Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel režisér King Konga a Skleněného pekla


ikona
Mr. Hlad
rip
V devětaosmdesáti zemřel John Guillermin, jenž oživil obřího opičáka a Herucula Poirot a natočil legendární katastrofickou pecku 

Tak odchází další klasik, i když tentokrát nejde o žádnou megahvězdu, ale spíš o poctivého dříče, jakých v Hollywoodu nikdy není dost. V neděli 27. září zemřel na infarkt devětaosmdesátiletý John Guillermin. Nikdy nedostal Oscara. Nikdy se nezařadil mezi velké hvězdy, ale v Hollywoodu se vyprofiloval jako schopný profesionál, který, když dostane do ruky dobrý scénář, zvládne natočit film, jenž ve svém žánru patří i po letech k absolutní špičce. Narodil se v roce 1925 v Londýně, původně nastoupil ke královskému letectvu, ale ve dvaadvaceti se rozhodl pro film. Ve Francii se věnoval dokumentům, ale v roce 1950 přesídlil do Los Angeles, aby se tu naučil dělat pecky v hollywoodském stylu. A zadařilo se mu.

 

Nejplodnější byl v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy natočil příběh německého pilota z první světové války Modrý Max, v Československu režíroval válečný Most u Remagenu, s Charletonem Hestonem natočil thriller Skyjacked o únosu letadla a podepsal se i pod závěrečnou část trilogie o Shaftovi Shaft v Africe. Jeho nejslavnější kousky jsou však bezpochyby King Kong ze sedmdesátých let, v němž vedle megaopičáka řádil Jeff Bridges, Smrt na Nilu, v níž hledal vraha Hercule Poirot a především legendární katastrofický nářez Skleněné peklo, kde Paul Newman a Steve McQueen zachraňovali lidi z hořícího mrakodrapu. S filmovými diváky se rozloučil v roce 1986 mizerným King Kong žije. Svou práci evidentně miloval a jednou prohlásil: „Nic nemá nad zábavný film na velkém plátně. Doufám, že jsem jich během své kariéry taky pár natočil.“ Určitě jo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace