Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: TOP 7 filmů na jarní lyžovačku podle TedGeorge


ikona
TedGeorge
tématop 10top 5top10
Sjíždění sněhu nebylo takhle cool od Vlka z Wall Street. 

Sjezdové lyžování je výborná kratochvíle. Kontroverzní to zvolání na filmovém webu? Nemyslím si. Týdenní sjíždění plodů alpinského vrásnění (doufám, že jste v Alpách už někdy byli) přináší také volné večery. Jsou skupinky lyžařů, které je využívají ke hraní společenských her jako jsou: „Activity, Pivrncova putyka, Dostihy, Monopoly, Svlíkací poker, Vadí nevadí (doporučuje 5 z 5 Marion Cotillard) nebo Prší“.

Jiné skupinky lyžařů tyto veskrze nebezpečné hry hrají při jiných příležitostech. Místo toho na hory vezou kapesní projektor a spolu-lyžníkům promítají po večerech filmy tematicky nádherně doplňující unikátní vysokohorskou atmosféru.

 

V tomto článku se pokusím doporučit sedmičku filmů, které se na podobný výlet mohou hodit, na lyžích jsem totiž doma ještě více než na MovieZone. Sněhově vzdělaní rodiče mě nutili padat na svahu už od mých 3 let života. Od své první výplaty z letní brigády v jihlavském Vodním ráji si nedovedu představit lépe utracené těžce vydělané peníze než je financování týdenního výletu do italských či francouzských Alp. Jste podobně naladěni? Nejste? Nevadí, neutíkejte mi. Přeci jenom jsme na MovieZone, a tak to bude hlavně o filmech. Pohodlně se usaďte, chvíli nemyslete na pracovní trable a spolu se mnou si užívejte to nejlepší roční období. Ned Stark by chraplákem zahlásil: „Zima se blíží“. Co na tom, že i v našich podmínkách už to nějaký ten týden trvá a člověk musí za sněhem za hranice království.

Pátek

Kde jsme: Poslední večer v Čechách. V sobotu ráno se odjíždí
Co pijeme: Rulandské modré, ročník 2009. Je to výběr z hroznů.
Pustíme si: Ledovou smrt. Možná spíše znáte originální norský název Fritt Vilt.
Cival se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neznám.
Vytáhni v hospodě: Když hlavní hrdinové objeví vyhořelou místnost v opuštěném hotelu, na okamžik probleskne číslo pokoje. Je to 237, autoři filmu byli v mládí velkými fandy Kubrickova Osvícení.

Kamarád vytahuje mapu Alpami protkané Evropy. Spekuluje se, kterým rakouským průsmykem pojedeme. Referendum vyhrává ten Brennerský. Ženy balí, muži pijí. TedGeorge dává návrh na puštění prvního filmu. Lidé zprvu protestují. Proč si kazit večer nějakým filmem, když můžeme řešit atraktivní červené sjezdovky v nikdy nenavštívené vysokohorské vesničce? Nejlepší kamarád barda z MovieZone zavelí: “Hele, on by pak byl na zabití. Třeba to bude dobrý“. Unavené ženy dobalily a chtějí si otevřít víno. Vyhrávám na všech frontách. Pečlivě opečovávaný disk s klenotem norské béčkové kinematografie míří do přehrávače,

Ledová smrt je příběh skupinky severských lyžařů, kteří vyrazí za dobrodružstvím do volného terénu skandinávských hor. Jejich první sjezd neskončí dobře, postava fungující v příběhu jako vrchní osel si při sjezdu zlomí nohu. Zodpovědní kamarádi vidí zacházející sluníčko a nevidí auto ve vedlejším údolí. Rozhodnou se proto obsadit opuštěný hotel vhodně umístěný pár stovek metrů od nich. V hotelu je možnost rozdělat oheň a zahřát se. Sympatičtí sportovci se začnou uvelebovat a balit přítomné muže (nejsem šovinista). Bohužel je v nejlepším někdo začne vraždit.

Tenhle norský slasher propaguji v MovieZone diskuzích a článcích už nějakou dobu. A pořád mám takový pocit, že neúspěšně. Přitom je to klasický zástupce děsivého žánru, kterého by měl docenit každý hororově-pozitivní divák. Čert vem tu legendární půlnoční projekci na festivalu v Karlových Varech (vůbec si doteď nervu vlasy, že jsem tam nejel). Fritt Vilt je kvalitně odvedené řemeslo mistrně pracující s bílým nesmyslem a mrazivou atmosférou, která nikoho nepustí ani na záchod. Teď mluvím jak o filmových postavách, tak o divácích. Vážně se na to koukněte.

 

Sobota:

Kde jsme: Přijeli jsme do Itálie. Řekněme, že jsme ve Falcade. Passo Tonale nebo Paganello vám také schvaluji.
Co pijeme: Amarone, produkované u Benátek. Lahůdka.
Pustíme si: Frozen. Teď nemyslím animovaný hit studia Disney, ale pro změnu další příběh skupinky lyžařů.
Cival se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neuvidim.
Vytáhni v hospodě: Film byl točen na reálné lanovce a byla kosa. Chudáci herci byli opravdu ve výšce 15 metrů nad zemí. Začínalo se natáčet chvíli po setmění, kdy bylo hercům ještě relativně teplo (od pusy jim jde pára). Následně se jelo až na doraz, kdy hercům žádná pára od úst nešla a doslova omdlévali zimou.

Další horor? To si pište. Co na tom, že po prvním filmu šla větší část vaší výpravy pít na náměstí. Ta chytřejší část leží vedle v posteli. Chvíli přemýšlíte o Prcičkách. Následně jdete do koupelny a nafackujete si. Vracíte se celý červení. Hledáte něco k snědku. Dojídáte plněné housky z domova. Nalíváte výše zmíněné víno. Jste zodpovědní a prozatím ignorujete dědovu smrtící slivovici. Ještě než pouštíte film, bavíte se o vztazích a, ehm, budoucnosti. Je na čase si pustit další film. Připravujete atraktivnější polovičku na následující hodinu a půl. Je vysloven poslední souhlas a vy pouštíte další film. Znovu si sami pro sebe řeknete: „To mám ale dobrého heterosexuálního kamaráda, jak já mu tu jeho přítelkyni přeju“.

Frozen je příběh skupinky lyžařů, kteří jeden večer vyrazí na noční lyžování a shodou okolností uváznou na lanovce. Zoufalí lyžníci zprvu nechápou, jak je v moderní společnosti možné něco takového, jako uváznout ve výšce 15 metrů nad zemí na promrzlé sedačce. Brzy jim dojde, že jsou v řiti. Jeden špatný nápad střídá druhý a zima začíná každou minutou čím dál víc vystrkovat růžky. Role jsou najednou obrácené. Žena neuvažuje o budoucnosti a řeší potřeby, které uspokojují pouze pár následujících minut. Její přítel řeší budoucnost a spekuluje o šplhání po blízkém žebříku zaručujícím budoucnost. Jeho kamarád se vrhá po hlavě do neznáma.

Frozen je (naštěstí nereálná) noční můra každého správného lyžaře a snowborďáka. Ono občas stačí, když je lanovka zastavená na 5 minut. Jste ve třech tisících metrech nad mořem, nemáte štěstí a vámi obydlená struktura nemá ono pověstné „vajíčko“, které si můžete zavřít a přečkat tak pár nepohodlných minut na ostrém větru v mínus deseti stupních. Zůstat v těchto podmínkách třeba jenom hodinu je něco naprosto šíleného a v životě bych to nechtěl zažít. Snímek Frozen sice operuje s nereálným začátkem scénáře, ale následně před diváka staví velmi ostrý a pochopitelný příběh postav, co prostě neměly štěstí. Budete trpět s nimi a na konci filmu si dvakrát rozmyslíte, jestli to noční lyžování budete pokoušet.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace