Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hunger Games znovu triumfovaly, ztrácí ale sílu


ikona
Cival
tržby
A že neuhádnete, jak se jmenuje nejchválenější film roku? 

Hunger Games končí právě včas. Velké finále je totiž zase kasovním hitem. Napříště už by ale tahle rozjetá značka možná zklamala. Výtěžnost téhle young-adult ságy se totiž film od filmu snižuje, a to poměrně vytrvale.

Závěrečná kapitola oblíbené série znovu suverénně ovládla pokladny, když si připsala 101 milionů dolarů jen během prvního víkendu, jde ale o sumu výrazně pod úrovní startů předchozích dílů.

Zatímco první dva bijáky zahájily svou pouť kina na sto padesáti milionech, trojka už spadla na melounů sto dvacet. A finále kleslo rovnou na kilo. Pořád jde samozřejmě o jeden z největších kasovních zářezů a nakročení k nějakým 280 milionům jen z Ameriky, oproti čtyřsetmilionovému rozjezdu a zápasům o pozici nejúspěšnějšího snímku roku jde ale o znatelný propad.

TRŽBY SÉRIE HUNGER GAMES

U Lionsgate každopádně udělali s Hunger Games opravdové terno.A  náhradu nemají. Samozřejmě že nemám úplný přehled o smlouvách, ustanoveních a kreativních možnostech studia, ale jednoduše se divím tomu, že se téhle zlaté krávy Lionsgate celkem s klidným srdcem vzdává - stejně jako u Twilight bych ten svět dojil zas a znova, ať už přimyšlenými pokračováními, nebo dalšími sequely a spin-offy. Protože stamiliony, které visí zatraceně nízko, vám ani slušně úspěšná Divergence nezaplatí. A přijde období sucha...

TRŽBY FILMOVÝCH ADAPTACÍ YOUNG-ADULT KNIH

 

Katniss a spol. samozřejmě těžce naložili veškeré konkurenci. Nejvíc to schytal Bond, jehož výnosy klesly o 56% na čtrnáct milionů. Průběžné zisky z Ameriky jsou na 153 melounech, což jasně napovídá, že oproti třísetmilionovému Skyfall si Spectre v zámoří o třetinu pohorší. Smutná bilance. Trhy ve zbytku světa se ale i nadále turbulentně rozvíjí, takže tam pokles nebude tak markantní - napovídá tomu už průběžných 677 mega celosvětově.

 TRŽBY BONDOVEK

Bronzovou příčku si udržel Snoopy. Rozverný animovaný psík se už dotahuje na agenta 007 a příští týden ho nejspíš šmikne. Taky překoná stovku jen z Ameriky (tentokrát přisypal třináct milionů) a dál bude vyčkávat na přijetí ve zbytku světa... 

Trochu víc si od buranské vánoční komedie The Night Before se Sethem Rogenem, Josephem Gordonem-Levittem a Falconem Anthonym Mackiem jistě slibovalo studio Fox. Zvlášť s ohledem na fajnové reakce diváků se z hrubozrnné vánoční komedie dalo vytěžit víc než jen deset úvodních milionů. Mnohem víc. Rogen má ve filmografii už pár vyložených megahitů (Zbouchnutá, Sousedi), z celé trailerové kampaně ale bylo cítit, že distributor si moc neví s látkou rady a všechny upoutávky jsou podivně mdlé. Škoda.

TRŽBY FILMŮ SETHA ROGENA

Ještě hůř ale dopadlo nevýrazně drama The Secret in their Eyes s Nicole Kidman. Remake oscarové mysteriózní pecky z Argentiny Tajemství jejích očí, který režíroval solidní řemeslník Billy Ray, se vůbec nepovedl. Pohořel u kritiků a nezaujal diváky, takže jen potvrdil zbytečnost remaků jako takových. Zvlášť když se předělává šest let starý majstrštyk, co vyhrál Oscara a je v TOP 250 na IMDb.

 

V druhé půlce žebříčku snímky spíš dojíždějí, protože všechny mají pod čtyři miliony z víkendu. Za šestou komedii Love the Coopers, která do českých kin vstoupí pod nevýrazným titulem Trable o Vánocích, se směje už skoro půlmiliardový Marťan, kvalitativní i ekonomická radost podzimu.

Pozornost si ovšem zaslouží novinářské drama Spotlight. Ne ani tak kvůli vytěžení 3,6 milionů z šesti stovek kin, ale kvůli absolutně nadšeným reakcím, jež drama s Keatonem, Ruffalem nebo Rachel McAdams tlačí mezi nej filmy roku. Rating 9 z 10 při 97% pozitivních recenzí nemá konkurenci a vykopává Birdmana a spol. hodně dopředu v oscarových dostizích. Nezávislý režisér Tom McCarthy si napravuje tímhle filmem reputaci po nepovedené sandlerovce The Cobbler - snad se jeho novinky dočkáme i v českých kinech.

 

Do desítky se vešel ještě příběh chilských horníků The 33 a Spielbergovo chválené retrodrama Most špiónů.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Už za pár hodin začnou v Americe slavit Díkuvzdání, porvou se během něj hned tři solidní váhy: Victor Frankenstein s McAvoyem a Radcliffem, Rockyho spin-off Creed a nová pixarovka Hodný dinosaurus.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace