Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Captain America: Občanská válka


ikona
KarelR
captain america: civil warprvní dojmy
Jak se nám líbil velký duel Kapa s Iron Manem? 

Marvelácký vesmír nabývá obřích rozměrů a přestává být sranda ho ukočírovat. Jak se to napodruhé povedlo bratrům Russoovým, kteří si po famózním Zimním vojákovi vyšlápli na jeho epické pokračování?

Jak to vidí KarelR

Celou dobu jsem si říkal, že to vlastně nešlo natočit o moc líp. Russoovi měli podobně jako Whedon u Avengers jasné mantinely a museli do třetího Kapitána naprat kupu postav. Co je ohromující? Že se všechny povedly. Ať už se zaměříte na Black Panthera a Spider-Mana nebo na Falcona a Scarlet Witch, každý sám o sobě funguje a zároveň plní svoji funkci. Problém je akorát v jediné věci – že tohle všechno možná nebylo potřeba.

Celé bych si to dokázal představit o něco sevřenější, komornější a údernější, prostě bez oné „války“ a komediálních přestávek, jež krapet narušují silný ústřední příběh. Nechápejte mě špatně, pořád jsme dostali vynikající comicsovku s tunou nápadů, výbornými dialogy a dobře odvedenou akcí. Jen to holt není taková přímočará nakopávka jako Zimní voják a často jsem si říkal, že mě thrillerové pletichaření baví o něco víc než velkolepé potyčky. Ten balanc zkrátka mohl být o něco lepší. Jen se mě neptejte, jak přesně bych ho dosáhl.

Jak to vidí Cival

Čekal jsem víc. Ale zas dávám bez váhání palec nahoru, takže o nějakém zklamání nemůže být řeč. Třetí Kapitán Amerika je, jak už trailery napovídaly, mnohem víc trojkou Avengers než soubojem Kapa s Iron Manem - a to je trochu škoda, protože snad všechny vedlejší postavy potenciálně velmi silný příběh ředí a brzdí jeho osudovost.

 

Všechno je to až příliš ukvapené, a i když si Russovci drží řemeslný standard, hrají si s maličkostmi i s efektními akčními scénami, výsledek není vyloženě dechberoucí. Ten film nemá vyloženě slabá místa, mnohokrát vás zvládne překvapit, protože trailery spoustu věcí nepropálily, a navíc výborně zastupuje originy Spideyho i Black Panthera. Po Zimním vojákovi jde ale přeci jen o zařazení malinko nižšího rychlostního stupně.

Jak to vidí Mr. Hlad

Rovnou řeknu, že se mi dvojka Kapitána Ameriky líbila víc, ale Russovci si z ní do Občanské války naštěstí přenesli spoustu věcí. Akce je pořád stejně drsná a plná chytrých momentů a dost prostoru pro své schopnosti tu dostávají i další hrdinové, ať už nováčci, nebo ti z jiných filmů. Když se to řeže, přijdou si na své fandové Capa, Iron Mana, Ant-Mana, Hawkeye i nováčků, Spidey s Black Patherem jsou výteční. Problém ale nastává, když se to řezat přestane. Russovci pořád umí s postavami skvěle zacházet a jednou větou definovat jejich pohled na celou situaci, díky čemuž pochopíte, proč Black Widow nejde s Kapitánem a proč je na jeho straně Scarlet Witch. Ale je toho moc.

 

Hrdinů je zkrátka příliš, takže i když tu zkratka funguje, málokdo dostane prostor zaujmout nějak víc. Nakonec je to film, ve kterém v centru dění stojí ústřední hrdina, Tony Stark a Bucky a ostatní jsou více či méně navíc. Každý má sice šanci nějak zaujmout, ale kdyby se půlka z vedlejších postav jednoduše vystřihla, vůbec by to nevadilo. Neškodí tady, nešlapou jedna přes druhou, ale prostě tu není čas na to, aby se konflikty těch druhořadých hrdinů řešily tak, aby to člověka nějak extra zajímalo. Na druhou stranu i dvě věty prohozené Visionem v dementním svetru jsou pořád zajímavější než blábolení Batmana se Supermanem, kteří zjistili, že se jejich maminky jmenují stejně. Třetí Kapitán je dobrý, ale trochu se projevilo to, čeho jsme se báli. Marvelovské universum nabobtnalo tak moc, že sebelepší filmaři zkrátka nezvládnou z té hromady postav, charakterů a motivů udělat film, ve kterém by všichni dostali adekvátní prostor. A je to trochu škoda. Sólovky téhle sérii sluší víc než týmovky. Na druhou stranu pokud ty týmovky budou vypadat jako Občanská válka, vždycky u toho rád budu.

 

Jak to vidí Rimsy

Říkám to pokaždé a pro sichr to řeknu i teď, protože člověk si nějakou tu "imidž" budovat musí. Comicsárny skoro neznám a nikdy mě moc nelákaly, takže můj pohled na Kapitána je pro hardcore fandy zcela irelevantní - hlavně pro první polovinu, která mě moc nebavila, jelikož se tam očividně pomrkávalo po spoustě otevřených linií z předchozích filmů. Když se ale kolem půlky všechno to osobní hašteření přetaví ve vznik dvou týmů, nastává solidní maso z hlediska akce i emocí. Na rozdíl od nedávného BvS dávají motivace hlavních hrdinů smysl a finální souboj je choreograficky i nasazením zainteresovaných postav bomba. Stejně ale nemám pocit, že by tohle byl TEN FILM, po kterém začnu comicsům říkat grafické novely a hltat každou podpultovou novinku ze života superhrdinů. Třeba příště.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace