Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Nejlepší filmy dekády


ikona
Mr. Hlad
moviezonetop 10
Deset let MovieZone. Deset filmových nářezů. Pod tenhle žebříček se vám bez váhání podepíše celá redakce. 

Deset let je zatraceně dlouhá doba a na internetu to platí obzvlášť. MovieZone si svou první dekádu odškrtne už tuto sobotu v Bio Oko a vy byste u toho měli samozřejmě být, ale tohle výročí pochopitelně nutí i nějakému tomu bilancování, takže jsme se rozhodli vybrat deset nejlepších filmů za posledních deset let. Za tu dobu se objevilo takové množství pecek ,že vybrat z nich jen deset nebyla vůbec žádná sranda. Ale řekl bych, že jsme to vzali hodně poctivě.

8. Avatar
No jo, dorazili i Cameronovi Šmoulové. Za posledních 6 let se na Avatara hází čím dál tím víc špíny, nás to ale vůbec netrápí. Když jsme na něj totiž v roce 2009 vyrazili, byla to popcornová pumelenice nevídaných rozměrů. A když o tom člověk hluboce popřemýšlí, od té doby Avatara skoro nic nepřekovalo.

 

Že jste ten či onen dějový element dávno znali odjinud? Nepodstatné. Cameron opět dokázal, že je mistrem svého řemesla, a smontoval osvědčené prvky do průrazného a opulentního celovečerního tvaru. Jen málo žijících režisérů dokáže tak dobře vystihnout pojem "velkofilm". A prakticky žádný z nich nemá zarputilost a vyprávěcí schopnosti na to, aby do sebe vměstnal trikově revoluční blockbuster, vyhrocený akční spektákl a zábavnou podívanou pro celou rodinu. Skoro bych se nebál říct, že se kinonabídka 21. století dělí na filmy před Avatarem a po Avataru. I kdyby ale nešlo o takový milník a divácký megahit, pořád by nás zbyla byla absolutně fantasická sci-fi, na kterou se dá koukat pořád dokola. A to vždycky bude to, oč tu běží především... (KarelR)

7. Kick-Ass
V roce 2010 zamířil do kin tak trochu divný comicsový kousek od režiséra, kterého skoro nikdo neznal, a v jehož hlavních rolích bylo pár neznámých jmen, vyhaslý Nicolas Cage, McLovin a nějaká malá holka, která krájela lidi na kusy. A když Kick-Ass skončil, bylo každému jasné, že viděl něco, co tu doposud nebylo. Nešlo o revoluci ani o něco, co by comicsové nebo teenagerské filmy mělo posunout o kus dál. Šlo o čirou radost z toho, že se objevil film, jehož tvůrci neměli jiné ambice než dělat na plátně bordel a zábavu.

 

Kick-Ass je film od fanouška a je to vidět. Matthew Vaughn dnes patří k filmařům, jejichž jména se v Hollywoodu hodně skloňují a může za to především fakt, že se nebojí sešlápnout plyn až k podlaze a zároveň má vše pevně pod kontrolou a ví, co dělá. Jasně, dnes u Kingsmanů to člověk tak nějak čeká, ale to, co předvedl v Kick-Ass, byl vyloženě nerdovský orgasmus. Comicsoví hrdinové v našem světě? Check. Hlavní postava loser, co umí být dokonale cool? Check. Malá holka, která seká nohy dvoumetrovým černochům a střílí jí to líp jak Rambovi? Check. Fanboyovské orgie s jetpackem a bazukou? Double check! Kick-Ass je čirá radost, která ukazuje, co všechno lze ve filmu udělat, když má režisér talent, fantazii, koule a lidi, co mu věří. A dá se to vidět milionkrát. (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace