Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Proč bude Suicide Squad strašná pecka?


ikona
KarelR
dcsuicide squadtéma
Všechno, co potřebujete vědět o Jokerově comebacku. 

Kdybyste se mě na začátku roku zeptali na můj nejočekávanější film, z fleku bych vytasil Suicide Squad. Čert vem uspěchaný megaduel Batmana se Supermanem, rozšiřování marveláckého univerza nebo prequelové hrátky s Darthem Vaderem. Píše se rok 2016 a jen máloco je víc než nařachlý, do velké míry originální akčňák. Suicide Squad podobně jako Strážci Galaxie přivádí do hry scenáristu/režiséra s unikátním hlasem a nechává ho blbnout v měřítku, které bývá rezervováno pro nalajnované sázky na jistotu. Zatímco Batman vs. Superman, Justice League a další DC filmy spadají do opatrného plánu, Suicide Squad byl jen nápad, který se zhmotnil až ve chvíli, kdy se mu vlilo do žil filmařské nadšení. To znamená, že kdyby David Ayer neukecal Warnery ke spolupráci, žádné řádění se Suicide Squad by se letos nekonalo. Což je v době, kdy se blockbusterové vesmíry plánují na 5 a víc let dopředu, parádní výchozí bod.

 

Jak někteří z vás vědí, tenhle článek má doslova půl roku zpoždění. Začal jsem ho chystat u lednového traileru s Bohemian Rhapsody, kampaň filmu ale byla tak rozsáhlá a zajímavé informace se vršily takovým tempem, že pořád bobtnal a já jsem ho házel na konec pisatelské fronty. Inu, Suicide Squad dorazí příští týden a už prostě není kam couvat. Nakonec si tedy dáme velké předpremiérové preview, které se opatrně pokusí obejít ty nejzásadnější spoilery.

 

Většině z nich se úspěšně vyhýbám i já, takže se nebojte, že byste se dozvěděli příliš. Následující odstavce sice budou plné trailerových detailů, odhalení z rozhovorů a fandovských teorií, rozhodně v nich ale neprofláknu, kdo je stále tajený záporák nebo co všechno bude ve filmu provádět Batman. Warneři to možná přehnali s posledním trailerem, v němž je obligátní modrá díra v obloze. Pořád nicméně tutlají dost překvápek, aby výsledný film nebyl jen dvouhodinovou výplní kolem nejlepších trailerových momentů.

 

Kde začneme? Ačkoliv kampaň Suicide Squad stojí na Harley Quinn a Jokerovi, David Ayer tvrdí, že je v samotném centru dění Deadshot Willa Smithe. Tenhle nájemný zabiják je klasickým batmanovským záporákem, jehož jste mohli potkat hlavně arkhamovské herní sérii. Jeho filmovou verzi Ayer napsal přímo pro Smithe (a pak se modlil, aby ji nemusel obsadit někým jiným), takže vás asi nepřekvapí, že nepůjde o plochého zloducha.

 

 

Deadshot bude mít ve filmu malou dceru, jíž zřejmě posílal těžce vystřílené peníze, víc však o jeho minulosti nevíme. Nějak v ní má figurovat Batman, jenž se určitě mihne v pár flashbacích, jinak ale Deadshota čeká hlavně flirtování s Harley Quinn a živení naděje, že ho výprava s novými kamarády vyseká z basy. Kdo mu tuhle naději vlastně dá? Tady je na čase představit Amandu Waller, obávaný dohled celé Suicide Squad.

 

Jak jste mohli zjistit z trailerů, s vládní expertkou na vykořisťování kriminálníků není radno vyje*ávat. Ačkoliv se ve filmu sejde kupa nebezpečných tvrdáků, na postavu Violy Davis se nikdo z nich nechytá. Právě ona přijde (v reakci na smrt Supermana?) na nápad, dát dohromady ty nejnebezpečnější zavřená individua a likvidovat s nimi nadpřirozené problémy. Zatímco totiž všichni ostatní řešili, jestli je pláštěnkář z Kryptonu fajn chlapík nebo ne, Amanda pochopila, že ve světě metalidí policie a armáda tak trochu nestíhají.

 

Když se tedy objeví tajemná hrozba, jíž nezastavila žádná bezpečnostní složka, v Bílém domě se hodí na obrazovku Harley Quinn, Deadshot, Killer Croc, Captain Boomerang, Slipknot a El Diablo. Tahle parta rychle nafasuje jméno Task Force X, explozivní čipy do krku a rozkaz vyhladit malou armádu podivných monster a cokoliv je vyrábí. Že se naverbovaným zločincům moc nedá věřit? Pravda. Proto je dostanou na dohled Rick Flagg a Katana.

 

 

S touhle dvojkou je to docela jednoduché. Flagg je velitel celé Suicide Squad, který poslouchá Amandu Waller (alespoň v těch nejzásadnějších věcech), a přestože nemá kvůli dotáčkám Revenanta tvář Toma Hardyho, Joel Kinnaman je hodně solidní náhradou. Pravá ruka Amandy Waller má k dispozici tým Navy SEALs, v němž najdete hlavně Scotta Eastwooda, vojáčci se samopaly by ale Suicide Squad samozřejmě neuhlídali. Na to má Flagg vlastní pravou ruku - expertku na bojová umění Katanu (Karen Fukuhara), která se ohání legendárním Soultakerem.

 

 

 

Ano, správně jste uhodli, že Katanin meč pohlcuje duše lidí, které zabije. Nachází se v něm i duše jejího manžela, s nímž si Katana může kdykoliv pokecat, hlavně se ale jedná o krutou zbraň, před níž se většina lidí klepe strachy. Koho ani takováhle hrozba netrápí? Slipknota (Adam Beach) a Boomeranga (Jai Courtney). Tihle dva se totiž hned na první misi pokusí vzít dráhu, což asi nedopadne zrovna hezky. Osud "toho pána, co to umí s provazy" trailery nespecifikují. Australský zabiják, jenž se rád ohání vy-víte-čím, ale očividně dostane druhou šanci a využije ji k tomu, aby systematicky prudil Katanu i všechny ostatní.

 

 

 

 

Kdo vyváží Boomerangovo neochvějné buranství? Za krapet zadumanější členy Suicide Squad budou Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje) a El Diablo (Jay Hernandez). První z nich musel ve filmu zaskočit za King Sharka, protože dělat digitálního žraloko-člověka by prý vyšlo moc draho, druhý pak bude za pacifistu skupiny, který moc nechce používat svoje plamenné superschopnosti. Tahle zdrženlivost by měla souviset s jeho minulostí, El Diablo totiž figuroval ve válce gangů a nejspíš to odnesla jeho rodina. Jeho příběh tak má být o něco dojemnější než bručení wrestlera, který má malý kožní problém a spadá do škatulky "věčně naštvaný kanibal".

 

 

Že se pořád vyhýbám hlavního chodu? No dobře, pojďme na další fascinující roli Margot Robbie a jejího zelenovlasého přítele s tváří Jareda Leta (původně zvažovaný Ryan Gosling neměl zájem nebo čas). Jen těžko vám uniklo, že se velká část Suicide Squad zabývá Harley Quinn a Jokerem, jejichž nové verze jsou inspirované rockerkou Debbie Harry a věhlasným Davidem Bowiem. Harley ve filmu stihne kompletní přerod z psychiatričky v Arkhamu a má být jakousi ženskou parafrází Hannibala Lectera - chvílemi sympatickou, jinak ale chladnou psychopatkou, která je zavřená ve velké kleci a nestále se jí mění stráže, aby se nikomu nemohla dostat do hlavy. Zatímco Deadshot a spol. sídlí v nápravném zařízení Belle Reve (francouzsky Krásný sen), některé zvěsti tvrdí, že Harley zůstala v Arkhamu. Možná kvůli Jokerovi, možná ne. O novém gothamském princi zločinu totiž nevíme skoro nic.

 

 

V traileru se nicméně dá vystopovat hned několik jokerovských scén - flashbacková rozmluva s Harleen Quinzel, útok na Arkham a její mučení, romantický výlet v autě, který Harley a Jokerovi překazí samotný Batman... samá comicsová klasika. Připravte se tedy na celý jejich zvrácený vztah, který otestuje ona propíraná automobilová honička.

Z dosavadních záběrů je celkem jasné, že Joker pošle svůj fialový sporťák do vody i s nebohou Harley, jíž následně zachrání (a uvězní) právě Batman. Ayer nicméně tvrdí, že známe jen střípky celého příběhu a že se s tímhle odhalením počítalo (točení v ulicích má holt svojí cenu), takže se nemáme bát, že víme příliš. Flashbacky propletený film toho s Harley a Jokerem nabídne mnohem víc.

To samé potom platí i pro Affleckovova Batmana a Enchantress (Cara Delevingne), poslední dvě důležité postavy, na které jsme si ještě neposvítili. Celkové zapojení netopýřího muže je stále pod pokličkou, rozhodně má ale fungovat jako noční můra všech kriminálníků. Ayer slibuje, že okusíme děsivé divadýlko, které Bruce Wayne hraje před svými nepřáteli. Čekejte tak spíš záblesky než dlouhé scény, ty budou vyhrazeny pro ostatní postavy, mezi nimiž výrazně figuruje i archeoložka June Moone.

 

 

Ano, na začátku filmu se potkáme s civilním alter egem Enchantress. Trailery dávno potvrdily, že se jedná o přítelkyni Ricka Flagga, která vleze do špatné jeskyně a posedne ji čarodějnice. Jak naznačuje její návštěva v Bílém domě, June se Enchantress snaží držet pod kontrolou a využívat ji pro "dobré věci". Jak moc se jí to povede zjistíme až v kině, počítejte ale s tím, že se bude pohybovat jinde než Flagg a jeho Suicide Squad.

 

 

On by to vlastně nebyl Ayer, kdyby místo klasické romantiky nevsadil na dvě hodně pokroucené vztahové linky. I díky těmhle detailům trvá dojem, že místo provařené popcornovky opravdu dostaneme comicsových Tucet špinavců. Dobrá polovina postav je postradatelná, finále nemusí být podmíněno čtyřem dalším filmům a Warneři byli s materiálem spokojení natolik, že Ayerovi přidali peníze na větší finále. Ne, ani v těch nejnaivnějších snech se nedal čekat eRkový rating. Suicide Squad by ale mohla PG-13 podojit stejně šikovně jako Temný rytíř a jen tak mimochodem, za kamerou sedí Roman Vasyanov (Železná srdce, Patrola) a druhý štáb měl pod palcem Guy Norris, novozélandský veterán, který pomáhal s akcí v Pánovi prstenů a novém Šíleném Maxovi.

 

Už za pár dní se dozvíme, jestli se nadšení všech zúčastněných promění v památný nářez, který ukáže cestu drsnějším comicsovým adaptacím, nebo se bude houfně brečet nad další promarněnou šancí. Před Suicide Squad se ale rýsuje zámořským otvírák kolem 115-125 miliony dolarů, o velkém zájmu o novou krev tak není pochyb. Po Deadpoolovi tu zkrátka máme další brilantní kampaň a jasný důkaz, že Hollywood pořád umí přijít se svěžím blockbusterovým tahem. Kéž by to tedy klaplo v každém ohledu, tahle banda si chválený hit určitě zaslouží!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace