Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Všechno, co jste chtěli vědět o Justice League


ikona
KarelR
aquamanbatmandcflashjustice leaguesupermantéma
Spousta novinek, detailů a zajímavých odhalení. 

U Warner Bros. teď mají jednu naprosto stěžejní misi - musí celý svět přesvědčit o tom, že bude Justice League podobně zábavná jako marvelovky. Můžeme to stokrát obcházet jinými slovy, z Batman vs. Superman se ale vyklubalo zklamání, které řadu lidí odehnalo od nově budovaného DC vesmíru. Pointa samozřejmě nebyla v temném tónu. Šlo spíš o to, že se v Gothamu a Metropolis neodehrával patřičně strhující příběh a že film cílil spíš na zaryté fanoušky comicsů, kteří si uměli doplnit dějové díry, než na širokou veřejnost. Tyhle dvě věci je potřeba rychle napravit. Protože mít u Batmana se Supermanem tržební špičku 872 milionů dolarů (zatímco všechno s Iron Manem letí daleko za miliardu) prostě není moc oslnivý byznys.

 
Nový design Batmobilu

Čím se u Warnerů začalo? Nejdřív se "nenápadně" tunil tvůrčí tým. Christopher Nolan byl jakýmsi kmotrem Muže z oceli a rád se Snyderem pokecal o Batman vs. Superman, teď je ale podle všeho pryč. Daleko menší roli má u Justice League i jeho producentský kolega z batmanovské trilogie, Charles Roven, o něco větší slovo naopak dostal Ben Affleck, který (i kvůli návaznosti na netopýří sólovku) povýšil na výkonného producenta. Nově pak má DC vesmír svůj primární dohled (tzn. obdobu marveláckého Kevina Feigeho). Ten zajišťují kreativní šéf DC Comics Geoff Johns a viceprezident Warner Bros. Jon Berg, řada fanoušků má tedy o něco klidnější spaní. Reálně ale diváci tahle škatulata moc neřeší, takže tu máme fázi dvě.

Ta spočívá v manévru, při němž Zack Snyder pozval na plac Justice League filmové novináře a bloggery, kteří nebyli moc nadšení z Batman vs. Superman. Zatímco vždy platilo, že se informace z návštěvy placu zveřejňují až o mnoho měsíců později (nejčastěji chvíli před premiérou), tentokrát putovaly na internet okamžitě. Bylo totiž nutné rozjet debatu o tom, jak bude Justice League zábavná a úplně jiná, což se... voilá... krásně povedlo. Přímo z úst (klávesnic?) zklamaných bloggerů se hrnou články o tom, jak je pobavily dvě ukázané a scény a jak Justice League vypadá fajn. Tohle kolo tedy Snyder vyhrál, i když se musel vzdát řady detailních informací v nezvyklém předstihu.

 
Fan art J. K. Simmonse v roli komisaře Gordona

Co přesně jsme se dozvěděli? Větších i menších odhalení je tuna, tak je pojďme rozplést od dvou zmíněných scén. Přímo na place se bloggeři "zúčastnili" střešního pokecu mezi Batmanem (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot), Flashem (Ezra Miller), Cyborgem (Ray Fisher) a komisařem Gordonem (J. K. Simmons prý vylezl přímo ze stránek comicsu). Celá debata stála na hledání hnízda paradémonů (okřídlené bestie ze snové sekvence Batman vs. Superman), kteří začali unášet důležité vědce, a nejvíc na ní přítomné zaujaly detaily. Jednak se potvrdila zápletka, podle níž Batman sestavuje Justice League, aby zabránil velké mimozemské invazi. A jednak o něco humornější a vřelejší tón, který dodávalo Batmanovo hláškování ("Hledáme padouchovy létající opice."), Flashova neochota zmizet s ostatními, když se Gordon na chvíli otočil ("Všichni šli pryč. Nevychovanci!"), a především široký úsměv Wonder Woman, když se k hrdinům nečekaně připojil Cyborg.

Všichni mluví o fandovském nadšení z toho, že se členové Justice League rádi vidí, vtipkují mezi sebou a vůbec mají úplně jinou dynamiku než postavy z Batman vs. Superman, které se hlavně mračily a šly si po krku. Ano, pořád půjde o digisnyderovku a někde ve třetím aktu se musí zjevit Cavillův Superman (pravděpodobně s delšími vlasy!). Rozhodně nás ale nečeká další drahá depka, což možná bylo jasné ze zápletky a výčtu postav, hmatatelné důkazy ale máme až teď.

 
Ray Fisher (Cyborg) a Ezra Miller (Flash)

Množné číslo? Přesně tak. Ještě víc chvály totiž sklidila druhá scéna, jíž Snyder rovnou promítal ve víceméně hotovém sestřihu (tady máte její kompletní anglický přepis). Tentokrát v ní hrál prim Flash, jenž doma místo oddechu po práci najde Bruce Waynea. Známý milionář začne řešit nahrávku z obchodu, kterou v Batman vs. Superman poslal Wonder Woman, a zatáhne do debaty superschopnosti. Flash pochopitelně zapírá, i když je uprostřed místnosti vystavený jeho kostým (prý ho má na krasobruslení), a povolí až ve chvíli, kdy po něm Bruce hodí batarang a odhalí, že je Batman. Když je Flash potom tázán, jestli se chce přidat k týmu superhrdinů, okamžitě (k Bruceově překvapení) souhlasí. A přestože je celá debata hodně podobná Tonymu verbování Spider-Mana z Občanské války, všichni se shodují na tom, že je v ní víc zábavy a fandovského zápalu než v celém letošním superduelu. Takže čert vem nějakou podobnost!

Jak tyhle dvě scény zapadají do širšího děje? Docela jistě jsou z první třetiny filmu, která má vystavět odvěký boj o takzvané mothery boxy. Tyhle mocné krabičky, díky kterým se dá třeba cestovat červími dírami napříč vesmírem, jsou naťuknuty už v Batman vs. Superman. Jedna z nich oživila Cyborga, všechny tři potom byly (holograficky) vidět ve vystřižené scéně s Lexem Luthorem a Darkseidovým generálem Steppenwolfem. Jen tak mimochodem, tahle minutka původně byla klasickým potitulkovým lákadlem. Snyder od ní ale nakonec upustil a dal ji přímo na internet, aby okatě nekopíroval marvelácký trademark.

 
Connie Nielsen jako amazonská královna Hippolyta

Se třemi mother boxy se na začátku Justice League neseznámíme v současnosti, nýbrž v prologu, který by měl mít tři části (a nejspíš si u něj vzpomeneme na potyčku na Kryptonu). První mother box budou mít na starost lidé a jeho ochranu krátce zajistí i samotný Zeus. Na druhý dohlížejí Amazonky, jmenovitě matka Wonder Woman královna Hippolyta (Connie Nielsen z Gladiátora). A třetí má setrvávat v Atlantidě, kde jej kdysi střežil Aquamanův předek s tváří Kristofera Hivju (Tormund ze Hry o trůny). Mother boxy v Justice League nebude shánět samotný Darkseid, jak se původně myslelo, nýbrž jeho generál Steppenwolf, jenž má šéfovat paradémonům a bude tudíž sloužit jako hlavní záporák. A ačkoliv se zrušily přídomky Part One a Part Two, takže se první dva díly Justice League vydávají za separátní filmy, přespříliš uzavřený konec samozřejmě nehrozí.

Co nás čeká po (snad) výživném prologu? Pochopitelně svolávání hrdinů na jednu loď (přesněji řečeno třípatrové batmanovské letadlo Flying Fox), o které se postará Bruce Wayne s výpomocí od Wonder Woman. Flash očividně naskočí ihned a Cyborg až poté, co paradémoni unesou jeho otce (právě proto dorazí za hrdiny na střechu gothamské policejní stanice), pátým superhrdinou do party pak bude Aquaman, jehož zatím nikdo neviděl v akci. O celé Atlantidě víme jen to, že půjde o starobylé podvodní město, v němž se setkáme také s královnou Merou (i přes rozvodové trable by ji měla hrát Amber Heard) a Nuidisem Vulkem, což je atlantský poradce, jehož si střihne Willem Dafoe. Za každým mother boxem se tak vydáme do jiného světa, i když se budou všechny tři nacházet na Zemi.

 
Kristofer Hivju si zahraje Aquamanova předka z prologu filmu 

Takže to máme... partu superhrdinů, hrstku MacGuffinů a spoustu potyček s paradémony, do nichž se zapojí i Batmanovo šplhací vozidlo Night Crawler, jež má místo kol čtyři pavoučí chapadla. Právě v téhle "káře" se Justice League vydá do podzemního tunelu mezi Gothamem a Metropolis, kde se strhne velká bitka v půlce filmu. A jestli vám to zní jako správně zábavný úlet, přesně tímhle směrem se Justice League snaží mířit.

Je otázkou, nakolik film změní ohlasy na Batman vs. Superman. Snyder a spol. ale tvrdí, že bylo tohle odlehčení v plánu od začátku a teď se akorát piluje k dokonalosti. Za sebe musím říct, že se tah s bloggerskou prohlídkou docela vyplatil - po tolika ujištěních, že je Millerův Flash super a že má speciální tenisky, které bude chtít úplně každý DC fanda, se na Justice League hned těším o něco víc. Pořád tu ale mluvíme o nevyzpytatelném Snyderovi a o kampani, která musí po tomhle informačním návalu udržet tempo dalších 17 měsíců. Warnery tak nečeká zrovna lehký úkol, a nám nezbývá než doufat, že legendy od DC konečně doputují na žánrový vrchol. Potenciál na to bezesporu mají!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (58)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace