Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

X-Meni zklamali, Warcraft už dobývá svět


ikona
TedGeorge
Má Warcraft nakročeno k miliardě? A co na to Bryan Singer? 

Byl to vlastně klasický poslední květnový víkend. Tropy u nás střídaly bouřky s kroupami pustošícími auta chudáků bez garáže, zatímco za velkou louží probíhá prodloužený “Memorial Day” víkend ovlivněný tropickou bouří se sexy jménem Bonnie. V kinech se rvaly dvě velké premiéry a dolary přidávaly trvalky z minulých týdnů. Kdo vyhrál a kdo zůstal v poli poražených? Přestaňte nervózně vyhlížet další bouřku, někam schovejte auto a začtěte se do dalšího reportu tržeb. Je o čem psát.

Předvídal jsem to už dobře před měsícem. Foxové poslali do kin X-Meny bojující proti apokalypse a víkendové výsledky jim jistě nejsou po chuti. Pátek přinesl 26 mega a dával naději, že čtyřdenní výsledky půjdou za celkových 80 milionů. Sobota a neděle však potvrdily, že lidé jsou mutantů už přejedení. Třídenní víkend za 65 mega a čtyřdenní končící pod hranicí 80 milionů není průšvih. Jenom to není žádná výhra. V Americe budeme končit někde u 200 milionů. Svět přidá dalších 350 (aktuálně jsme na 185 milionech). Co z toho můžeme vyvodit?

Bryan Singer by měl jít o dům dál. Apokalypsu jsem ještě neviděl, ale reakce recenzentů a střízlivých diváků hovoří jasně. Už to prostě začíná být nuda. Foxové to jistě budou chtít zahrát do autu. Následující dny očekávám filipiky o tom, že trh byl přesycen filmy a bouřka donutila lidi zůstat doma. Kdyby však měli lišáci trochu soudnosti, tak přiznají, že po úspěšné Budoucí minulosti měli zařadit jinou rychlost. Diváci se v kině dočkali toho stejného v bleděmodrém. Něco je prostě špatně, když se studio nejvíc chlubí scénou Quicksilvera kopírující výbornou scénu z minulého dílu.

A co se týče té saturace trhu, tak tady už vážně zůstává rozum stát. X-Meni měli rozpočet přes 170 milionů dolarů. Stejně tak pokračování Alenky, kterému se budu věnovat za chvilku. Logické by bylo, že jeden z těch dvou filmů uvolní místo druhému a bude sbírat peníze jiný víkend. Proti sobě však stáli dva tvrdohlaví kohouti. Ti chtěli sbalit co nejvíc slepic. Srazili se, chcípli a slepice se nechávají oplodnit borci z konkurenčních kurníků.

Tu ošklivější smrt si prožil kohout ze stáje Disneyho. Alenka má za první tři dny v kinech vyloženě trapných 28 milionů. Za prodloužený víkend z toho bude méně než 35 milionů. Svět přidal dalších 65 milionů. Proč taková špatná čísla? Kromě oné srážky dvou kurů v nasyceném kurníku za to může také samotné rozhodnutí točit pokračování odehrávající se v říši divů. První díl byl nepravděpodobný úspěch vítězící díky Avataru. Svět toužil po dalším 3D blockbusteru a Tim Burton jim ho dodal jenom pár měsíců po dobrodružství na Pandoře. Miliarda ze světa byla tenkrát vážně nečekaná. Každý musel vidět, že tento sukces nepůjde zopakovat. Tedy každý…

Disney už znovu neukecal Tima Burtona. Vrátilo se jenom původní herecké obsazení v čele s neskutečně protivným Johnny Deppem a lidé prostě raději šli znovu na Capa. Znamená to následující: V Americe se dost možná nedočkáme ani 100 milionů dolarů, tedy méně než třetiny tržeb prvního dílu. Svět nepřidá 700 milionů, bude rád za 300. Celkem tedy budeme přepočítávat nějakých 400 mega. K avizovanému rozpočtu 170 milionů si připočtěte dalších 150 za reklamu a máme před sebou film, který se zaplatí až za mnoho let. Potomci Walta Disneyho prostě nemohli vládnout každý víkend a připisují si svůj první velký propadák za rok 2016. Dovolíte malou odbočku?

Začátek mezinárodní Warcraft vložky

Tento víkend si ve světě odbyl premiéru Warcraft. Možná bychom to mohli nazvat předpremiérou. Adaptace nejpopulárnější on-line hry totiž startovala v prvních 20 zemích. Fanouškům udělám radost. Je to totiž docela masakr a předzvěst velkých věcí. Co se velkých trhů týče, tak start proběhl v Rusku (pěkných 10 milionů), Německu (6), Francii (4,5) a to je vlastně vše. Nějaké Švédsko, Rakousko, Thajsko a další nestojí za řeč. Celkem z toho bylo pěkných 31,6 milionů. Zatím jsem vám nevyrazil dech? Čtěte dál.

Čína hlásí rekordní předprodeje překonávající rekordmana Rychle a zběsile 7. Řidiči si v zemi s nekonečně dlouhou zdí došli pro více než 350 milionů dolarů a konzervativní odhady hovoří o 250 milionech z Číny pro Warcraft celkově. Do rovnice si přidejte Jižní Koreu, která bude útočit na rekordní stovku a další asijské země, kde Warcraft dodnes hraje víc lidí než fotbal. Miliarda je tedy jistá? Ještě nejásejte. Ve světě to orkové už na 99% vyhrajou, ale zbývá nám Amerika. A tady to tak vesele nevypadá.

Ještě před týdnem se hovořilo o mizerném otvíráku za 30 mega. Ta čísla postupně rostou, ale zatím to nevypadá na první víkend větší než 50 mega. Dost možná tak před sebou máme film, který v USA vydělá “jenom” nějakých 150 milionů. Moudřejší budeme přespříští víkend. Jedno je ale jisté. Už dlouho tu nebyl film, který by tak motal hlavy sveřepým šakalům sledujícím tržby. Ale propadák to nebude.

Konec mezinárodní Warcraft vložky

V dálce vidím varovný prst Civala značící, že bych měl článek trochu popohnat. Poslechnu výkonného MovieZone producenta a zrychlím. Třetí místo mají Angry Birds. 18.7 milionů za třídenní víkend není špatné číslo. Značí, že ptáci poletí v Americe ke 140 milionovým tržbám. Slušné numero, zvláště při pohledu na rozpočet začínající sedmičkou a respektuhodná čísla ze světa. Půjdeme někam ke 400 milionům. Úspěch jsem nečekal a za mizerné odhady se omlouvám.

Čtvrté místo okupuje Kapitán Amerika. Očekávaný pokles o 55%, 15 mega za třídenní víkend, celkových 372 milionů a cesta za vytoužených 400 milionů je nadále umetená. Svět je podobná pohádka. Celkových 730 milionů a mírně kostrbatá cesta za 800 milionů je nadále osvětlená. Stejně si ale myslím, že jsme dosáhli maxima a kromě pokračování Strážců Galaxie se bude o podobná čísla pokoušet až trojka a čtyřka Avengerů. U Marvelů však mohou být zatím v klidu.

Páté místo si připisuje pokračování Sousedů. Seth Rogen, špatně obsazená Rose Byrne, Zac Efron, a Chloe Moretz jistě chtěli víc. Pokles o necelých 60 procent, klasický víkend za 9 mega a nechtěné pokračování to bude v Americe balit u hranice 60 milionů. Což je oproti 150, které si připsala úspěšná jednička, docela průšvih. Šesté místo narvu do stejného odstavce. Kniha džunglí je trvalka. Nádherné poklesy o 36%, dalších 7 mega a návrat Jona Favreaua do první hollywoodské ligy je jistá věc. Celkem jsme na 338 milionech z Ameriky (co by za to dal Batman v Superman), 877 milionech ze světa a máme tu jasných konečných 950 ze světa. Tahle kniha totiž ještě nedopsala svojí poslední kapitolu a bude startovat mimo jiné v Japonsku.

Sedmé místo? Správní chlapi v režii Shanea Blacka. Kolem sebe slyším samou chválu. Kino prý nemůžu vynechat a nabídky na seanci v multiplexu mi chodí minimálně jednou měsíčně (ozval se uživatel Axis). Chtěl bych si myslet, že tu máme další trvalku, ale ještě není vyhráno. Po jedenáctimilionovém otvíráku přišly slušné poklesy o 43%. Víkend tak do pokladničky producenta Joela Silvera přinesl dalších 6,4 mega. Celkem jsme na necelých 22 milionech. Uvidíme, co bude dál. Gosling s Crowem ještě potřebují zabrat.

Do článku zařazuji můj pověstný a poslední turbo-odstavec. Osmičku má Hra peněz v režii Jodie Foster. Pokles o 39 procent, další 4 mega a celkem jsme na 34 milionech za velkou louží a 40 ze světa. Devítkou se chlubí další adaptace románu Jane Austenové. Zpozorněte. V pár stovkách kin z toho bylo 2.5 mega. Do rovnice si přidejte nadšené ohlasy velebící nestárnoucí Kate Beckinsale a bude vám jasné, že se s filmem Love and Friendship v top desítce ještě párkrát potkáme. No a poslední místo hodné zmínky okupuje Zootropolis. Zvířátka v Americe vyklízejí pole. Necelý milion z Ameriky však nikoho nezajímá. V Japonsku se na animák pořád chodí a celkem tak jsme na 991 milionech ze světa. Pro mě to znamená jediné. Disney to popostrčí za miliardu a já si někdy příští týden napíšu článek oznamující další překonání kdysi nedostupné hranice.

Příští víkend nás čeká pokračování Želv Ninja s Megan Fox, romantika Než jsem tě poznala s Emilií „Daenerys“ Clarke a Popstar: Never Stop Never Stopping. To je parodie na Justina Biebera a víc o tom nevím.

Za týden bude tržby zase psát Muž z oceli (Cival). Já se loučím. Choďte na plovárnu, choďte do kina, choďte na pivo. S radostí zaskakující Ted.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace