Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: O konci Batman vs. Superman a Justice League


ikona
KarelR
batman vs. supermanbatman/supermandctéma
Co nás čeká a co nás nemine? 

Za poslední 2 týdny jsme napsali snad 15 článků o DC, tak se snad na chvíli zbavíme označení MarvelZone (i když... spíš asi ne). Až teď se každopádně dostáváme k jednomu z nejdůležitějších - k rozebrání toho, jak přesně Batman vs. Superman láká na Justice League aka Ligu spravedlivých.

ČLÁNEK OBSAHUJE SPOILERY, DRBY A TEORIE!

 

Většina lidí se asi shodne na tom, že byl podtitul filmu "Úsvit spravedlnosti" zhruba stejně důležitý jako to, co mu předchází. Zack Snyder totiž svoji oblíbenou pasáž z Návratu temného rytíře narouboval mezi spoustu odkazování na budoucí události, jež pochytali zejména fanoušci comicsů. "Řadoví" diváci se celkem divili tomu, proč byla ve filmu postapokalyptická noční můra, kdo byl ten týpek v červeném brnění a kdo podle Lexe Luthora zvoní na dveře. Pokud v tom tedy stále nemáte jasno, snad se konečně dostanete do obrazu.

Takže, hned zkraje si potřebujete zapamatovat jedno důležité jméno - Darkseid. Tyranský vládce z planety Apokolips je jakousi obdobou marveláckého Thanose nebo x-menovského Apocalypse. Jeho hlavním záměrem je ovládnout vesmír a vymýtit z něj svobodnou vůli, čehož se snaží dosáhnout skrz dobývání dalších světů. U kterého krapet narazí? Samozřejmě u Země. V našem (filmovém) případě se mu totiž postaví nově zformovaná Justice League, s níž to ale zpočátku nedopadne dobře.

 

Jak to víme? Tady už to začíná být složité, noční můra z Batman vs. Superman ale nutně nemusí být jen snem. Spíš šlo o náhled do alternativní reality nebo vizi budoucnosti, v níž dostala Justice League slušný kotel a nezbylo jí než vyslat Flashe do minulosti, aby se vše pokusil napravit. Flashova zpráva tak mohla částečně vychýlit danou realitu (cestování časem ala nový Star Trek), anebo do ní naopak ladně zapadla (cestování časem ala třetí Harry Potter). Každopádně ale vytrhla Bruce Waynea z letargie a upozornila ho na to, že je důležitým pěšákem ve hře o osud celého vesmíru.

Co přesně tedy Zemi hrozí? Flash při svém cameu tvrdí, že se Bruce bojí Supermana oprávněně a že je klíčem ke všemu Lois Lane. Což jakž takž ladí právě s apokalyptickou vizí, v níž Superman ztratil Lois (zřejmě vinou Bruce), stal se Darkseidovým generálem a přišel se svému bývalému kamarádovi krutě pomstít. Právě téhle souhře událostí se teď Bruce pokusí zabránit. A to samozřejmě tím, že sestaví Justice League a bude doufat, že (nějak vzkříšeného) Supermana ukočíruje lépe než Bruce z Flashovi alternativní reality/budoucnosti.

 

 

Ještě se chytáte? OK. V tom případě si do tohohle konceptu snadno zasadíte Lexe, který se po vyslání Doomsdaye zakecal v kryptonské lodi s blíže nespecifikovaným padouchem. Jak nám odhalila vystřižená scéna, Lex rokoval buď s Yugo Khanem (Darkseidův otec), se Steppenwolfem (Darkseidův generál) nebo s někým úplně jiným. Hlavně se ale objevily tři Mother Boxy, tedy vyspělá zařízení, která umí mimo jiné otevírat portály mezi planetami. Právě skrz Mother Boxy často cestuje Darkseidova okupační armáda paradémonů (to jsou ti okřídlení mimozemšťané z Bruceovy noční můry). Lexovo finální varování, že má Země na zádech velký terč, tak definitivně souvisí s příchodem Darkseidových poskoků a posléze i samotného Darkseida.

V tuhle chvíli tak zbývá jediná zásadní otázka: Ve kterém filmu k tomu dojde? Batman vs. Superman obsahuje tolik odkazů na Darkseida, že mnozí tipují hned první Justice League z listopadu 2017. Avengers ale také lákali na Thanose a dvojka se obešla bez něj, takže je možné, že si podobný oddech dopřeje i jejich konkurence. Jak prozradil sám Zack Snyder, nadcházející film bude hlavně o tom, jak Bruce Wayne sestavuje Justice League (prý máme čekat něco na způsob Sedmi samurajů). Není tedy vyloučené, že se týmu předhodí nějaká menší, testovací hrozba, vzkřísí se Superman a navrch se naplní dávná zvěst, podle níž ve finále dorazí Green Lantern a oznámí, že by se všichni měli nachystat na příchod Darkseida.

Stěžejní arcilotr by tím pádem dorazil až v listopadu 2019 a utkal by se s plně zmobilizovanou Justice League. Snyderovi by to dopřálo čas na dokreslení Wonder Woman, s nímž určitě pomůže sólovka z června 2017, a také na pořádný rozlet Flashe s Aquamanem, kteří dostanou sólovky až v roce 2018. Do první Justice League by se pak mohl vejít i origin Cyborga, který byl letmo nakousnutý už v Batman vs. Superman a podobně ho sfouknul comicsový restart z roku 2011. Jenže v tom se Justice League utkala právě s Darkseidem (a Cyborgův filmový origin bude očividně obsahovat Mother Box), takže možná všechno bude jinak.

 

Vzhledem k tomu, že Chris Terrio napsal jen první Justice League (druhá zatím nemá scénář) a scéna s Flashem je prý odkazem na jasně nalajnovaný příběh, je ve hře i rychlejší verze. Snyder možná bude chtít dokončit načatou trilogii (kdo ví, zda nebude druhou Justice League točit někdo jiný), takže se sestavení týmu a fackovaná s Darkseidem (stejně jako ve zmíněném comicsu) mohou odehrát v jednom filmu. No a když si k tomu všemu přidáte Flashovo cestování v čase, které je převzaté z trochu jiného comicsu (jedná se o crossover Flashpoint), dostanete slušně nahuštěný příběh, v němž nám Snyder dopřeje kupu postav a pořádnou porci akce.

 

Na jednu stranu tak bude Justice League určitě mnohem tradičnější a jasněji nalajnovaná - prostě klasická týmovka, v níž se půjde orientovat o něco snadněji než v Batman vs. Superman. Na druhou stranu by ale se jí ale další chvátání nemuselo vyplatit, protože tohle tempo zvládají především comicsoví fanoušci. Chtěli byste, aby se Warneři moc nerozhlíželi a pořádně dupnuli na plyn? Anebo před Darkseidem uvítáte pořádný předkrm s někým jiným? Dejte vědět v diskuzi, v DC vesmíru se každopádně budou dít hodně zajímavé věci!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (52)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace