Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší hitmakeři současného Hollywoodu


ikona
TedGeorge
christopher nolanjames cameronjj abramsridley scotttéma
Kterých 11 režisérů je v současnosti nejúspěšnějších? O kontroverzi nebude nouze... 

Už je to nějaký ten týden, co Hollywood rozdával Oscary. Moc překvapení nás bohužel nečekalo (byť to zezačátku vypadalo na krasojízdu Šíleného Maxe) a tak se dnes nejvíce mluví o triumfu Leonarda DiCapria v herecké kategorii. Jeho zálesák vynesl drahého Revenanta do velmi ziskových vod a nutí mě přepsat můj žebříček největších hollywoodských hvězd současnosti. Ten Chris Pratt na prvním místě byl asi opravdu trochu úlet a těžko si teď představit lepšího kandidáta na zlatou pozici než právě Lea. Tolik k úvodu a dlouho odkládané omluvě.

Je mi jasné, že za nějaký rok se budu omlouvat znovu, ale vem to čert. Právě si čtete Top 11 největších hollywoodských hitmakerů současnosti. Nadpis samotný není nafukovací, takže budu upřesňovat až tady. Samozřejmě mám na mysli režiséry. Bratři Weinsteini a jiní producenti si brzy vyslouží samostatný článek, tentokrát si proklepneme muže na režijní sesli, kteří nám s velkou jistotou dokáží naservírovat divácký hit. Ve článku je znovu posíleno momentum mužů za kamerou a beru v potaz i jejich projekty, které mají jít do kinosálů v blízké budoucnosti. Na závěr úvodu ještě napíšu, že Joss Whedon není na prvním místě a tím pádem se kolem článku tentokrát nebude motat KarelR, ale Mr.Hlad. Ke čtení si otevřete pozdní sběr Sauvignonu z vinařství pana Maděřiče a jdeme na to.

11. Matthew Vaughn
Jeho poslední hit: Kingsman: Tajná služba
Výdělky posledního hitu: 414 milionů (dolarů) celosvětově
Za kolik v průměru točí: Kingsmana zvládl pořídit za 81 milionů dolarů, X-Meny za 160.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Kick-Ass. Poslední dobrá role Cage, první dobrá role Moretz.
Vytáhni v hospodě: Nikdo neví, že je barvoslepý. Někdo ví, že jeho nejlepším kámošem je Mark Strong. Všichni vědí, že měl režírovat poslední X-Meny, ale předal pochodeň navrátilci Bryanu Singerovi, aby měl čas na Kingsmany. A Thora měl prý režírovat taky.

Matthew Vaughn je budoucnost mainstreamového filmu a v budoucnu se od něj ještě dočkáme nespočtu hitů. Hlavně proto ho dávám na jedenácté místo a v žebříčku vynechávám třeba takového Stevena Spielberga (spoiler). Jistě, Kingsmani jsou jeho jediným velkým hitem, X-Meni se stěží zaplatili a Kick Ass nebyl žádný obří hit. Ten potenciál ale musí cítit snad každý a neměl bych se rád, kdyby se tu Matthew neobjevil. První pokračování politicky nekorektního agenta jejího veličenstva půjde za půl miliardy a můžeme teď jenom spekulovat, jakým dalším filmem nás potěší.

Podle mě to dřív nebo později bude Bond. Vaughn je britský až na půdu a svým způsobem je to po trochu vyčpělém Samu Mendesovi ten pravý kandidát na režii agenta jejího veličenstva. V té hlavě totiž třímá tolik nápadů, že jeho vize musí zajímat snad každého. Nebojte, na Christophera Nolana v budoucnu určitě také dojde. Z toho sice ono „Britství“ nesmrdí až tak na hony daleko, ale Barbara Broccoli si už jistě připravuje svoje přání, které vysloví na smrtelné posteli. „Děti, postarejte se o to, aby můj James nebyl nikdy černý nebo žena a zaplaťte Kryštofovi, ať už to sakra režíruje. A to nacistické zlato dobře zakopejte.“

10. Zack Snyder
Jeho poslední hit: Muž z oceli
Výdělky posledního hitu: 668 milionů celosvětově
Za kolik v průměru točí: Superman Warnery přišel na 225 milionů, Sucker Punch, 300 a animované sovy potom „jenom“ na 70-80 milionů.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Úsvit mrtvých. Napoprvé byl Snyder nejlepší.
Vytáhni v hospodě: Jeho nejoblíbenějšími filmy jsou první (čtvrté) Hvězdné války, Mechanický pomeranč a Robocop.

Zack Snyder je polarizující figurka na hollywoodské šachovnici. Režisér mého oblíbeného CGI bordelu Muž z oceli měl nástup do Hollywoodu jako hrom. Úsvit mrtvých je parádní horor, který při rozpočtu 26 milionů vydělal víc než 100 milionů celosvětově. Následovala Třístovka, která nám spíš než svojí kvalitou vytřela zrak svojí trailerovou kampaní, kvůli které zvali Civala už před deseti lety do televize. Snyder si pak mohl splnit sen a natočil vysoko-rozpočtovou adaptaci komiksových Watchmenů. Byť z toho podle mě byl skvělý film, diváci do kin nechodili a odvážné erkové dobrodružství odsoudili do neziskových vod.

Snyder paběrkoval. Animované sovy sice disponovaly kulervoucími trailery, ale film byl přinejlepším nijaký a žrouti popcornu znovu nechodili. Zmar jenom podtrhl Sucker Punch, který už musel Warnery opravdu bolet a člověk si v té době začal říkat: „Co dál s tím Snyderem?“. Naštestí pro Zacka přišla obroda komiksových adaptací v kinech. Co Iron Man načal, to Avengers dokončili a Warneři dali zelenou svému DC pokusu. Snyder to zvládl. Muž z oceli se zaplatil, vydělal a ještě před pár lety zatracovaný režisér má nyní na starosti skoro kompletní DC univerzum. O kvalitách Batman v Superman můžete pochybovat, ale propadák se do kin nechystá. Právě naopak. Bude z toho otvírák za 160, celosvětová miliarda a potvrzení toho, že Snyder na to desáté místo přece jenom patří.

9. James Cameron
Jeho poslední hit: Avatar
Výdělky posledního hitu: TOP 1 všech dob a 2.78 miliardy celosvětově
Za kolik v průměru točí: Titanic stál před dvaceti lety 200 milionů, Avatar před sedmi lety prý 237. To je číslo, kterému skoro nikdo nevěří. Podle The-Numbers se rozpočet bez reklamy vyšplhal na těžko uvěřitelných 425 milionů.
Mr.Hlad má od něj nejraději: Terminator 2. Spolu se Skálou nejlepší akční film 90. let.
Vytáhni v hospodě: V roce 2000 byl velmi blízko tomu, aby se podíval do vesmíru. Peníze pro něj logicky nepředstavovaly problém, prošel všemi lékařskými testy a dokonce i přežil legendární let na palubě speciálního Iljušinu používaného pro simulace letů do vesmíru. Společnosti RKK Energia a MirCorp bohužel nestihly cestu režiséra do prostoru, kde vás nikdo neuslyší křičet, realizovat. S vesmírnou stanicí Mir to tedy neklaplo, uvidíme jestli to zvládne na ISS.

Je naprosto šokující, jak málo Cameron posledních 20 let točí. Chápu, že má různé zájmy. Chce se potápět do těch nejhlubších oceánů, experimentovat s novými technologiemi, etablovat 3D do kin ve světě. Dobrá, rozumím a respekt. Nemůžu si ale pomoct, podívejte se, co za posledních 20 let natočil Ridley Scott a co Cameron. Máte? Je to přitom strašná škoda, protože když už do toho James šlápne, tak je to velká pecka. Titanic není možné okoukat a Avatar dodnes natrhává řiť většině blockbusterů. Proč tedy na pokračování čekáme tak dlouho?

To slovíčko je perfekcionalismus. Režisér průkopník musí dohlížet na všechno a je schopný trhat, skartovat, mazat a pálit se stejnou samozřejmostí, s jakou Kim Čong-un popravuje svoje generály. Ono je totiž, přátelé, dost dobře možné, že scénář k Avatarovi 2 se bude ještě přepisovat a premiéra bude až někdy v roce 2020. To už bude mít Karel hotové svoje čtvrté pokračování o černobílých filmových bombách a mně se vážně nechce tak dlouho čekat. Pro filmové fanoušky jsou takové časové rozestupy mezi filmy svým způsobem tragédie. Proto „jenom“ deváté místo pro režiséra, jehož dva filmy okupují první dvě příčky mezi nejvýdělečnějšími filmy všech dob.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace