Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Star Wars: Co chceme vidět v Epizodě VIII?


ikona
KarelR
star warstéma
Jak by se mělo pokračovat? 

Tak máme za sebou Epizodu VII. Někdo je zklamaný, někdo utrousil jen neutrální "hm"... a někdo je docela nadšený a dá si ještě pár dalších projekcí. Že patříte do prvních dvou skupin? Holt pech, pokud ale čtete tenhle článek, je slušná šance, že stejně vyrazíte do kina na Epizodu VIII.

Jak jsme si všichni povšimli, Síla se probouzí rozhodně nehýří originální dějovou strukturou. J. J. jel v tomhle směru na jistotu a přichystal dalšího nadaného pilota z pouště, který se učí ovládat Sílu, další výlet Malým sokolem a další bitevní stanici, která má jednu nemilou slabinu. Ano, lehce zdvihnuté obočí je na místě. Tohle všechno jsou ale koneckonců jen archetypální základy, na kterých stojí ohromně zábavný i dojemný příběh o zodpovědnosti za vlastní budoucnost, věčném boji světlé a temné strany Síly a tak trochu prokletém rodu Skywalkerů.

ČLÁNEK SAMOZŘEJMĚ OBSAHUJE SPOILERY!

 

Ale dost obhajování, toho máme plné diskuze. Teď je důležité, aby Epizoda VIII splnila čím dál tím vyšší očekávání a stala se Star Wars filmem, který ságu posune zase o krůček dál. Lucasfilm úspěšně probudil Sílu a dal mnoha fanouškům přesně to, co chtěli. Takže je nejvyšší čas, aby po "další Nové naději" přišlo "další Impérium vrací úder".

Určitě si dobře pamatujete rozdíly. Zatímco Epizoda IV přinesla vcelku klasickou sešlost pár hrdinů, kteří se postavili démonické hrozbě, Epizoda V se vydala do velice temných končin, vytasila pár šokujících zvratů a vůbec nebyla příliš tradiční velkolepou sci-fi. Vzpomeňte si na úvod málem jako z romantické komedie. Vzpomeňte si na důkladné rozdělení hlavních hrdinů. Vzpomeňte si na komorní finále, které se obešlo bez mohutné letecké destrukce. Rian Johnson má ideální šanci opět ukázat, že to jde i jinak, a zatím nic nenasvědčuje tomu, že ji nechytí za pačesy.

 

Lawrence Kasdan, scenárista Epizod V, VI a VII, už mimochodem stihnul prohlásit, že Johnson určitě natočí něco hodně divného. A pokud jste viděli Zmizení (to z roku 2005), Loopera nebo Perníkového tátu, dobře víte, že se Johnson rád dostává postavám pod kůži a nabízí krapet ostřejší filmařinu. Abrams byl najatý na epický a zábavný rodinný blockbuster a Colin Trevorrow, režisér Epizody IX, se jen těžko vyhne podobně standardnímu přístupu. Johnson má ale výjimečnou šanci nabídnout něco trochu jiného, i když samozřejmě musí navázat na Epizodu VII a otevřít vrátka vstříc velkému finále.

Co v tuhle chvíli o jeho filmu víme? Oficiálně jen datum premiéry, která proběhne 25. května 2017 (za pár měsíců se tedy začne točit), a šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy už stihla slíbit návrat chromované stomtrooperky Phasmy, která prý má důležitou budoucnost. Zbytek informací si lze odvodit z toho, kam nás dovedla Epizoda VII, takže čekejte hlavně velkou vysvětlovačku v prvním chrámu Jediů, po které se Luke bude muset rozhodnout, jestli se po nějakých 15 letech truchlení vrátí "do akce".

 

Začne Epizoda VIII rovnou po Epizodě VII? Anebo se skočí o pár měsíců či let dopředu? Kdo ví, druhá varianta se ale zdá být docela problémová. Jednak by nebylo co napsat do úvodních titulků a jednak by se muselo přeskočit vyřešení (ano, především symbolického) cliffhangeru, který končí těsně před odpověďmi na palčivé otázky. Trénoval Luke malou Rey v nové akademii Jediů, takže ji zná? Je to dokonce jeho dcera? A pokud je něco z toho pravda, ví, jak se dostala na Jakku? V Hamillově pohledu je cítit jen obrovská bolest nad událostmi, které ho připravily o všechny studenty a udělaly z Leiy zlomenou ženu, která zároveň přišla o bratra, syna i manžela. Rod Skywalkerů se tak před mnoha lety opět ponořil do duševní temnoty. A teprve události Epizody VIII mohou započít cestu ke světlejším zítřkům.

Předpokládejme však, že se přeběhne o pár let dopředu. Hned v úvodu na nás zřejmě vyskočí Ben Solo, který mezi tím dokončil svůj výcvik se Snokesem a z pozice vrchního rytíře Renu se konečně dostal na vytouženou pozici sithského lorda. Čeká ho nové jméno? Toť otázka, Ben si ho ale v Epizodě VII rozhodně "vysloužil", protože se mu povedlo neudělat chybu, které podlehl jeho idol. Zatímco Vader nebyl schopný zabít svého syna, čímž zapříčinil pád sebe, svého mistra a vlastně i celého Impéria, Ben se svodům světlé strany vzepjal a přeťal důležité pouto ke své rodině a minulosti.

 

Někteří diváci paradoxně nadávají na to, že Kylo Ren není démonickým záporákem z ranku Dartha Vadera. Jeho jinakost ale spočívá právě v tom, že si na Vadera jen hraje a v reálu se jedná o slabocha, pro kterého je temná strana Síly jako droga. Jedná se o jednoduchý způsob, jak může uplatňovat svoje schopnosti a nemusí přitom odolávat všudypřítomným psychologickým nástrahám. Co dokáže mladistvé drogové závisláky z něčeho podobného vytáhnout? Obvykle silná vůle nebo rodina, a jelikož Ben ví, že tím prvním nedisponuje, zmůže se alespoň k tomu, aby eliminoval možnost číslo dvě. Proč se těžce vracet na světlou stranu, když je dělání bordelu o tolik jednodušší a nevyžaduje disciplínu ani zodpovědnost? Kylo Ren je po všech těchhle veletočích asi nejoriginálnější postavou Epizody VII. A v tuhle chvíli je o krůček dál, než byl kdysi Vader, takže by jeho další vývoj mohl prozkoumávat zbrusu nová zákoutí temné strany.

Bude paralelně s Renem trénovat i Rey? Pokud se opravdu poskočí dopředu, dá se tomu vyhnout jen těžko. Případný start Lukea a Rey v módu Yody a Lukea z Epizody V ale bude působit dost divně Abrams vlastně Johnsona dost zahnal do kouta, protože Leia jen těžko vyslala Rey za Lukem, aby dalších x let čekala na to, až se vrátí. Jelikož má mapu, proč po čase nezkontrolovat, co se děje? Jistě, Leia by mohla mít plné ruce práce s obnovou Republiky, protože se na zlikvidované planetě Hosnian Prime nacházel galaktický senát. A i když jí právě tahle instituce vyhostila za to, že pořád otravovala s nebezpečím od jakéhosi Prvního řádu (ehm), nejspíš se nevrhne zpět do víru politiky a bude i nadále řešit hlavně Snokea a svého bratra.

 

Z Rey by každopádně na začátku Epizody VIII mohl být téměř plnohodnotný Jedi, což vnadí na další duel s Kylo Renem. Starwarská historie ale spíš nahrává tomu, že si na Rena nejdřív vyšlápne Luke. Duely mezi mistrem a bývalým učedníkem (který už je mistr!) holt vždycky byly v kurzu a Johnson jen těžko odolá. Nejdřív ale musí všechno obalit dostatkem vysvětlovaček, protože znát nové události z nové akademie Jediů jen ze strohého popisu Hana Sola je dost málo. Co přesně Lukea zlomilo a vyhnalo do exilu? A jak do toho zapadá Rey, která se před mladým Renem objevila ve snové sekvenci?

Ať už je vše úzce provázané nebo ne, důležité bude také hledět dopředu. Rey byla vybrána jako další spása Jediů, a to mimochodem ne Lukem. Jakkoliv se na první pohled zdá, že Rey skrz světelný meč volá Luke, záhy jste možná přišli na to, že hlasy patří Yodovi (nová nahrávky Franka Oze) a především Obi-Wan Kenobimu, který ji vyzve jménem (archivní hlas Aleca Guinnesse) a posléze ji oznámí, že právě učinila svoje první krůčky (tuhle větu nově nahrál sám Ewan McGregor). Rey tak za Lukem vysílají jeho staří mistři, kteří vědí, že je jediným, kdo může... počkejte si na to... obnovit rovnováhu Síly!

 

Luke se tak v ideálním případě nechá umluvit k dalšímu mentorování a Rey konečně nafasuje světelnou tyč (snažně prosím, ať má světelnou tyč!), do Epizody VIII se ale samozřejmě musejí vecpat i ostatní postavy. Asi největší problém bude s božanským Poem Dameronem, který měl původně zahynout při úvodním pádu TIE Fighteru (Isaac s Abramsem se ale shodli na tom, že je na to moc cool). A jednoduché to nebude ani s Finnem, který zřejmě začne podobně jako Rey pátrat po svojí rodině. Tedy pokud mu náležitě sešijí záda, jinak může maximálně odletět na Pandoru a doufat, že se tam ještě rozdávají Avataři.

Epizoda VIII určitě rozkryje spoustu tajemství kolem nejvyššího vůdce Snokea, kterého Han a Leia očividně dobře znají (Snoke má mimochodem jen dva metry, takže si Andy Serkis užije klasický motion-capture). Další hitlerovské běsnění si pak může dát generál Hux, jehož zbytek Prvního řádu nejspíš přestane brát jako vizionářského borce, a dorazí také už zmíněná neslisovatelná Phasma. Ta bude pod obzvlášť bedlivým dohledem, v Epizodě VII toho totiž udělala zhruba tolik jako Boba Fett v Epizodě IV.

 

Comeback populárního námezdního lovce nás mimochodem asi nečeká, bez Hana Sola by docela postrádal smysl. A zatím to nevypadá moc dobře ani s návratem Landa, protože je Billy Dee Williamsovi 78 let a kdyby byl náhodou otcem Finna, už by to asi bylo trochu moc. Ono vlastně stačí, že se budou řešit rodiče Rey, o nichž Maz Kanata mluví tak krypticky, že se z toho nedá vyposlouchat skoro nic.

Ať už to ale s Finnovou minulostí dopadne jakkoliv (hlavně by mohl lépe vysvětlit svoje pevné přesvědčení, že je První řád neporazitelný), především se těšte na nové rozložení postav. Rey má (snad) nového mistra, Finn má nový domov, Leia má reálnou naději, že se jí ze tří ztracených členů rodiny vrátí alespoň jeden... nosných výchozích pozic doputovalo k Johnsonovi víc než dost. Teď už se jen potřebuje vyhnout tradiční blockbusterové šabloně, vsadit na výživné dialogy a dopřát nám patřičně osudový (a tragický) prostřední díl trilogie. Jestliže byla Epizoda VII výkopem z ranku Společenstva prstenu, teď je na čase vytasit dobré sólové mise a případně k nim přihodit zastávku v galaktickém Helmově žlebu. Zkrátka se odpoutat se od minulosti Leii a Hana a začít naplno řešit Rey, Finna a Kylo Rena, aby se opravdu mohlo mluvit o nové trilogii s novou generací hrdinů.

 

Čím si můžete ukrátit čekání na její další díl? Lucasfilm vydal tunu románů, comicsů a encyklopedií, ve kterých se dají vyhrabat hodně zajímavé detaily o dění před Epizodou VII (rychle odpravená postava Maxe von Sydowa je kupříkladu slavný jedijský sympatizant, přítel Luke Skywalkera a cestovatel Lor San Tekka). Na český trh se nedávno vrátila Blu-ray kolekce s původními šesti filmy, u níž můžete nakoukat monstrózních 40 hodin bonusů. No a už za rok dorazí první starwarsácký spin-off Rogue One, ve kterém se budou krást plány první Hvězdy smrti. Epizoda VII tak naplno rozkopla dveře k tomu, abychom se zase mohli bavit o Star Wars každý druhý den (a ne jen jednou do týdne). Tak za to buďme rádi a doufejme, že Rian Johnson unese všechnu tu obří zodpovědnost, která momentálně tíží jeho celkem drobná bedra.

Co chcete v Epizodě VIII vidět vy? Dejte vědět v diskuzi!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (129)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace