Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel kameraman Indyho


ikona
Mr. Hlad
indiana jonesripsteven spielberg
Opustil nás spolupracovník Stevena Spielberga a kameraman, který pomohl stvořit Indianu Jonese. Bylo mu 103 let! 

Zemřel Douglas Slocombe. Možná vám to nic moc neříká, ale to asi proto, že jste moc mladí. Nebojte se, my taky, kameraman Slocombe pracoval na filmu naposledy v roce 1989, a když včera zemřel, bylo mu 103 let. Jo, nepřeklikli jsme se. Na svět přišel 10. února 1913 v Londýně a na svém kontě má filmy jako Velký Gatsby, Jesus Christ Superstar, Sluha nebo Julia, především však pracoval se Stevenem Spielbergem, kterému natočil Dobyvatele ztracené archy, Chrám zkázy a Poslední křížovou výpravu. Indy by bez něj byl poloviční. A právě ten třetí byl jeho poslední filmem.

 

Ale zajímavé věci dělal i před tím, než se dostal do Hollywoodu. Vyrůstal ve Francii a v mládí hodně fotil, v roce 1939 cestoval do polského Gdaňsku, kde sledoval a zaznamenával, jak se ve společnosti začínají čím dál tím víc projevovat protižidovské nálady. V roce 1940 natáčel ve Varšavě film o tom, jak v Evropě začíná druhá světová válka. Ve městě byl i v okamžiku, kdy ho zabrali nacisté, s filmem se mu však povedlo na poslední chvíli utéct. Ačkoliv Oscara nikdy nedostal, má doma čtyři ceny BAFTA a rozhodně o něm můžeme mluvit jako o legendě. A nejspíš není vůbec blbý nápad si ho dneska nějakým tím Indym připomenout.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace