Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 přepálených filmových rozpočtů


ikona
TedGeorge
tématržby
U kterých filmů se fakt nepodařilo šetřit? 

Byla noc. Oční víčka odmítala správně fungovat, člověku zase jednou dala práce pořádně přes pusinku, a tak bylo načase otevřít MovieZone. Jeden z redaktorů s nickem začínajícím na K mi píše: „Hele, tady vyšel drb, že budou mít Avengers 3 a 4 rozpočet miliardu dolarů. Nechceš o tom něco napsat?“ Pro sebe jsem si odpověděl negativně. Bůh ví, že o dobrodružstvích Marvelu toho bylo řečeno už dost a rozebírat na základě jednoho ne zrovna exaktního článku rozpočty filmů, které se ani nezačaly připravovat, mi přijde tak trochu zbytečné. Školník MovieZone mi nicméně vnuknul nápad. Už dobré dva týdny jsem webu, který nás 10 let intenzivně uspokojuje klábosením o filmech, ničím nepřispěl. Což takhle napsat další top jedenáctku?

Ono to povídání o hollywoodských penězích má něco do sebe. Troufnu si tvrdit, že je každý návštěvník MovieZone alespoň trochu filmovým fanouškem. S tímto prokletím a žroutem času zákonitě přichází nějaký zájem o finanční stránku věci. Sami sebe se zeptejte, kolikrát jste už v kině slyšeli jednu z vrchních řad plnou obrýlených existencí hovořit o legendárních problémech při produkci filmu, který se za deset minut objeví na plátně. „Mělo to rozpočet 150 mega, tak jsem zvědavej, co nám Ridley naservíruje“. Když to slyším, tak se vždycky pousměju. Moje stádo sedí za mnou. Jako správný ovčák, snažící se svým ovečkám vnuknout téma k hovoru, jsem se rozhodl sepsat TOP 11 filmů, u kterých se rozpočet tak trochu vymknul z ruky.

Že se téma článku tak trochu kryje s mým předešlým článkem o největších hollywoodských propadácích? Jenom na první pohled. Na závěr úvodu je potřeba říct, že na nějaké pořadí se tu tentokrát moc nehraje. Těžko poměřovat rozpočty filmů z různých ér. Berte to spíš jako výčet, kde film na jedenáctém místě nemusel nutně stát více než jednička v žebříčku. Takže jdeme na to.

11. Titanic (1997)

Rozpočet: 200 (milionů dolarů)
Tržby celosvětově: Po nedávné 3D premiéře 2,18 miliardy dolarů
Co sežralo ty prachy: Ta loď
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Pořád je to pecka.
Vytáhni v hospodě: Když začal rozpočet bobtnat až na finální kulatou dvoustovku, uskutečnila se v kancelářích Foxů legendárních schůzka. Cameronovi na ní bylo řečeno: „Ten film bude o hodinu kratší. Nechceme tři hodiny, zkrátíš to na dvě.“ Cameron suše odpověděl: „Chcete dvouhodinový film o potopení Titanicu? Tak to mě budete muset vyhodit. Chcete mě vyhodit? Tak to mě budete muset zabít.“

Kde začít? Titanic je legendární film, který nabízí takové množství historek, že by jeden musel napsat samostatný článek. James Cameron je prostě buldok. Legendární režisér měl za sebou obří režijní úspěchy jako Vetřelce (podle mě nejlepší díl ságy), dva Terminátory, Pravdivé lži nebo fantastickou Propast. Dost možná je tohle ten důvod, proč ten tlak ustál a naservíroval nám takovou nekompromisní podívanou. Svým způsobem je námi milovaný rejža úkaz. Když šlo opravdu do tuhého, vzdal se svého velkorysého platu s tím, že dostane nějaká ta procenta. Foxové bez váhání souhlasili, přízrak Vodního světa z roku 1995 strašil až příliš čerstvě. Všichni očekávali propadák. Jenže…

…ten nepřišel. Právě naopak. Titanic byl až do Avataru tou nejopulentnější hollywoodskou bárkou, která zvládla na svou dobu naprosto absurdně zbořit kina nejenom v domovské Americe, ale hlavně ve světě. Nejsem si jistý, jaký je věkový průměr čtenářů, ale pokud vám už táhne na třicítku, jistě si na tu dobu pamatujete. Zoufalé promítací báby ve venkovských kinech v rychlosti škrábaly na A4ky, že je promítání vyprodané. Kate Winslet byla po jediném filmu největší hollywoodskou hvězdou a Leonardo DiCaprio si po premiéře vzal rok volna, aby osouložil úplně každou topmodelku. A pan Cameron? Ten si začal plnými doušky užívat nově nabitého bohatství. Financoval nákladné expedice do nejhlubších hlubin oceánů a remcala jenom profitu chtivá studia a diváci, kteří si museli počkat 12 let na další filmovou revoluci. Ta když nakonec přišla, donutila tisíce kin po celém světě rekonstruovat na možnost promítat filmy ve 3D. Takže... prostě borec.

10. Pirátí z Karibiku – Na konci světa (2007)

Rozpočet: 300
Tržby celosvětově: 964 milionů
Co sežralo ty prachy: Depp a výprava
Karel se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Šel jsem tehdy na půlnočku a doteď mi nikdo nerozmluvil, že to byl jeden z nejnudnějších blockbusterů všech dob.
Vytáhni v hospodě: KarelR napsal článek o tom, jak komunisti začínají potichu "vládnout" Hollywoodu. Já jsem napsal článek o tom, jak se Warneři upsali ďáblu a budou distribuovat čínské filmy po celém světě. Že je situace vážná, nikoliv však zoufalá? Mýlíte se. Chow Yun-Fat si vystřihl roli kapitána Sao Fenga a cenzoři (tenhle job mají totiž samí p…..é) vystřihli celých deset minut, ve kterých se vyskytoval. Neoficiální zdůvodnění čínských úřadů? Jeho role mohla vyvolávat negativní pohled na čínské občany. Co na tom, že to byl pirát a ještě navíc singapurský.

Věřte tomu nebo ne, ale ani po osmi letech se nenašel žádný film, který by podle oficiálních čísel překonal bájnou rozpočtovou hranici 300 milionů dolarů. Třetí Piráti Gorea Verbinskeho byli točeni spolu s prvním pokračováním a rozpočet měl být původně identický s dvojkou, tj. 225 milionů dolarů. Bohužel zafoukalo. Přišel hurikán, který zničil veškeré kulisy a rozpočet se vyšplhal až na 300 mega. Nikdo nebyl tentokrát zvaný na kobereček, ba ani buzerován. Právě naopak. První Piráti si přišli na nádherných 600+ milionů v celosvětových tržbách a navíc přidali rekordní tržby z tehdy ještě žádaných DVDček. Dvojka pak skandálně překonala hranici miliardy dolarů a všichni zainteresování měli bohatě vyděláno.

U trojky podle mého skromného názoru sehrál obrovskou roli jediný (!) trailer, který sestříhal nějaký opravdu hodně talentovaný člověk. Dobře pět měsíců před premiérou jste mohli trailer vidět před každým promítáním a dvouminutová ochutnávka plnila svojí roli naprosto bezchybně. Dodnes se můžete setkat s žebříčky top 20 trailerů všech dob a třetí Piráti jsou zastoupeni prakticky v každém. Co na tom že výsledný film postrádá onen tah na bránu a jde o spíše útrpné „ukončení“ další super-výdělečné disneyovské značky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace