Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2015


ikona
TedGeorge
tržby
Vítězové... mezi loňskými faily. 

Kecy okolo jsem si odbyl u TOP 11 kasovních úspěchů, tady už to vezmeme pouze v rychlosti. Někdo občas prostě musí prohrát, tak na koho vyšel černý Petr tentokrát? Je to zajímavá sebranka loserů. U některých jsme to čekali, u některých musíme litovat, u jiných se můžeme posmívat troufalosti studií. Když se podíváme distribuční plán premiér na příští rok, tak mě už teď napadají minimálně 3 kandidáti do žebříčku na příští rok. Trefím se? Kdo si počká, ten se dočká…

 

8. Méďa 2

Rozpočet: 68, ale prý se hodně utratilo za reklamu a MacFarlane s Wahlbergem si vyjednali šílená procenta z možného profitu…
Tržby v USA: 81.5
Tržby ve světě: 134.4
Tržby celkem: 215.9
Faktor překvapení: 9/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Stejně fajn jako jednička.
Vytáhni v hospodě: Liam Neeson hraje počtvrté ve filmu s Morganem Freemanem. Jejich předchozí spolupráce čítá filmy Batman začíná, Temný rytíř povstal a Lego příběh. Ani v jednom filmu nemají společné scény a herečtí bardové se potkávají jenom na premiérách.

Hype kolem prvního Médi mě naprosto minul. Nemůže za to Seth MacFarlane převlečený do kostýmu roztomilého medvídka, ba ani jinak zoufale přeceňovaný Mark Wahlberg. Může za to nudný scénář, který už po prvních 30 minutách nemá co nabídnout a etuda s Flashem Gordonem jenom maskuje bezzubost super-úspěšného fláku. Seth MacFarlane u mě následně složil reparát produkováním naprosto fantastického Cosmosu, druhého Méďu už jsem ale v kině i doma dobrovolně vynechal.

 

A podobně se zachovali i diváci, kteří první film donesli za šokující půlmiliardovou hranici. Na dvojku se vybodli a Universal si místo očekávaného hitu připsal film, který horko těžko splatil rozpočet a náklady na reklamu. Vzhledem k obřím očekáváním, která před premiérou panovala, si to osmé místo v žebříčku bez problémů obhájím. Teď už nás Méďa znovu nenavštíví a vy se tak musíte doma zhulit s jiným umělým zvířátkem. Doporučuju sprostou kačenku Agátu. Její filmová adaptace je jenom otázkou času.

7. Hacker

Rozpočet: 70
Tržby v USA: 8 (!)
Tržby ve světě: 11.6
Tržby celkem: 19.6
Faktor překvapení: 7/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Z pozice brutální menšiny hlásím ok kyberthriller.
Vytáhni v hospodě:
V titulcích můžete najít jméno slavného hudebního skladatele Harryho Gregson-Williamse. On sám se po premiéře vyjádřil v tom smyslu, že většina použité hudby není jeho, nikdo ho o tom neinformoval a je přístupem tvůrců zklamaný. IMDb říká, že byl nahrazen Atticusem Rossem a Leopoldem Rossem. Profesionální přístup tvůrců, co říkáte?

Co tohle do pr…. Bylo? Michael Mann natočil něco strašně špatného. Skvělý režisér nás v minulosti poctil hned několika nezapomenutelnými filmy (Posledního Mohykána mám v mojí filmové top desítce všech dob) si v roce 2015 vybral vyloženě špatnou chvilku. Celé to působilo asi tak, jako kdyby Vatikán natočil film o počátcích amerického porno průmyslu. Nereálné scény zalidněné herci a herečkami pronášejícími smutné a nevtipné věty, nudné reálie, z prstu vycucaný scénář, který byste za dva týdny napsali na chatě.... Tohle téma očividně nikoho z tvůrců nezajímalo a všichni bez výjimek svoji práci odlákli. Po skončení si člověk musel dát panáka a snažil se co nejrychleji zapomenout.

 

Říkal jsem v souvislosti s Universalem, že si svojí porci letošní smůly vybral u Sedmého syna? Nelhal jsem, jenom jsem zapomněl na Hackera. Nějaká kontrola škod před premiérou sice proběhla (rozumějte tomu tak, že se studio vybodlo na reklamu), ale celkových 8 milionů z USA za uvedení v tisících kin je pro sedmdesátimilionový biják přesto noční můra a strašidelný průšvih. Budiž to varování pro všechny budoucí umělce, kteří přijmou fušku na filmu, ke kterému si nevybudují žádný vztah a budou ho točit jenom jako další zakázku. Hacker si nezaslouží nic jiného než opovržení a nenávist.

6. V srdci moře

Rozpočet: Prý kilo
Tržby v USA: 22.8
Tržby ve světě: 53.8
Tržby celkem: 76.6
Faktor překvapení: 7/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Pěkná dobrodružná jízda s otřesnými triky.
Vytáhni v hospodě: Pokud koukáte na seriál Peaky Blinders, tak vás jistě potěšilo, že se ve filmu znovu potkávají Cillian Murphy, Charlotte Riley a Paul Anderson.

V srdci moře se mělo v kinech ocitnout už na začátku roku 2015, Warneři ale premiéru na poslední chvíli odpískali a premiéru posunuli skoro o rok až k posledním Vánocům. Zajímavá finta, která se krutě nevyplatila a jenom podtrhla letošní mizérii mého nejoblíbenějšího filmové studia. Film jsem zatím bohužel neviděl, ale průměrné ohlasy mě vyloženě mrzí. Těšil jsem se totiž na parádní námořní dobrodružství, které tu od mého vůbec nejoblíbenějšího a nejčastěji pouštěného filmu Master and Commander tak zoufale chybí. Recenze naznačují, že je film relativně povedený, ale bohužel se nepovedlo naplnit potenciál vysokorozpočtového filmu pevně ukotveného na mořských vlnách.

 

Chris Hemsworth se musí modlit k Odinovi, protože ho tento rok postihly hned dvě pohromy božských rozměrů. Po Hackerovi totálně propadl i na moři, a kdyby neměl Thora, tak už o něm nikdy neuslyšíme (z dálky zdraví Taylor Kitsch). V srdci moře mělo za sebou hned dvě nákladné kampaně a stomilionový rozpočet. V režii Rona Howarda biják přesto propadl a do kina nepřišel skoro nikdo. Takže další velko-filmové dobrodružství na vodě bude za nějakých deset let a na sborně vyhlížené pokračování Master and Commander můžeme v klidu zapomenout. Sakra.

5. Krycí jméno U.N.C.L.E.

Rozpočet: Oficiálně 75, neoficiálně 100 a podobné náklady na reklamu
Tržby v USA: 45.4
Tržby ve světě: 64.2
Tržby celkem: 109.6
Faktor překvapení: 8/10
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Já se u toho trápil, ale to je asi tím, že je Cavill vážně dřevo a Ritchiemu to zase jednou nešlapalo.
Vytáhni v hospodě: Warneři se snažili film přivést na stříbrná plátna posledních deset let. Nejvážnějším kandidátem na hlavní roli Sola byl Tom Cruise, ale ten na poslední chvíli odřekl. Zároveň se uvažovalo o Clooneym, ten měl ale zdravotní problémy se zády. Následuje seznam jmen jako Ryan Gosling, Russell Crowe, Michael Fassbender a mnoho dalších. Všichni odmítli.

Pokud mě nějaký kasovní propadák za minulý rok opravdu hodně mrzí, tak je to spolu s lovením velryb v režii Rona Howarda nejnovější film Guye Ritchieho. Krycí jméno jsem si na rozdíl od kolegů z redakce parádně užil a po skončení projekce jsem dokonce chtěl napálit devítku. Dnes už jsem na (pořád hodně spokojené) osmičce, britský retro výlet režijního předchůdce Matthewa Vaughna mě nicméně bavil každičkou minutu a slzím při vzpomínce na poslední scénu filmu, která měla lákat na možné pokračování. To samozřejmě nepřijde, Warneři totiž měli vážně mizerný rok.

 

Superman a veslař žalující Facebook neupoutali potenciální diváky natolik, aby zavítali do kin a pro Guye Ritchieho předznamenali dost možná největší fail kariéry. Ne, nezapomínám na výlet na pustý ostrov s Madonnou. Kampaň nebyla odfláknutá, jenom se prostě netrefila do vkusu většinového diváctva a výběr promítaných alternativ multiplexů byl v době startu Krycího jména více než bohatý. Otázkou je, co bude tenhle film znamenat pro budoucí spolupráci mezi Guyem Ritchiem a Warnery. Sherloci znamenali úspěch na kvalitativním i tržebním poli, U.N.C.L.E prý prodělá více než 100 milionů dolarů. To už zabolí i takový obří konglomerát, jakým Time Warner dozajista je.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace