Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zhasni a zemřeš: Nový objev Jamese Wana


ikona
KarelR
pr
Odkud se vzal Wanův nový bubák? Ze Švédska! 

Pokud si sem tam vyrazíte do kina na horor, možná už jste o Zhasni a zemřeš slyšeli. Novinka z produkční dílny Jamese Wana má slušné ohlasy na Rottenech i na ČSFD a imf ji pochválil v recenzi, kde naťuknul její vznik. Jak přesně se dostala do kin? Ačkoliv za tím kdekdo tuší studiový kalkul, tentokrát vážně nejde o spotřební sérii lekaček.

Příběh Zhasni a zemřeš vlastně začíná na přelomu tisíciletí ve videopůjčovně, kde si mladý Švéd David F. Sandberg vydělával na videokameru. V tu dobu už se blížila digitalizace, takže to dopadlo dobře a Sanberg začal vyrábět animované kraťasy, s nimiž nakonec vyrazil na Youtube. Jeho první veřejný kousek se jmenoval För Barnen a byl rychle smazán, protože v něm nechybělo mužské přirození a jedení mozků. Sanberga to ale neodradilo a zanedlouho vysypal z rukávu další filmy, kterého dovedly až k vlastní firmě.

Co se dělo dál? Přišla práce v televizi, spousta animátorského konzultování a nějaký ten dokument. V roce 2013 se pak Samberg oženil se svojí láskou z dětství a začal s ní točit hrané hororové kraťasy. Zlomový přitom byl už ten druhý, jenž se jmenoval Lights Out a na Youtube ho dodnes zhlédlo 12 milionů lidí.

Tahle tříminutová přehlídka hrůzy, v níž se objevují bubák vždy, když se zhasne, doputovala mezi kupu slavných producentů. A jak jste museli uhodnout z titulku, jedním z nich byl James Wan, v tu dobu etablovaný hororový guru, který právě rozjížděl produkční firmu Atomic Monster. Wanova nová mise byla jednoduchá - nacházet děsivé kraťasy a nechávat jejich režiséry točit celovečerní verze, protože přesně takhle začal on sám v roce 2003 se Saw. Režisér Rychle a zběsile 7 a nadcházejícího Aquamana prostě nechtěl zanevřít na svoje hororové kořeny. A tak Sanberga vytáhl ze Švédska do Hollywoodu, dal mu 5 milionů dolarů a výsledkem je celovečerní verze Lights Out (aka Zhasni a zemřeš), která je očividně fajn a navíc jí "hrozí" zámořský otvírák 20 milionů dolarů.

Wan si tedy úspěšně otestoval svůj recept, Sanberg může opatrně kráčet v Tarantinových šlépějích (ta videopůjčovna...) a amatérští filmaři tu mají krásnou pohádku o tom, jak se dá ze tří děsivých minut nakopnout kariéra za velkou louží. Že jeden film ještě nedělá kariéru? OK, Sanberg teď ale pro Wana chystá Annabelle 2. Návrat domů ho tedy jen tak nečeká a s trochou píle štěstí si může vybudovat vlastní fandovskou základnu.

Docela mu ji přejeme, hlavně ať nás zásobuje kvalitními žánrovkami!

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace