Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel legendární zpěvák David Bowie


ikona
KarelR
david bowierip
Kolik jeho filmů jste viděli? 

Davidu Bowiemu zrovna vyšlo nové album Blackstar a v sobotu jsem shodou okolností koukal na Zoolandera, takže jsem si říkal, že je vážně borec. Po dnešku to bohužel musím změnit na "byl borec", Bowie totiž tři dny po svých 69. narozeninách zemřel.

Jeho osmnáctiměsíční boj s rakovinou se určitě probírá na jiných serverech, stejně jako jeho bohatá hudební kariéra. Nás samozřejmě zajímá spíš jeho filmový přínos, který sice nebyl extra obsáhlý, ale rozhodně ho nejde přehlédnout.

Vynikající cameo v Zoolanderovi už jsem zmínil. Bowie nicméně zaujal třeba Davida Lynche, který ho vměstnal do Twin Peaks, Martina Scorseseho, jenž mu svěřil úlohu Piláta Pontského v Posledním pokušení Krista, a dokonce i samotného Christophera Nolana, pro něhož Bowie oživil vynálezce Nikolu Teslu v Dokonalém triku.

Stejně tak člověk nezapomene na Bowieho upíra Johna Blaylocka z Hladu Tonyho Scotta nebo My děti ze stanice Zoo, ve kterých zazněla i jeho skvělá hudba. Jeho asi nejvýraznějšími rolemi nicméně byli mimozemšťan Thomas Jerome Newton v Muži, který spadl na Zemi, Andy Warhol v životopisu Basquiat a samozřejmě skřetí král Jareth v Labyrintu.

 

Ano, Bowie by měl být veleben hlavně za neuvěřitelný přínos hudební scéně. Tenhle výčet rolí ale snad dokazuje, že se výrazně zapsal i dějin filmu. Děkujeme!

---

Bowieho syn Duncan Jones natočil Moon a Zdrojový kód a momentálně dokončuje Warcraft.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace