Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co všechno víme o Star Wars: Rogue One?


ikona
KarelR
rogue onestar warstéma
Nové Star Wars vykročí mimo hlavní ságu. Ale ne zas tak moc... 

Ke čtení se doporučuje... tenhle hudební podkres!

Jestli někdo brzy napodobí úspěch marvelovek, budou to debat Star Wars. Lucasfilm má k tomu pevné filmové základy, obrovskou fandovskou podporu a může si do Marvelu kdykoliv zaskočit pro cennou radu (obě firmy vlastní Disney), takže by se Kathleen Kennedy musela hodně snažit, aby celou značku pohřbila. Navíc nezapomínejme na jeden drobný detail - Star Wars totiž na rozdíl od konkurence nebudou svádět sólové filmy do týmovek.

 

 

 

Přesně tak, minimálně v nejbližších letech bude starwarsácký vesmír fungovat jinak. Zatímco u DC kříží sólovky a týmovky, klasická monstra vyloženě pojedou marveláckou šablonu (Mumie s Cruisem = první Iron Man) a třeba King Kong s Godzillou také spojí dvě série dohromady, Star Wars budou vyloženě obohacovat existující vesmír. Chronologii nové trilogie tak nepřeruší žádný "boční" celovečerák, bez kterého by vám chyběl kus příběhu (viz Avengers 2 a Ant-Man mezi dvojkou a trojkou Kapitána Ameriky). Jen kolem ní budou rotovat filmy ze stejné kontinuity, avšak z úplně jiné doby.

 

 

 

První "space opera na holení"? Ano, Rogue One. Prosincový film Garetha Edwardse má být napůl heist a napůl válečný thriller (samozřejmě v krotčím PG-13kovém balení), zároveň pak půjde o jakési sedmdesátkové retro, které se logicky odehrává pár dní (?) před Epizodou IV. Lucasfilm na nás tedy vytasí ještě víc nostalgie, zároveň ale (se dvěma výjimkami) představí zbrusu nové hrdiny. Ačkoliv se o tom nikdo nezmínil, Rogue One může teoreticky dostat pokračování. V tuhle chvíli je ale dost lákavý fakt, že se jedná o uzavřený příběh, což začíná být v blockbusterovém světě obrovská vzácnost.

 

 

Neříkám, že to nějak reálně hrozí, většina postav Rogue One ale může klidně umřít a Lucasfilmu to (na rozdíl od comicsových gigantů) veskrze neuškodí. Takový luxus přímo svádí k tomu, abychom dostali popcorn s reálným nebezpečím. A dosavadní materiály jsou v tomhle ohledu parádní, protože nás vracejí do špinavého a velmi depresivního období v dějinách předaleké galaxie.

 

 

VIDEO: PŘIPOMEŇTE SI PRVNÍ TEASER ROGUE ONE

Jak vysvětluje první teaser, příběh Rogue One začíná u odvážné drsňačky Jyn Erso (Felicity Jones). Tahle slečna se v jádru vychovala sama a nebojí se nakopávat imperiální pozadí, takže je ideální kandidátkou na krapet sebevražednou misi. Ačkoliv Impérium buduje Hvězdu smrti nějakých 17 let (Kathleen určitě potěšilo, že ji Lucas jen tak mimochodem vrznul na konec Epizody III), teprve nyní se rýsuje šance ukrást její plány a zlikvidovat ji dřív, než zničí nějakou planetu (ehm...).

 

 

 

S Jyn se setkáváme na důvěrně známé základně na Yavinu 4, kde se pomalu chystají velká X-Wingová jatka. V tu dobu ještě Impérium netuší, že jsou Rebelové zrovna tady, takže rozdává mise jejich zakladatelka Mon Mothma, jíž jsme v původní trilogii potkali až v Epizodě VI. Tahle postava mimochodem byla i v Epizodě III, než ji Lucas přesunul do vystřižené scény. A hardcore fanoušky určitě potěší, se do role po 11 letech vrací Genevieve O'Reilly, jíž muselo být na premiéře Pomsty sithů zatraceně smutno.

 

 

 

 

Mon Mothma Jyn každopádně naverbuje a svěří ji do péče kapitána Cassiana Andora (Diego Luna), jehož úkolem je infiltrovat velkou imperiální základnu. Dosavadní spekulace neupřesňují, jestli se plány Hvězdy smrti náhodou nenachází... no víte, na samotné Hvězdě smrti. Spíš se pro ně ale vyrazí na "tropickou planetu", na které se v teaseru setkáváme s novými typy stormtrooperů - Death Troopery a Shoretroopery - a také s písečnou variantou AT-AT, která bude mít žluté boky a označení AT-ACT.

 

 

 

 

 

 

 

 

V první upoutávce není dost materiálu na to, abychom si mohli důkladněji zmapovat celý příběh Rogue One. Po zadání mise by ale mělo následovat sbírání týmu, k němuž se přidá rebelský voják Bodhi Rook (Riz Ahmed), námezní lovec Baze (Jiang Wen) a slepý "spirituální válečník" Chirrut, jehož si zahraje čínský superman Donnie Yen. Mimoto se Jyn neobejde bez robota K-250, do něhož vloží svůj motion-capture um Alan Tudyk (Wash z Firefly), nejspíš jí vypomůže jednonohý žoldák s tváří Forresta Whitakera a divoké spekulace hovoří o tom, že se ve filmu možná objeví i Han Solo nebo Boba Fett. Že by došlo na camea z ranku Wolverinea v První třídě? Spíš s nimi nepočítejte, vyloučená ale samozřejmě nejsou.

 

 

 

 

 

Koho se fanoušci v Rogue One nedočkají, i kdyby se stavěli na hlavu? Především mladých Skywalkerů a rytířů Jedi, kteří se před Epizodou IV pomalu měnili v mýtus. Jediný, kdo ve filmu zabrousí k Síle, bude Darth Vader, jehož napůl tajená účast má být svázána s hlavním padouchem, admirálem Krennicem (Ben Mendelsohn). Jak tahle zbrusu nová postava zapadá do širšího dění? Krennic bude šéfovat imperiální armádě a nejspíš nás čeká rivalita podobná té, jakou loni předváděli Kylo Ren s generálem Huxem. Jak ostatně víme z Epizody IV, na Vadera machruje kdekdo, protože své schopnosti drží pod pokličkou a předvádí maximálně cirkusovou telekinezi.

 

 

 

Rozhodně se tedy netěšte na světelné meče, ty budou v Rogue One tabu. Stejně jako zbytek jedijských atributů a magických triků, tady se bude bojovat výhradně ručními blastery a těžkotonážními stroji. Teaser je v tomhle ohledu vyloženě přísný a nabízí jediný "nepasující" záběr - tajemnou postavu v místnosti s Palpatineovou gardou. Někteří tvrdí, že se jedná o postavu Madse Mikkelsena. Ten by si ale měl zahrát Galena, konstruktéra Hvězdy smrti (kdo chce o něm vědět víc, může si dát tenhle spoileroidní rozhovor), takže spíš půjde o rozpolceného vědce než o tajuplného sithského přisluhovače.

 

 

 

Ano, kolem Rogue One se točí víc otázek než odpovědí, což je samozřejmě dobře. Snad toho další trailery neprozradí příliš a uchovají si mix poctivého retra a moderního akčního nářezu, v němž se osudy postav nebudou muset podřídit sequelům. Jak asi víte, na film dohlíží Gareth Edwards, režisér předloňské Godzilly. Možná jste ale nezachytili, že hudbu skládá Alexandre Desplat (půjde o první hrané Star Wars bez Williamse) a že za kamerou sedí Greig Fraser, jenž nasnímal 30 minut po půlnoci, Foxcatchera nebo gangsterku Zabít tiše s Bradem Pittem.

 

 

Rogue One se tak očividně pokusí o syrovější vizuální pojetí a Fraser šel tak daleko, že si sehnal "benhurovské" čočky Ultra Panavision 70, s nimiž Tarantino natočil Osm hrozných. Tahle rarita se bohužel nasazovala na digitální kameru Arri Alexa 65, takže nedostaneme stoprocentní návrat ke starým velkofilmům. I přesto by ale mělo jít o vizuální pastvu pro oči, která se snad promění v epické sci-fi dobrodružství nejvyšší jakosti!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace