Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 pohodových filmů na deštivé jaro


ikona
TedGeorge
tématop 10top 5top10
Doporučení na kvalitní filmy není nikdy dost. Znáte je všechny? 

Nebylo těch filmových tržeb poslední dobou trochu moc? Vidím několik zdvižených rukou a naslouchám vám. Už je to půl roku, co jsme se s KarlemR sešli v hospodě a vy jste si díky tomu mohli přečíst doporučení na celkem 22 pohodových filmů. Doufám, že se nám podařilo trochu osladit nepříjemný a sychravý podzim. Jenže kdepak ty loňské sněhy jsou. Zima je za námi, ta trocha sněhu už stihla roztát a je na čase doporučit dalších 22 pohodových snímků. Mojí jedenáctku si právě čtete.

 

KarelR hozenou rukavici jistě zvedne „brzy“ a odpoví podobným článkem. Jaká byla kritéria výběru? Tentokrát skoro žádná. Častěji, než v předchozím článku, se nořím do vod minulosti. Ne, že by snad za poslední půlrok nevznikly žádné filmy schopné vykouzlit úsměv a dobrou náladu. Vznikly. Jenom jsem je ještě neviděl a v minulosti se stejně najde tolik pokladů, že by byl hřích se o ně nepodělit. V minulých článcích jsem doporučoval pohodlné usednutí. Život je změna, ulehněte. Hlavu vzhůru a ke čtení si otevřete Syrah-Grenache-Cinsault. Je to červené víno.

Řekni cokoliv… (1989)
Mám rád Camerona Crowea. Minule jsem vám doporučoval jeho hudební odpověď na Forresta Gumpa a to sice Na pokraji slávy. Tentokrát zamířím trochu víc do minulosti a vyzvu vás, abyste si pustili Řekni cokoliv… alias Say Anything. Být teenagerem je fajn. Člověk to bohužel (jako většinu věcí) docení až se zpožděním. John Cusack hraje mladého a idealistického Lloyda Doblera. Zamiluje se do éterické a velmi nedostupné spolužačky Diane. Ta má bohatého a ambiciozního taťku, pro kterého je Lloyd všechno, jenom ne vhodný potencionální partner pro jeho dceru. Láska si naštěstí najde svojí cestu. Nebo ne?

Croweova prvotina mi dlouho unikala. Až postupné nakoukávání oblíbeného režiséra ji dostalo do mého zorného pole a díky bohu za to. Řekni cokoliv... disponuje nádhernou atmosférou, vytříbenými dialogy a dojemným příběhem, u kterého roztaje i ten největší drsňák. Někdo by mohl říct, že je to vysoká škola romantiky a vztyčený prostředníček všem, pro které je Cameron Crowe jenom fušér a mizerný režisér (zdravím Mr.Hlada). Jistě, poslední film režiséra, Aloha, je přinejlepším nepovedený, ale každý má nárok na nějaký ten krok vedle. Málem bych zapomněl na výborného Johna Mahoneyho, kterého si možná pamatujete z KarlemR doporučované pecky Má mě rád, nemá mě rád. Zase a znovu, nenechte se přemlouvat, stojí to za to…

Bezmocná (1995)
Nevěřil jsem, že se mi bude Clueless alias Praštěná holka alias Bezmocná líbit. Mýlil jsem se. Amy Heckerling je fajn režisérka, která má za sebou takové hity jako Kdopak to mluví, Zlaté časy na Ridgemont High (na to dojde v příštím článku), Noc v Roxbury a další. Clueless je podobně, jako pecka 10 důvodů, proč tě nenávidím, esencí romantiky devadesátých let. Rozmazlená Alicia Silverstone je kráva. Smysl jejího života je klábosení s kamarádkou a nakupování. Stereotyp naruší příjezd jejího nevlastního bratránka, kterého si tu s chutí vystřihl Paul Rudd.

Pro mnoho lidí je Alicia Silverstone tak trochu kultem. Dost možná za to můžou devadesátkové klipy skupiny Aerosmith, dost možná právě film Bezmocná. Nechtěl jsem si tu vyplýtvat pecku Dožeň, co se dá!, a tak padla volba právě na Bezmocnou. Neříkám, že u filmu nebudete občas trpět. Chvílemi to je bezesporu protivné a neskutečně předvídatelné. Jenomže jiskření mezi Alicií a přesným Paulem Ruddem přebije všechno. Celou druhou polovinu filmu se budete tetelit blahem a čekat, jak režisérka dospěje k očekávanému konci. Odpovědí je, že naprosto suveréně. Pokud vám nevadí, že jednou za čas u filmu nemyslíte a přivřete levé oko nad blbostí, budete se královsky bavit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace