všechny

Téma nelze zakončit jinak. Disney prožívá naprosto neskutečný rok, a to ještě o Vánocích čeká jackpot v podobě historicky prvního hraného spin-offu Star Wars. Tak schválně, otevřete si následující odkaz a dívejte se se mnou. První místo – Občanská válka – tržby více než 1,15 miliardy dolarů. Druhé místo – Zootropolis – tržby více než miliarda. Třetí místo – Kniha džunglí – tržby více než 950 milionů dolarů. Čtvrté místo – Hledání Dory – tržby více než 900 milionů dolarů a budeme útočit na miliardu. Až na pátém místě je Batman vs. Superman studia Warner Bros.

Zapomenutá je jenom rok stará nadvláda studia Universal. Disney v roce 2016 nechává zbytku startovního pole jenom drobky. A příští rok to nebude jinak. Zatápět mu sice bude již několikrát zmiňovaný Universal, který do kin vyšle (krom jiného) miliardové pokračování Já, padoucha a osmé Rychle a zběsile, ale dvě očekávané Marvelovky, animáky od Pixaru, Hvězdné války a další nakloní onu pomyslnou misku vah znovu jejich směrem. V plné nahotě se ukazuje, že myšák má plán a ten plní na 110%. Propadlo jim pokračování Alenky a tragickým marketingem pronásledovaný Obr Dobr Stevena Spielberga, ale to jsou jenom kapky v moři plném stodolarových bankovek.

Nevím, jestli jste sledovali seriál Newsroom, ale tam to nejlépe vystihla Sloan Sabbith hraná talentovanou a vybavenou Olivií Munn. Přišla za šéfem redakce (geniálně si ho zahrál Jeff Daniels) a řekla mu: „Do svého segmentu plánuji zařadit Johna Cartera studia Disney. Očekává se, že Carter bude pro studio znamenat ztrátu nějakých 200 milionů dolarů. A tady je ten fór. Na rozdíl od Wall Streetu, bank a automobilového průmyslu nebude nikdo po vládě požadovat šíleně velkou finanční injekci. Akcie Disneyho možná o něco spadnou, ale oni tu ztrátu zaplácnou během pár týdnů. Nikdo nepřijde o místo a americký zábavní průmysl pořád patří k našim prémiovým vývozním artiklům. Jenom mě tak napadlo, že bych o tom udělala krátkou reportáž.“

P.S. Diskuze je otevřená. Koukejte tam něco napsat, nebo mě na… To slovíčko na „s“ má vážně tak málo synonym? Naštvete? Nakrknete? Popudíte? Rozhněváte? Každopádně to nedělejte, respektive dělejte. A odpusťte mi to přehnané množství odkazů ve článku. Léčím se.

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace