Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Nejlepší filmy dekády


ikona
Mr. Hlad
moviezonetop 10
Deset let MovieZone. Deset filmových nářezů. Pod tenhle žebříček se vám bez váhání podepíše celá redakce. 

Deset let je zatraceně dlouhá doba a na internetu to platí obzvlášť. MovieZone si svou první dekádu odškrtne už tuto sobotu v Bio Oko a vy byste u toho měli samozřejmě být, ale tohle výročí pochopitelně nutí i nějakému tomu bilancování, takže jsme se rozhodli vybrat deset nejlepších filmů za posledních deset let. Za tu dobu se objevilo takové množství pecek ,že vybrat z nich jen deset nebyla vůbec žádná sranda. Ale řekl bych, že jsme to vzali hodně poctivě.

6. Clerks II
Jen málo geniálních filmů má geniální pokračování. Kevin Smith se ale v roce 2006 vrátil ke svým hrdinům z Clerks a předvedl, že mají co nabídnout i 12 let po svém debutu. Dante, Randal, Jay a Tichej Bob se přesunuli z večerky do fastfoodu. Naštěstí je to ale nepřipravilo o schopnost bavil se o čemkoliv tak, aby šlo každé slovo tesat do kamene.

 

Smith ve dvojce Clerks potvrdil, že je králem filmových dialogů. Nikdo nedokáže "obyčejnou mluvu" zhmotnit stejně jako on a jen málokdo umí tak dobře vykreslit všední problémy stárnoucích flákačů. Život mezi popkulturními odkazy se díky Clerks stal víceméně přijatelným. A i když jsme stále nedošli tak daleko, aby byly v pořádku rozlučky s oslími souložemi, vždycky můžete hodit do přehrávače Smithův opus magnum a pobavit se u párty pro Danteho. Filmová romantika nikdy nebyla tak zvráceně zábavná. A protože jí tu obklopuje jedna brilantní scéna za druhou, dá se oprávněně vytáhnout slůvko "kult". Minimálně na MovieZone je tenhle film prostě základ filmového vzdělání! (KarelR)

5. Sunshine
Psal se rok 2007 a Febiofest servíroval "ten fakt velkej vesmírnej film od režiséra Trainspottingu". Čekali jsme hodně, ale vážně jsme nečekali, že budeme z projekce odcházet s rozklepanýma nohama. Danny Boyle se s tím nepáral a vystřelil nás do vesmíru. A i když kdekomu nesedli hrátky se záporákem, okolních pozitiv bylo tolik, že nešlo nejásat.

 

Jen trochu vzpomínejte. Parádní postavy, neuvěřitelná vizuální stránka, strhující hudba Johna Murphyho... to všechno se slilo do nejnářezovější vesmírné klaustrofobie od Scottova Vetřelce. Mise, která měla zažehnout slunce, způsobila přímo požár diváckého nadšení a hlasitě vybízela k opakovaným zhlédnutím. Kdo by nechtěl podruhé zažít opravu solárního štítu? Anebo depresivní a zároveň povzbudivé finále? Výprava Icaru 2 sice nekralovala box officu, ale záhy se nacpala do všech filmových rekapitulací. A už proto Sunshine v téhle topce nemohlo chybět. (KarelR)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace