Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hvězdné války mají dvě miliardy


ikona
TedGeorge
star warstržby
J.J. Abrams to dokázal a zařadil se do exkluzivního klubu. V rekordním čase. 

Jeden a tři čtvrtě měsíce. Sedm týdnů. Padesát dnů. Právě tolik potřebovaly nové Star Wars k tomu, aby překonaly dvě miliardy dolarů. Milník, který je naprosto neuvěřitelný nejenom pro mě a čtenáře MovieZone, ale jistě i pro strýčka Disneyho. Režijní pomník J. J. Abramse se zařadil do exkluzivního klubu mnohonásobných miliardářů, kde je kromě něj – moment, někde jsem to měl napsané – ano, pouze a jen James Cameron.

Je to veliká bouřka. Dnes již sice hřmí pouze v dáli (celosvětové tržby Titanicu asi nepadnou, Avatar už vůbec ne), ale tu fujavici si jistě všichni velmi dobře pamatujete. Počínaje prvními obrázky a skromnými odhady na miliardu dolarů v tržbách celosvětově, konče americkým otvírákem lízajícím 250 milionů dolarů. Právě kolem Štědrého dne byl ten pověstný hype na vrcholu. Lidé byli pomatení tržbami, které po osmi dnech v amerických kinech atakovaly 440 milionů dolarů, a vsázeli se v diskuzích na filmových webech, že film překoná tři miliardy celosvětově. To úžasné tempo samozřejmě nemohlo vydržet. Film tak bude končit svojí (první) pouť kiny na hranici 2.1 miliardy dolarů. Dech samozřejmě vyráží americké tržby, které právě překonaly neuvěřitelných 900 milionů dolarů a zakončí svojí pouť u (v budoucnosti těžko dostižitelných) 930 milionů.

Proč se tedy nakonec nekoná očekávaný útok na Avatara a jeho celosvětové prvenství? Těch důvodů je hned několik. Prvním je samotný 3D průkopník, starý už neskutečných 7 let. Ten přidával miliony dolarů do kasičky ještě v březnu a dubnu, a to startoval ve stejný den jako Star Wars. Lid se nemohl nabažit zbrusu nové 3D atrakce, a tak chodil do kin. A chodil do kin. Jistě si vzpomínáte, že v roce 2010 byly 3D televize exkluzivní a vzácné zboží, proto bylo jedinou možností nechat na sebe působit další rozměr právě v kině. Cameron tak sice v Americe odstartoval s „pouhými“ 77 miliony dolarů, ale stejně tak, jako želva předstihla zajíce někde před cílovou rovinkou, Avatar pomalu ale jistě začne snižovat náskok Star Wars v přímém denním porovnání. Cílovou rovinku tak protnou modří emzáci s luxusním, více než půl miliardovým náskokem.

Dobrá, a důvod druhý? Star Wars trochu potopila Čína. Byť se v zemi plné lidí a rýže na lucasovská vesmírná dobrodružství nikdy moc nechodilo, lidé stejně čekali víc. Mnohem víc. Čínské tržby pravděpodobně nepřekonají 150 milionů dolarů, a to není zrovna moc. Nacházíme se totiž v době, kdy za tuto hranici zamíří i Kung Fu Panda. V posledních letech zde 300 milionů překonali čtvrtí Transformeři i Rychle a zběsile 7, a právě těch 100 chybících milionů zapříčiní, že Hvězdné války nepřekonají ani Titanic (což se o Vánocích pokládalo za jistotu).

Co se ostatních zemí světa týče, tam nelze Skywalkerům a Solům nic vyčítat. I bez Číny vydělali miliardu dolarů a až na Avatar a Titanic překonávali všechny místní rekordy. Cameronova 3D odysea tak dodnes drží tržební rekordy v dobré polovině zemí světa, a když se člověk podívá na některá čísla, je mu jasné, že tomu tak ještě nějakou dobu bude. Chcete pár příkladů? Austrálie 106 (milionů dolarů). Francie 175, Německo 162, Španělsko 109, Rusko 117, Jižní Korea 106, Japonsko 170. A tak dále.

Oznamující článek si jistě zaslouží pozitivní zakončení. V Americe se Star Wars dočkaly naprosto fenomenálního, bezsprecedentního a nenapodobitelného přijetí. Mnoho lidí se rádo ohání inflací a úspěch nejnovějších Hvězdných válek se snaží marginalizovat. Pro ně mám dva vzkazy: Prvním je, že o tomto problému prvního světa brzy napíšu tematický článek. A ten druhý, že Star Wars v USA překonaly hranici 100 milionů prodaných lístků. Jih proti Severu jich kdysi prodal dvojnásobek, ale nemohl se těšit na další a nekonečné stovky milionů dolarů za DVD, Blu-ray, hračky, televizní práva, hračky a hračky.

Disney tak svoje 4 miliardy dolarů za práva na Lucasovo děťátko nemohl utratit lépe a dá se říct, že už někdy o Vánocích 2016 bude mít splaceno. Budiž mu to přáno, hlavně ať netrpí kvalita a každá další instance vesmírného dobrodružství nabídne minimálně stejnou zábavu.

 ---

Vytáhni v hospodě: J.J. Abrams nebyl jediným osloveným na režii sedmé epizody. Není tajemstvím, že produkce uháněla Brada Birda (nemohl kvůli Zemi zítřka) a následně i Matthewa Vaughna. Ten se filmu málem opravdu upsal a nabídka režie legendárních Hvězdných válek prý byla prvním důvodem, proč nerežíroval pokračování X-Menů. Během jednání o podobě nových Star Wars Vaughn prosazoval hodně násilí a svoji vlastní vyhlédnutou (pro nás bohužel neznámou) herečku do hlavní role. Kathleen Kennedy řekla ne a Matthew si odešel zrežírovat Kingsmany.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace