Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 důvodů, proč je Občanská válka nevěrná komiksu


ikona
imf
captain americamarveltéma
...a je to jedině dobře, chce se mi dodat. Mozkový trust tentokrát u Marvelu zafungoval na jedničku. 

Občanská válka je skvělá. A mohl bych vyjmenovat spousty důvodů, proč tomu tak je, i když bych pouze stínoval Civalovu recenzi, což je ostatně důvod, proč jsme nepsali žádné další hodnocení, protože se prostě v redakci tak nějak shodneme. Co víc, film krásně zraje a při druhém zhlédnutí premiérovou intenzitu střídají jemné nuance a okamžiky, na které se vyloženě těšíte. Zcela nově se pak u marvelovky chválí scénář a třetí akt, což je záležitost doposud nevídaná. Ukazuje se, že bratři Russoovi ve spolupráci s Kevinem Feigem a scenáristy Christopherem Markusem a Stephenem McFeelym, jejichž význam nelze podceňovat, odvedli velký kus práce a především vzali na vědomí výtky, které se nad sólovými marvelovkami a především druhými Avengers tetelily jako pověstný černý mrak.

 

Markus a McFeely jsou mimochodem také důkazem, že nesmíte soudit knihu podle obalu, před nástupem k marvelovkám měli za sebou jen tři Narnie a třeba i Bayovu šílenost Pot a krev. A teď sepisují a seškrtávají Infinity War I a II a drží tak v hrsti nejdůležitější kapitoly marvelovského vesmíru. Po Zimním vojákovi a Občanské válce mám přesto pocit, že je MCU alias Marvel Cinematic Universe v těch správných rukách. A snad dovedu v následujících odstavcích vysvětlit proč.

Nejdřív snad jenom k tomu, jak moc velkou manufakturou marvelovky, potažmo velké hollywoodské blockbustery jsou. Občanská válka se začala připravovat ještě před premiérou první sezóny netflixovského Daredevila. Muselo se při jejím plánování počítat s tím, jak jsou nastavené smlouvy herců, s tím jak se bude vyvíjet komiksový vesmír Marvelu (a tam se toho teď děje hodně, mj. startuje Civil War II), která teritoria je třeba potěšit, které hračky nejlépe prodat, jakým postavám dát víc prostoru, které naopak uklidit či schovat na příště, případně kam je na konci partie umístit, aby se mohly vydávat do dalších sólovek a navzájem si prospět. Všechno se musí třikrát ověřit a schválit všemi odděleními, aby to bylo neprůstřelné a zapadalo to do celé mytologie.

 

Herci a režiséři vypadají v tomhle dobře promazaném stroji jako pouhá bezvýznamná kolečka. Skoro se ani nechce věřit zvěstem, že Občanská válka je v Kapitánovi jen proto, že Downey Jr. potřeboval peníze a pozornost. A možná jeho prosík neměl ani zdaleka takovou váhu, možná si prostě jen Kevin Feige zjistil, že figurky Iron Mana se pořád prodávají zdaleka nejlíp a že některé země prostě na titul Captain America neslyší a potřebují plakát s Tonym Starkem. Jak si ukážeme za chvíli, výchozí bod pro konflikt uvnitř Avengers nevypadá nijak naroubovaně a vlastně obě série organicky spojuje. Marvel možná trochu spěchá s vývojem postav (aby ne, když ho DC honí hlava nehlava), ale směr třetí fáze je přesto jasně čitelný a vlastně není ani trochu zbrklý. Navíc to umožní některým marveláckým filmům konečně dospět a dosáhnout i na vážnější žánry.

 

Důležité je, že Russoové dokázali dát téhle manufaktuře ksicht. Mnozí budou tvrdit, že to tak úplně nejde a zmíní třeba Harryho Pottera, kde každý díl vypadá jako vejce vejci, ale já budu zas oponovat, že Cuarónův třetí díl se od ostatních jasně liší nejen vizuálem, ale především tónem vyprávění. A stejnou odchylku cítím u Zimního vojáka a Občanské války. Vyprávění samo o sobě je výsledkem společné dřiny režisérů a scenáristů, je to kombinace obsahu a jeho přednesu. A tady je patrný výkop směrem ke špičkovému řemeslu už u Zimního vojáka. Na Občanskou válku sice Russoovi měli výpomoc z týmu Johna Wicka, ale byl to Zimní voják, kde se představil Kapitánův mrštnější bojový styl, Buckyho hrátky s nožem nebo epická bitka ve výtahu. Akční scény v Občanské války tak nejsou něčím překvapivým, jsou jen přirozenou evolucí nastoleného trendu, okořeněnou špičkovým týmem kaskadérů, kteří umí kopat tu nejvyšší ligu. To jsme ale trochu odbočili. Pojďme se znovu věnovat příběhu a jeho styčným bodům. Kde se vlastně komiksová a filmová verze rozcházejí?

A kdo to ještě nepochopil, v následujících odstavcích bude hodně spoilerů - filmových i komiksových. Pokud se tedy teprve chystáte film nebo komiks absolvovat, přijďte si článek dočíst, až tak učiníte. Další řádky jsou na vaše vlastní nebezpečí.

9. Kauza Spider-Man
Jedna z největších ozdob filmu je podle některých zlých jazyků do scénáře poněkud necitlivě naroubovaná. Inu, sami Russoové přiznali, že Kevin Feige jim střídavě říkal, že to s angažováním Spider-Mana vypadá dobře, špatně, nadějně a následně zas zoufale, ale nakonec se to povedlo a scénář se přepsal tak, aby to všem vyhovovalo. Úvodní scéna u tetičky May byla mimochodem zároveň přijímacím pohovorem pro Toma Hollanda. Jakmile se ukázalo, že má s Downeym Jr. přirozenou chemii, začala studia vyjednávat o Starkovi coby vedlejší (=hlavní) hvězdě připravované Spider-Manovy sólovky. A zbytek je historie. Spidey v Občanské válce Starkovu týmu výrazně pomůže a Tony zas pomůže Parkerovi v jeho sólovce a definitivně ho naverbuje do Avengers. Přeskočili jsme tím potřetí opakovaný origin a Spidey se bude moci rovnou vrhnout do vlastního dobrodružství.

 

V komiksu je mimochodem Spidey také nezkušeným mladíkem, kterého Stark tak trochu zneužije. Přemluví ho, aby šel s kůží na trh a přiznal se ke své utajované identitě. To má pro Spideyho a jeho blízké nemilé následky, které nezmírní ani to, že mu Stark navrhne super hitech kostým s extra párem nohou (ve filmu oproti tomu jen vylepší původní budgetovou verzi na standardní). Parker ovšem přeběhne na druhou stranu, když zjistí, že ti kdo nesouhlasí s registrací, jsou bez řádného procesu zavíráni do vězení. V tu chvíli už ale Stark zná Spider-Manovy slabiny a v dalších konfliktech mu to pořádně spočítá.

10. Avengers sem, Avengers tam
Filmová Občanská válka tedy končí rozpadem Avengers, stejně jako ta komiksová. V té řada superhrdinů prchne do Kanady, z dosahu amerických zákonů, a založí své vlastní týmy. Tony Stark se stane ředitelem SHIELDu a zakládá nové Avengers s hrstkou věrných. Marvel mimochodem v rámci své "What if" série nastínil ještě další dvě varianty - v jedné se vůbec nevyskytuje Tony, protože zemřel na nakažení virem Extremis (tuhle zápletku si možná pamatujete ze třetího Iron Mana). Kapitán je tak jediným "šéfem" superhrdinů, opozice proti vládě USA je tvrdší a končí jatkami - mnoho hrdinů je pobito během konfrontace s vojáky a zbytky jsou zatčeny. Druhá varianta končí smírem. SHIELD zaútočí na obě strany během vyjednávání na základě nedorozumění a Steve Rogers pochopí, že násilí není řešením. Dohoda je podepsána a Rogers šéfuje celému programu registrace.

 

Filmová verze podobným happyendem rozhodně nekončí, ačkoliv v dopise od Stevea je cítit náznak naděje do budoucna. Avengers se rozpadli. Steve zachránil své věrné - Falcona, Buckyho, Hawkeye, Ant-Mana a Scarlet Witch a našel útočiště nikoliv v Kanadě, ale ve Wakandě u Black Panthera. Stanou se z nich Secret Avengers? A kdo se postaví Thanosovi, až přiletí v úvodu Infinity War? Na Tonyho straně stojí Vision a Spider-Man. Černá vdova zmizela, War Machine je mimo službu, Black Panther bude mít dost starostí doma a navíc teď fandí spíš Steveovi. Ze tří superhrdinů tým neudělá, navíc se Visionovi do boje určitě příliš chtít nebude. Tahle konstelace je jako stvořená k tomu, aby Thanos nakráčel přímo do sídla Avengers a dožadoval se Visiona krystalu - narazí na minimální odpor, protože většina původních Avengers je buď fuč nebo postavená mimo zákon. Všechno to do sebe krásně zapadá.

 

Ve třetí sólovce Thora se vydá bůh z Asgardu na velký kosmický roadtrip s Hulkem, který pravděpodobně skončí tím, že zelený hromotluk zůstane ve vesmíru (a definitivně se tak dočká vlastní sólovky), Black Panther vyřeší průšvihy doma ve Wakandě, dost možná s pomocí některých ilegálních Avengers a Doctor Strange pravděpodobně přijde na pomoc až ve chvíli, kdy Thanos začne ohrožovat vesmír v širším kontextu, tj. až ve druhém filmu. Koho jsme ještě vynechali? Jistě, Strážci galaxie pravděpodobně potkají Thora s Hulkem a pochopí, že další Infinity krystaly jsou na Zemi. Tam by se měli v rámci filmů s Avengery konečně potkat. A možná přijdou i další mimozemšťani, jejichž zasahování do pozemských záležitostí vyvrcholí zrodem Captain Marvel.

 

A někde mezi tím je ještě Ant-Man a Wasp. Ant-Man se v Občanské válce do děje zapojil celkem výrazně a momentálně je taktéž v exilu se Steveovým týmem. Určitě ale najde způsob, jak se vrátit ke svým kolegům a pravděpodobně zkříží cestu Starkovi. Ant-Maní sólovka přijde jen pár týdnů po premiéře první Infinity War, takže lze očekávat, že v Ant-Manovi dojde k velkému smiřování znepřátelených táborů z Občanské války a snaze vymyslet nějakou rozumnou strategii na Thanose.

A co potom? To už bychom skutečně vařili z vody. Je ale jisté, že rokem 2019 to ani zdaleka nekončí. A kdo má pocit, že by Marvel jen vykrádal historii, ten ať si skočí do krámu pro Civil War II, která odstartovala ve stejném týdnu jako filmová Občanská válka. Hned v prvním sešitu Thanos kosí Avengery jako by se nechumelilo. Ale tyhle spoilery už si nechám pro sebe. Kdo ví, třeba je budeme za deset let řešit v podobném článku. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (32)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace