Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Čeká nás rvačka o Jamese Bonda?


ikona
TedGeorge
spectretéma
Se studiem Sony je to vážně nahnuté. 

Premiéra všelijak přijímané poslední bondovky Spectre je už doslova za rohem, a tak se novináři za tichého přikyvování producentů a studia předhánějí v tom, jakou kachnu na nás vypustí. Ta následná zpráva podle různých zdrojů kachnou není. Dny Jamese Bonda jako korunního klenotu studia Sony jsou totiž prý sečteny... (Sbohem novinko, vítej tématický článku!)

 

Začnu trochu zeširoka. Pokud jste si v minulosti přečetli můj článek rozebírající pod drobnohledem hollywoodská studia nebo Imfovu dvoudílnou ságu o hackerské aféře Sonygate, jistě víte, že studio Sony nemá na růžích ustláno. Kdysi mocní hráči na hollywoodském poli jdou z průšvihu do průšvihu. Pokud se podíváme na inženýry PlayStationu a jejich filmovou filiálku v posledních deseti letech, tak na nás vybafne jméno bývalé ředitelky filmové Sony, Amy Pascal. Tato tvrdá byznysmanka (respektive bývalý „CEO bitches“ Jon Calley) stála za smlouvou s Barbarou Broccoli a Michaelem Wilsonem aneb produkčním studiem Danjag, která Sony přihrála Casino Royale, Quantum of Solace a Skyfall. Tato paní odsouhlasila finančně úspěšný reboot Spider-Mana a druhé (snad už poslední) pokračování Mužů v černém. No a v neposlední řadě dala naprostou tvůrčí volnost bratrům Legovým (Dvojka Lord a Miller), kteří pro Sony doručili supervýdělečné komedie 21 a 22 Jump Street.

 

Jenomže minulý rok se začala zatahovat mračna. Sony nemělo v roce 2014 v kinech žádného Bonda, 22 Jump Street vydělal obří peníze, ale díky velkorysým smlouvám pro „bratry“, Jonaha a Chaninga si studio bralo méně, než by bylo zdrávo. Muži v černém také mlčí. Amazing Spider-Man 2 pak stál šílené peníze a ještě šílenější dolary studio narvalo do jedné z největších globálních kampaní všech dob. Výsledkem bylo splácení nákladů a velký otazník nad problémovou značkou. Otazník se ve vzduchu nevznášel dlouho. Díky opravdu hodně medializované a v pravdě šokující dohodě s miliardáři z Marvelu se Spider-Man víceméně přesouvá zpátky ke svým komiksovým souputníkům válčícím ve stejném „sešitovém“ universu. No a do toho přišla ta aféra předcházející premiéře-nepremiéře filmovému zesměšnění Kim Jong-una ve filmu Interview.

 

Udělali to chytře, severokorejští hackeři pomlčka komouši. Svět se týdny babral v soukromé korespondenci producentů a zaměstnanců Sony. Soustavně se kritizovali černoši, ženy, prezidenti či neschopní režiséři, které máte i vy ve své top 10 nejoblíbenějších pánů za kamerou. No a celé to objímaly vcelku výživné informace o platech a produkčních problémech. Prostě pomluvy a soukromé pikantérie. Když se ozvaly první hlasy o tom, že to vlastně taková sranda není, protože za to jsou zodpovědní hackeři najatí režimem, který by vám popravil babičku jenom za to, že si na ulozto.kr stáhla zakázaný film, nikdo jim moc nevěnoval pozornost. Trvalo několik dalších nekonečných týdnů, než tyhle hlasy začaly být brány vážně (i díky George Clooneymu). A záhy došlo na národní hrdostí opředenou premiéru přes placené internetové kanály, která k radosti všech patrioticky smýšlejících Američanů splatila čtyřicetimilionové produkční náklady.

 

Co na tom, že prostitutky alias hackeři vlastně vyhráli. Film se nehrál ve 3000 kinech, Amy Pascal (nutno říci, že nejenom kvůli této nepěknosti) odstoupila a svět zase na chvíli na Sony zapomněl. Bohužel. Sony je totiž strašně moc v řiti. Stačí se podívat na filmy, které nám konglomerát v poslední dobře naservíroval a jaké má následující roky pustit do kin. Podívali jste se? Žádná sláva, co? Ještě, že mají toho Bonda. Bohužel pro Japonce, poslední informace začínají naznačovat ten nejhorší možný scénář. Bond dost možná přijde jak o Craiga, tak o Mendese. No a v neposlední řadě ho dost možná opustí i studio Sony. Můj skromný názor (prezentovaný poprvé už před rokem) je ten, že Sony to jako produkční firma prostě balí. Byla by to naprostá bomba, která by smetla polovinu šachových figurek z velmi pečlivě rozehrané a desítky let probíhající hollywoodské partie.

 

Situace se má následovně. V čele Sony je teď pan Tom Rothman. Ten byl dříve šéfem Foxovské filmové divize a předchází ho pověst fiskálně zodpovědného vyjednávače, který nemá problém prásknout dveřmi za jinak velmi lákavou dohodou. Prostě přesný opak filmaři milované Amy, která se nebála riskovat a podepisovat občas bláznivé smlouvy. Proč si myslíte, že jí tak bránil režisér vyloženě problémových Památkařů George Clooney? Viz jeho: „Ona byla jedna z mála, která rozuměla byznysu. Všichni byste se měli stydět“. Do rovnice k neústupnému Rothmanovi si přidejte Daniela Craiga, kterého se někdo na „Tour de press“ k poslednímu Bondovi zeptal, jestli by si dovedl představit okamžitý návrat k ikonickému agentovi Jejího veličenstva. Ve špatném rozmaru se nacházející přirodní blonďák odpověděl něco ve smyslu, že by si raději podřezal žíly. Zhrozili se všichni, a chudák Dan je teď v „damage control“ módu, kdy nechvalně proslulý komentář hází na zranění kolene a duševní vyčerpání. Co se Sama Mendese týče, tak snad ani vy sami nevěříte, že by se Bondovi upsal i potřetí.

 

Už jenom výše zmíněné by naznačovalo, že se chystá zemětřesení. Seizmometry v okolí zlomu San Andreas jsou v plné pohotovosti. Ručičkou mašinky, které nikdo z nás nerozumí, pak dále kmitá Kevin Tsujihara, hlava Warner Bros. Tento pán má docela napilno. Před pár měsíci zamával tučným šekem před Joanne K. Rowlingovou a donutil jí napsat scénář ke spin-offu Harryho Pottera, Fantastickým zvířatům (ta encyklopedická knížečka je snad ještě tenčí než Hobit, co na tom chtějí adaptovat do trilogie?). Následně byl spatřen, jak snídá bernardýna při oficiální návštěvě Číny, která vyústila v distribuční dohodu Warnerů a čínského „Fondu kinematografie“, zaručující Warnerům fakticky neomezený přístup na nejrychleji rostoucí trh světa.

 

No a před pár dny vyšly na povrch světa informace o tom, že se sešel se samotnou Bond „grandma-girl“ Barbarou Broccoli a níže zmíněným panem Danjagem, Michaelem Wilsonem. Můžete si být jistí tím, že se nebavili o společné zálibě v obrazech Gustava Klimta. Spíš to bylo o dvorním Warnerovském režisérovi, pokladu bratrské stáje. Jo, nebásním tu o nikom jiném než o Christopheru Nolanovi. Sám velký pan režisér se už několikrát vyjádřil ve smyslu, že by si Bonda někdy moc rád natočil a jeho dobrodružství prostě miluje. Vzpomínáte si na Počátek a scény z hor? No neřval z toho Bond?

 

Gerontologickým choutkám Tsujihary se není co divit. V okamžiku, kdy o možnosti převzít legendární značku píše nějaký cholericky nespavý pisálek z MovieZone, jede už Hollywood dávno na plné obrátky. Máme tu nechutně bohatý Universal, který pilně pracují na uzavření distribuční smlouvy se Spielbergem a jeho Dreamworks. Dále samozřejmě strýčka Disneyho, který profituje nejenom na výhodném partnerství s Pixary a Marvelem. No a poslední informace naznačují, že Paramount a Foxové by si také dali říct. V tomhle případě to ale vážně není o miliardách. Než vám vyjevím následující informaci, tak se musím omluvit. Vážně nerad ve svých článcích používám sprostě ukradené informace ze Sonygate. Ušetřil jsem vás pomluv Craiga, Willa Smithe, Camerona Crowea a dalších, ale tahle čísla vám prostě vyjevit musím.

 

Kdysi prestižní a nebulvární Wall Street Journal se hrabal v uniklých mailech. DeadlineHollywood to pak potvrdila a třikrát použila ve svých článcích. A TedGeorge vám to teď (jenom kvůli tomu, abyste byli v obraze, znovu fuj fuj fuj) přežvýká. Skyfall celosvětově vydělal v kinech 1,1 miliardy dolarů. Člověku by to při rozpočtu filmu 200 milionů dolarů mohlo znít jako jasná matematika, v Sony na tom přece museli trhnout neskutečnej majlant. A ono ne. Produkční společnost Dafuq (pardon, Danjag) brala 107 milionů, z dávno uzavřených smluv přežívající MGM potom celých 177 kulatých. Připočtěte si procenta pro Craiga a pro Mendese. No a na Sony zbylo (při pokrytí většiny produkčních nákladů a něčeho se chytněte) mrzkých 57 milionů!

 

Ano, máme tu samozřejmě ta několikavteřinová a sakra prestižní camea mobilů, která se poté mohou ždímat v reklamách měsíce a roky, ale stejně je to číslo šokující. Ta teze, že se jedná o poslední dojnou krávu problémy stíhaného studia, dostává vážné trhliny. Broccoli a spol podle nejnovějších zpráv s rozhodnutím nijak nepospíchají. První rekordní čísla z Británie naznačují, že se i u Spectre bude útočit na celosvětovou miliardu. A vyjednávací pozice bude po sečtení všech čísel o to příjemnější.

 

Já upřímně doufám, že na (podle mého názoru poslední) filmovou štaci Daniela Craiga jako Jamese Bonda půjdete všichni do kina. Zatím to opravdu vypadá, že příští Bond zakotví u Warnerů. Spekulace o příštím představiteli neohroženého zabijáka a sukničkáře ale brzy naberou na nových obrátkách. Na Afflecka zapomeňte. Ben je sice tím nejvěrnějším současným nádeníkem Warnerů, ale pan sympaťák má teď netopýří práce a osobních starostí až nad hlavu. Co se Idrise Elby týče, tak tady by musel sklonit hlavu Disney, a to se v minulosti jen tak nestávalo. Za všechny tak jenom doufám, že to nebude nějaký mlíčňák vydělávající obří peníze v adaptacích knížek pro vlhké muže a citově nevyrovnané ženy. Je jich tam venku snad až moc. A Clive Owen a Tom Hardy jsou bohužel jenom zbožným snem...

---

Vytáhni v hospodě: Christoph Waltz rozhodně nebyl prvním osloveným na roli záporáka Oberhausera. Studio se ještě před ním snažilo uhnat Garyho Oldmana, ten se však nechtěl upsat k vyčerpávajícímu šestiměsíčnímu natáčení. Další jméno poletující ve vzduchu (už od dob Skyfallu) zní Kevin Spacey. Ten měl ale plné práce se svým divadelním spolkem a natáčením další série House of Cards. No a pak je tu ještě jedno jméno. Prý proběhlo hned několik setkání s Chiwetelem Ejioforem, ale nakonec byl vybrán právě Waltz. Čekáte na můj závěrečný tip, kdo bude příštím Bondem? Tak jo. Slyšíte to poprvé na MovieZone... bude to právě Ejiofor!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (63)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace