Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 pohodových filmů na deštivé jaro


ikona
TedGeorge
tématop 10top 5top10
Doporučení na kvalitní filmy není nikdy dost. Znáte je všechny? 

Nebylo těch filmových tržeb poslední dobou trochu moc? Vidím několik zdvižených rukou a naslouchám vám. Už je to půl roku, co jsme se s KarlemR sešli v hospodě a vy jste si díky tomu mohli přečíst doporučení na celkem 22 pohodových filmů. Doufám, že se nám podařilo trochu osladit nepříjemný a sychravý podzim. Jenže kdepak ty loňské sněhy jsou. Zima je za námi, ta trocha sněhu už stihla roztát a je na čase doporučit dalších 22 pohodových snímků. Mojí jedenáctku si právě čtete.

 

KarelR hozenou rukavici jistě zvedne „brzy“ a odpoví podobným článkem. Jaká byla kritéria výběru? Tentokrát skoro žádná. Častěji, než v předchozím článku, se nořím do vod minulosti. Ne, že by snad za poslední půlrok nevznikly žádné filmy schopné vykouzlit úsměv a dobrou náladu. Vznikly. Jenom jsem je ještě neviděl a v minulosti se stejně najde tolik pokladů, že by byl hřích se o ně nepodělit. V minulých článcích jsem doporučoval pohodlné usednutí. Život je změna, ulehněte. Hlavu vzhůru a ke čtení si otevřete Syrah-Grenache-Cinsault. Je to červené víno.

Omámení a zmatení (1993)
Tak nějak doufám, že Richarda Linklatera má na MovieZone rád každý. Omámeni a zmatení je druhý celovečerní film mého oblíbeného režiséra a s každým dalším shlédnutím mám tento snímek raději. Pár vět k příběhu. Píše se rok 1977. V Texasu se nachází jedna střední. Je poslední školní den a vůni prázdnin můžete cítit v každém jointu připáleném mladým Matthewem McConaugheym. Jedinou zodpovědností hrdinů nepřiznané autobiografie režiséra, je být v pohodě. Ruku v ruce s tím jde koštování marihuany, klácení nadržených středoškolaček a mlácení o pár let mladších zelenáčů. Opravdu pro vás bude překvapením, když vám řeknu, že se film odehrává během 24 hodin?

Neříkám, že vám to sedne, ale vidět byste to měli. Těžko popsat tu samozřejmost, s jakou se začínajícímu rejžovi povedlo vykřesat svět, ze kterého se člověku nechce pryč. Mohl bych tu zmínit, že je Richardův svět zalidněný třeba začínajícím Benem Affleckem, již zmíněným Matthewem, totálně zhulenou Milou Jovovich nebo filmově poprvé štěkající Renee Zelweeger. Mohl bych tu zmínit kongeniální soundtrack, který bude okamžitě putovat do vašeho přenosného mobilního zařízení s 3.5mm audio jackem. Prostě nedělejte drahoty a koukněte se na to. A tou trávou (kterou jistě nenávidíte) se nenechte odradit. O tom to není…

Prázdniny (1938)
Cary Grant a Katherine Hepburn byly filmovou dvojkou k sežrání. Ve filmu Prázdniny si vystřihli krásné role neskutečně sympatických lidí, co hledají svou životní cestu. Scénář filmu mě nutí položit následující dotaz. Chodili jste někdy s někým jenom kvůli tomu, abyste mohli být v blízkosti jeho sourozence? Nic sem neřekl, zapomeňte na tu otázku. Je to prosté. Cary Grant se bláznivě zamiluje do mladé slečny. Mladá slečna není Katherine Hepburn. Sestra mladé slečny je Katherine Hepburn. Ta je mnohem vyspělejší a zajímavější. Opravdu je třeba dodávat něco dalšího?

Musím se ještě jednou otřít o Karla. Čtenáři MovieZone si u něj doslova a do písmene vymodlily článek o 50 peckách před Star Wars. Karel začal zvolna a zhruba rok po prvním nesmělém prosíku nám naservíroval první díl článku zabývající se třicátými léty. Pecku Holiday tam doporučil tak trochu pod čarou a já se domnívám, že si ty dva odstavce zaslouží alespoň u mě. Jakýkoliv filmový efficionato studující libovolnou filmovou fakultu by vám na tomto místě jistě dokázal popsat, proč je zmíněný snímek důležitý a jak ovlivnil budoucí filmy daného žánru. Já na tohle nehraju. Film, který si pustím a věnuju mu svůj drahocenný čas, mě musí umět zabavit bez ohledu na prerekvizitu. Cary a Katherine to dokázali beze zbytku. Jenom blázen by si tuhle romantickou perlu nechal ujít.

Já, Earl a holka na umření (2015)
Samozřejmě, že tu musím doporučit i něco současného. Earl s holkou na kahánku byl minulý rok hitem festivalu Sundance. Nabídnul na první pohled často viděný příběh. Hledající se loser s věkem pořád začínajícím jedničkou potká holku. Respektive ho s ní nedobrovolně seznámí jeho matka. Holka je nemocná. Vážně. Nás hrdina začne se zástupkyní nežného pohlaví konverzovat. Zprvu jenom z povinnosti. Týden dá týden, slovo dá slovo a z povinnosti je radost. Život je bohužel pes a navíc čubka. Rozprostřel se před vámi další srdceryvný příběh o na smrt nemocné holce a princi chystajícím překvapení na každý zbývající den?

Nejste zas tak daleko od pravdy, ale tady se jede podle mnohem sympatičtějšího mustru. Promluvy hlavního hrdiny vás neminou, jenomže Earl nabízí mnohem víc. Ve filmu zobrazený amatérský filmař baví každou minutu a rázně odpálkuje pochyby nad dalším nudným nezávislým filmem s nulovým rozpočtem a záporným faktorem zábavnosti. Vtipné hlášky střídají dojemné momenty mixované neskutečně sympatickým parazitováním na těch největších filmových hitech. Na závěr chci říct, že holku na umření si zahrála herečka Olivia Cooke a při závěrečných titulcích začnete usilovně hledat, v jakém dalším filmu se objeví. Je tu totiž naprosto fantastická.

P.S Hledání vám ulehčím. Olivia si zahraje v netrpělivě očekáváném filmu Stevena Spielberga Ready Player One. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace