Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší hitmakeři současného Hollywoodu


ikona
TedGeorge
christopher nolanjames cameronjj abramsridley scotttéma
Kterých 11 režisérů je v současnosti nejúspěšnějších? O kontroverzi nebude nouze... 

Už je to nějaký ten týden, co Hollywood rozdával Oscary. Moc překvapení nás bohužel nečekalo (byť to zezačátku vypadalo na krasojízdu Šíleného Maxe) a tak se dnes nejvíce mluví o triumfu Leonarda DiCapria v herecké kategorii. Jeho zálesák vynesl drahého Revenanta do velmi ziskových vod a nutí mě přepsat můj žebříček největších hollywoodských hvězd současnosti. Ten Chris Pratt na prvním místě byl asi opravdu trochu úlet a těžko si teď představit lepšího kandidáta na zlatou pozici než právě Lea. Tolik k úvodu a dlouho odkládané omluvě.

Je mi jasné, že za nějaký rok se budu omlouvat znovu, ale vem to čert. Právě si čtete Top 11 největších hollywoodských hitmakerů současnosti. Nadpis samotný není nafukovací, takže budu upřesňovat až tady. Samozřejmě mám na mysli režiséry. Bratři Weinsteini a jiní producenti si brzy vyslouží samostatný článek, tentokrát si proklepneme muže na režijní sesli, kteří nám s velkou jistotou dokáží naservírovat divácký hit. Ve článku je znovu posíleno momentum mužů za kamerou a beru v potaz i jejich projekty, které mají jít do kinosálů v blízké budoucnosti. Na závěr úvodu ještě napíšu, že Joss Whedon není na prvním místě a tím pádem se kolem článku tentokrát nebude motat KarelR, ale Mr.Hlad. Ke čtení si otevřete pozdní sběr Sauvignonu z vinařství pana Maděřiče a jdeme na to.

8. David Fincher
Jeho poslední hit: Zmizelá
Výdělky posledního hitu: 369 milionů
Za kolik v průměru točí: Za málo. Zmizelá stála 61 milionů, The Social Network dokonce jenom 40. Výjimkou je u něj Podivuhodný případ Benjamina Buttona, který stál 150 mega.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Zodiac. U něj jsem tu pecku nečekal.
Vytáhni v hospodě: Měl režírovat následující filmy: Mission Impossible 3, Black Dahlia, Spiderman, Miluj svého zabijáka, 8MM, Batman začíná, Hannibal, Chyt mě, když to dokážeš a další.

Snad nikdo tu nepochybuje, že David Fincher je jedním z nejzajímavějších režisérů současnosti. Autor legendárních filmů jako Sedm, Klub rváčů nebo Hra se v novém tisíciletí nezastavil. Právě naopak. Naservíroval nám mého milovaného Zodiaca, parádní Social Network a s každým dalším zhlédnutím lepší Muže, kteří nenávidí ženy. Byť se kromě Zodiaca každý film minimálně zaplatil, jeho nominace do exkluzivní topky hitmakerů měla až donedávna svoje trhliny. Ty se naštěstí rozplynuly se Zmizelou. Ta při rozpočtu 61 milionů vydělala šestinásobek a dala mi ono potřebné rozhřešení. Jeden z nejlepších režisérů současného Hollywoodu patří k těm nejrentabilnějším.

Proto mě trochu děsí ten výhled do budoucnosti. Ještě nedávno jsme si mohli v připravovaných projektech přečíst hned několik filmů. Kromě jiných třeba 20 000 mil pod mořem. Následně proběhlo na filmových databázích čištění a z pilného režiséra je najednou televizní producent, který chystá asi opravdu jenom to pokračování Mužů, kteří nenávidí ženy. Und trotzdem. Fincher byl a bude neskutečně zajímavý s každým filmem, se kterým přijde. Dovedl bych si sice představit 50 zajímavějších látek, než je další výlet do Skandinávie, ale to nevadí. Davidovi je teprve 53 let a filmy bude jistě točit ještě v době, kdy tu budeme všichni učit naše vnoučata lyžovat.

7. Colin Trevorrow
Jeho poslední hit: Jurský svět
Výdělky posledního hitu:  1.67 miliardy
Za kolik v průměru točí: Návrat do Jurského parku stál podle některých zdrojů 150 milionů, jiné hovoří o 200 míčích. Jeho režijní prvotinu Vlastní zbraň podmínkou natočil za 750. Tisíc.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Jurský Svět.
Vytáhni v hospodě: V minulosti řekl třeba následující: „V mládí jsem nesledoval horory. V mládí jsem totiž nesledoval špatné filmy“. V mém žebříčku ho to stálo jedno místo.

Po jednom hitu na sedmém místě? To si pište. Když se podíváte na jakýkoliv rozhovor s tímto úspěšným režisérem, tak na vás dýchne Abramsovské sebevědomí a máte pocit, jako kdyby byl Colin v první hollywoodské lize už dobře 10 let. Jurský svět se stal hitem rychle a nečekaně. Trevorrow je tak najednou jedním z nejžádanějších režisérů a nedivím se tomu, že ho Disney ulovil pro pokračování znovuzrozených Star Wars. V úvodu píšu o tom „momentu“ a právě tady to platí víc, než kdy jindy.

Nástup mezi ty největší hitmakery je prostě tak šokující a rychlý, že ho na to sedmé místo musím dát. Budoucnost ukáže, jestli to byl úlet fanouška Jurského světa. Rád se tu v roce 2019 omluvím, ale ty závěrečné Star Wars pod jeho vedením budou určitě skvělé a ze mě bude prorok, který to celé viděl už na samém začátku. Na tomto místě vám ještě jednou doporučím jeho režijní prvotinu Vlastní zbraň podmínkou. Je to velmi podařená indie romance šmrncnutá sci-fi, kterou zhltnete jako malinu a těch 7-8/10 pak rádi napálíte.


6. Ridley Scott
Jeho poslední hit: Marťan
Výdělky posledního hitu: 626 milionů.
Za kolik v průměru točí: Právě Marťan stál rozumných 108 milionů, jinak nebývá příliš šetrný. Egyptský Exodus byl za 140 milionů, Prometheus za 130, Robin Hood s Russelem Crowem dokonce za 200.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Těžko vybrat. Ale asi Království nebeské.
Vytáhni v hospodě: Už v roce 1984 se hrál Superbowl a už v roce 1984 byly o přestávkách pekelně drahé reklamy. Ridley Scott v tomto roce režíroval reklamu na úplně první Apple Macintosh.

No jo, Ridley. Režijní nestor nás filmy obšťastňuje už dobře 40 let a já upřímně doufám, že mu to ještě nějakou dobu vydrží. Poslední dobou to měl přesto nahnuté. Americký gangster v roce 2007 byl jeho posledním opravdu hodně úspěšným filmem. Následovaly ho totiž Labyrint lží, Robin Hood, Prometheus, Konzultant a Exodus. Až na Promethea z toho byly propadáky a mě cukala ruka, abych na Ridleyho místo poslal Stevena Spielberga, který natočil skvělý a úspěšný Most špionů a navíc chystá Obra Dobra a fantasticky znějící sci-fi Ready Player One. Jenomže Ridley přišel s Marťanem.

Matt Damon ponechaný svému osudu na Marsu rozbil pokladny kin a divákům po celém světě připomenul, proč je Ridley Scott tak jedinečný. To samo by možná na šesté místo nestačilo. Příští rok nás ale čeká filmová premiéra s tím nejvíc cool názvem všech dob. Alien: Covenant bude podle všeho spojovacím můstkem mezi Promeetheem a prvním Vetřelcem. Už jenom kvůli tomu parádnímu názvu, který jistě česká filmová distribuce překladem nijak nezkazí, na to půjde každý správný divák a Ridley se tak na stará kolena nadobro vrátí mezi ty nejúspěšnější filmové režiséry. Přeji mu to.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace