Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak se daří hollywoodským studiím – část první


ikona
TedGeorge
Které studio je na tom nejlépe a které se naopak topí ve ztrátách? 

Máme za sebou první tři a půl měsíce roku 2016 a v kinech se dějí věci. Většina studií už má tento rok v multiplexech nějaké své želízko. Pojďme kout železo, dokud je žhavé a podívejme se na současnou situaci hollywoodských studií. Panoptikum tržeb vytváří už nějaký ten rok šestka největších hráčů. Warner Bros., Paramount, Universal, Disney, Sony a Foxové. Po premiéře prvních Hunger Games k nim přibylo studio Lionsgate a svoje si každé Vánoce vydělají bratři Weinsteini

 

Už je to skoro rok, kdy jsem se k největším hollywoodským hráčům obšírně vyjadřoval ve svém tématickém článku a od té doby se stalo mnohé. V článku se pokusím rozebrat současnou situaci velké studiové šestky a těch vzadu. Struktura je jasná. Začnu hodnocením roku 2015 v kinech, budu pokračovat začátkem roku 2016 a povídání ukončím výhledem do konce tohoto kalendářního roku. Protože toho mám na srdci opravdu hodně, bude článek rozdělený na dvě půlky. Tu první si právě čtete. Rozeberu zde první 3 studia, příští týden se dočkáte zbytku. Pokud vás snad při čtení článku přepadne žízeň, doporučuji otevřít pozdní sběr Frankovky z vinařství pana Tetura.

Disney = Marvel. Alespoň tak to bylo až donedávna. Bob Iger udělal nákup století a společně s Kevinem Feigem rozjel neskutečně výnosný podnik. Počínaje rokem 2010 si studio připsalo miliardové zisky díky dobrodružstvím Tony StarkaStevea RogerseThora a dalších. Avengeři prostě byli finanční trefou do černého a ostatní projekty studia zůstávaly tak trochu ve stínu komiksových superhrdinů. Neprávem. Pod Disneyho totiž patří i Pixaři a jejich vlastní animovaná divize, která vyprodukovala třeba miliardové Ledové království. Máme tedy před sebou konstantně nejúspěšnější a nejbohatší studio současného Hollywoodu. Minulý rok s jeho pozicí sice zatřásli Universalové, jenomže o Vánocích přišly nové…

Jaký měli rok 2015?
Star Wars. Jako kdyby potomci Walta Disneyho neměli už dostatečně nahrabáno. Bob Iger s producentkou Kathleen Kennedy udělali před několika lety další výborný nákup. Za drobné (4 miliardy dolarů) pořidili od George Lucase práva na Hvězdné války a Indiana Jonese. Že to byl sakra výhodný podnik ukázaly už Abramsovy Star Wars. První miliardu dolarů se podařilo vydělat do konce roku 2015. Tu druhou pak Hvězdné války přidaly v tomto kvartálu.

Rok 2015 se však nenesl pouze ve znamení návratu Hana Sola. Už v první polovině roku došlo na dlouho očekávané pokračování Avengers. Bylo z toho více než 1.4 miliardy dolarů. Zapomeňte teď na chvíli na pochybné kvality posledního filmu Josse Whedona a oceňte, jaké neskutečné zisky marvelovský komiksový vesmír všem zúčastněným přináší. To ostatně jenom podtrhl půlmiliardový Ant-Man.

Nezapomínám na Kennetha Branagha. Shakespearem odkojený herec a režisér dostal od studia jasný úkol. Přivést na plátna svojí vizi Popelky a vydělat velké peníze. Uspěl. Rozpočet nepřekročil 100 milionů dolarů, tržby překonaly 200 mega v USA a dalších 300 ve světě. Více než půl miliardy je důvodem k decentní oslavě, co říkáte? Propadáky se minulý rok samozřejmě nevyhnuly ani studiu navěky spjatému s kresleným myšákem.

Zabolet musel pixarovský Hodný Dinosaurus, který stál více než 200 milionů dolarů a tržby se nedostaly za hranici 330 milionů dolarů. Tak trochu negoval zisky z 850 milionových tržeb další výborné pixarovky, V hlavě. Největší průšvih Disneyovců však byla Země zítřkaGeorge Clooney v režii Brada Birda prý prodělal více než 200 milionů dolarů. Menší studio by to položilo. Pro Disneyho to však je něco podobného jako pokuta za rychlost pro Daniela Křetínského. 

Začátek roku 2016
V tempu se nepolevuje. Už jsem zmiňoval, že začátek roku se nesl ve znamení miliardového návratu Star Wars. Fakticky všichni se shodují na tom, že J.J. Abrams natočil nejziskovější film roku 2015. S rozpočtem 200 milionů dolarů a tržbami za hranicí 2 miliard se není čemu divit. A když už to vypadalo, že i Disney bude chvíli na suchu, přišel Zootropolis.

Originální animák o utopickém světě se zvířátky má v tuto chvíli na kontě více než 300 milionů dolarů v Americe a skoro 900 milionů celosvětově. Vzhledem k pozvolným propadům z toho klidně může být miliarda. Na originální animák to jsou neskutečná čísla a potvrzení toho, že všemocné studio nehodlá ani v blízké budoucnosti zpomalovat. Chcete důkaz?

Výhled na zbytek roku 2016
Kniha Džunglí režírovaná Jonem Favreauem. Kdybyste se mě zeptali před pár měsíci, tak vám řeknu, že to bude propadák. Jenomže pak přišly dva velmi povedené trailery, spokojené reakce prvních diváků i MovieZone a všechno je rázem jinak. Tohle je úspěch jak Brno. Miliarda sice pořád patří do říše zbožných přání, ale o úspěchu už nepochybuji. Můj skromný odhad je 250 milionů z Ameriky a dalších 550 ze světa.

UPDATE:  Kniha Džunglí už válčí v kinech po celém světě a má na kontě skoro 300 milionů dolarů za první víkend. Původní odstavec tu pro srovnání nechávám. Čeká nás miliarda, Favreau si může gratulovat.

Pár týdnů na to tu máme třetí Avengers. Pardon, mám na mysli Občanskou válku Iron Mana a Kapitána Ameriky. Jestli tady nepadne miliarda, tak už nevím. Představení Spider-Mana má v ruce velký trumf, bratry Russovi. Talentovaní sourozenci povýšili první pokračování Kapitána Ameriky mezi nejlepší komiksové filmy všech dob a první reakce naznačují, že se znovu trefí do černého.

Dál je to naprosto neskutečný nápor. Pokračování miliardové Alenky v řiši divů tentokrát nepůjde za hranici sedmi nul, ale peníze znovu bezesporu vydělá. Bájnou hranici jistě zdolají Pixaři a jejich Hledání Dory. Překvapit může Obr Dobr v režii Stevena Spielberga, jehož poslední trailer sbírá spokojené reakce i na MovieZone. To je vše? Ale kdepak, nářez premiér pokračuje. Imf před pár dny rozbil internet svými fotkami Benedicta Cumberbatche v kostýmu Doktora Strange. Ten se záhy dočkal prvního teaseru a... vážně si tu někdo myslí, že nás nečeká další marvelácký hit?

Studio s velkým S rok zakončí dalšími Star Wars. Tentokrát nepůjde o regulérní pokračování, ale o prequel, který se chvíli honosil šíleným českým distribučním názvem Darebák Jedna: Star Wars Story. Tady o miliardě nemůže pochybovat snad ani mozambický křovák. Je to prosté, drahý Watsone. Pokud se nestane něco nečekaného, máme před sebou nejúspěšnější studio roku 2016.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace