Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 let MovieZone očima KarlaR


ikona
KarelR
moviezonemz
Ze čtenáře redaktorem. Tedy alespoň oficiálně... 

Cival už jedno ohlédnutí za historií MovieZone napsal. Imf uplynulou dekádu probral trochu jinak. A Hlad novinkuje a recenzuje jako o život, takže drobná narozeninová retrospektiva padla na mě.

Upřímně na ní nejsem příliš ideální kandidát, zejména proto, že si spuštění MovieZone ani nepamatuju. Vím, že jsem několikrát zakopnul o TrailerZone, a o pár let později jsem během nakoukávání hollywoodských klasik a seriálů všeho druhu objevil MovieZone. Modrý web, na kterém se psalo tak nějak srozumitelněji (a s větším nadšením než jinde), jsem ze začátku navštěvoval docela sporadicky. A i když jsem časem začal číst všechny články a sem tam jsem si proběhnul i diskuzi, rozhodně jsem se nehrnul do toho, abych o filmech něco psal.

 

Pěkných pár měsíců mi trvalo, než jsem se vůbec zaregistroval, protože jsem čekal, než nasaju zdejší jazyk a návyky natolik, abych nebyl za exota. A ačkoliv to samozřejmě často nevyšlo, skrz občasné debatní zastávky mě začalo řešení filmů na internetu docela bavit.

Možná jste si dali dohromady, že tehdy ještě nebyl žádný Facebook a internetová komunikace probíhala v (dnes už dávno mrtvých) chatech a diskuzních fórech. Právě v časech ICQ se ale na MovieZone začalo formovat čtenářské jádro, které následně chodilo na společné projekce. Která pro mě byla zlomová? Potomci lidí v listopadu 2006, po nichž jsem se Scroochym nebo Qualkalimem chodil noční Prahou a řešil, jestli si Potomci zaslouží 13/10 nebo víc.

 

Zatímco se Scroochym už jsem v tu dobu překládal seriálovou hitovku Scrubs, Qualkalima jsem tehdy viděl poprvé. A byl to právě on, kdo mě za necelý rok ukecal k tomu, abych začal psát na filmový, seriálový a televizní web Gorilla.cz.

Ze začátku pro mě bylo občasné komentování filmového dění jen nevinnou zábavou. Brzy jsem se do něj ale workoholicky položil a nakonec se ujal šéfredaktorování, které mě po necelém roce dovedlo k lehčímu pisatelskému vyhoření. V září 2009 jsem opustil Gorillu, definitivně seknul se psaním a chtěl se naplno věnoval vysoké škole. Tahle rezignace mi ale nevydržela ani den, protože se mi ozval Cival s tím, že potřebuje něco probrat.

 

Civala, Imfa, Shushiku, Kocoura, Stčka nebo Hlada jsem v tu dobu znal od vidění z novinářských projekcí a z pár pitek, kde jsme občas hodili řeč. Především pro mě ale byli partou internetových entit, které mě bavilo číst a poslouchat v MZ FM. To, že jsem separátně kutil něco, co mohlo MovieZone velmi vzdáleně konkurovat, byl spíš fandovský úlet. Takže když mi Cival v pizzerii na Andělu oznámil, že Kocour z webu odchází a nikomu by nevadilo, kdybych v redakci převzal jeho místo, prodělal jsem menší infarkt.

Můj bloggerský důchod tak na místě skončil. Nejdřív jsem se dočkal malého čtenářského hejtu, že byla rozlučka na Gorille falešná a celou dobu jsem se chystal přeběhnout za lepším na MovieZone (fakt ne!). No a posléze mě Cival pustil do zákulisí webu, který jsem nějaké tři roky hltal a doufal jsem, že nezanikne podobně jako řada okolních periodik. V tu chvíli tak přežití MovieZone spadlo i na moje bedra. A dodnes mě nikdy nenapadlo, že bych se na něj vykašlal.

 

Nebojte se, teď nebudou následovat chronologické zážitky z následujících šesti let. Dál si víceméně pamatuju jen to, že jsem s každým přibývajícím rokem zapadal hlouběji do filmového psaní. Když se slavily osmé narozeniny, nechápal jsem, že jsem v redakci MovieZone už polovinu času její existence. A i teď se při řešení, kdo bude psát recenzi očekávaného filmu, zdráhám ujmout slova. Když ji totiž napíšu já, logicky si nebudu moct přečíst recenzi od Civala, Imfa nebo Hlada. A co je to jako za MovieZone, když mi tam někdo z nich nevysvětlí, jestli máme co do činění s novou peckou nebo ne?

Naštěstí mám teď lepší přístup k pokecu po projekci (a jedeme První dojmy), takže jsem v tomhle ohledu relativně v klidu. Pocit, že jsem spíš fanda MovieZone než jeden z jejích realizátorů, se mi ale pravidelně vrací. K čemu mě to vede? Hlavně k tomu, abych se před odchodem do práce a po příchodu z ní snažil vyrobit co nejvíc srozumitelných textů. A taky ke snaze, aby ty texty někoho přivedly k filmům, které si podle mě zaslouží pozornost víc než konkurence.

 

Osobně totiž MovieZone zneužívám hlavně k tomu, abych zviditelňoval filmy, co se mi líbily, a zároveň tu uměle trávím víc času ve "filmové realitě". Řešit, jak se které celovečeráky (nebo seriály) povedly, jak souvisejí s jinými, a co se na nás řítí, je zkrátka a dobře můj jediný vážný koníček. A to, že vrtání se ve filmech můžu obhájit jako práci, mi pořád přijde neskutečně parádní.

Takže... mně těch 10 let s MovieZone přineslo docela hodně. Doteď jsem sice nepochopil, jak jsem se z trojek z češtiny dostal do fáze (snad) únosného filmového publicisty. Rozhodně ale slibuju, že se i dál nechám bičovat vzpomínkami na Newsroom a tradičními moudry Zdendy Pohlreicha. Když jde něco dělat líp... proč to krucip*del nezkusit dělat líp?

 

Tohle naivní směřování ze mě možná časem vyprchá. A už teď slyším nářky TedGeorge, že jsem do 10. narozenin slíbil 50 nejlepších filmů před Star Wars a reakci na jeho "podzimní filmy", ale ani jedno z toho jsem nestihnul. Inu, snad to klapne do konce roku. Doporučování fajn filmů totiž pořád zůstává tím, co mě na psaní baví nejvíc, a vážně se usilovně snažím na něj nezanevřít.

Tímto tedy klukům přeju všechno nejlepší k deseti letům MovieZone. Díky, že jste tenhle web založili, díky, že jste mě na něj přizvali. A hlavně díky, že se společně vrháme do další dekády, která snad bude stejně plodná jako ta minulá. Vůbec si totiž neumím představit, co bych po ránu dělal, kdybych neotevřel MovieZone a nezačal řešit, co všechno sem do večera stihneme nacpat...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace