Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Na co do kina: 10 originálních říjnových filmů


ikona
KarelR
téma
Marťan, Muž na laně, Sicario... říjen bude super! 

Letošní říjen je neznačkovými filmy doslova přecpaný. Řítí se nás nějakých dvacet "nesequelových" a "nerebootových" kousků, ze kterých jsem vybral desítku těch nejnadějnějších a nejvýraznějších. Už za pár týdnů se nicméně může ukázat, že se nefalšované pecky skrývaly jinde. Takže sledujte recenze, těch pozitivních by nemělo být zrovna málo.

 

1. října

Marťan

Ridleyho malý comeback. To, že Matt Damon s přehledem utáhne film, ve kterém dvě hodiny trčí na Marsu, bylo tak nějak jasné. Režisérský matador mu ale úspěšně kryje záda a destiluje z populární knižní předlohy maximum. Marťan možná není tak trnitý a depresivní, aby si v únoru šel pro Oscary. Jako vybalancovaný sci-fi survival pro širší publikum ale funguje naprosto bezvadně.

 

8. října

Mládí

Moje první srážka s Paolem Sorrentinem dopadla nad očekávání dobře. Italský tvůrce má sice pár uměleckých manýrů, které zbytečně odvádějí pozornost od příběhu. Jelikož ale kolem nich vystavěl důchodcovskou dialogovku, která má co říct od začátku až do konce, dá se to s klidem skousnout. A pár scén a větiček mi vyloženě utkvělo v hlavě, takže mise bezezbytku splněna.

 

Muž na laně

Po Marťanovi druhý říjnový crowd-pleaser. U Muže na laně se bude v Americe houfně plakat a je možné, že nebudete mít daleko k slzám ani vy. Jedná se totiž o poctivý newyorský love letter, ve kterém vás jeden pološílený Francouz přesvědčí o tom, že je touha po nemožném zatraceně důležitá. Zemeckis je definitivně zpátky. A i když jsou Forrest Gump nebo Návrat do budoucnosti přeci jen jinde, Muž na laně má podobně univerzální a láskyplný rukopis. Doporučeno všem.

 

15. října

Legendy zločinu

Dvojitá dávka Toma Hardyho má zatím veleprůměrné recenze. To je určitě krapet zklamání, dokud je ale vypichováno jeho brilantní herectví, netřeba odvracet zrak jinam. Z Legend zločinu tak možná nebude gangsterská klasika, jíž jsme si ve skrytu duše přáli. Uvolněná žánrovka ale taky není na škodu, po Šíleném Maxovi holt člověk nemůže chtít druhý zázrak v řadě.

 

Purpurový vrch

Stephen King tvrdí, že je Purpurový vrch "nádherný a ku*evsky strašidelný". Prý mu přivodil stejné pocity jako kdysi Raimiho Evil Dead, zbytek šťastlivců z první projekce pak veskrze souhlasí. Chválí se atmosféra, lekačky a především Jessica Chastain. Del Toro by tak měl mít v rukách další pecku a všichni se bojí jen toho, že ji Universal nedokáže adekvátně prodat. Snad to nakonec klapne!

 

The Program: Pád legendy

Film o skandální kariéře Lance Armstronga zatím dělí kritiky na dva tábory. Jedny nebavil, protože už všechno věděli, druhé bavil, i když už všechno věděli. Čert aby se v tom vyznal, každopádně mám pocit, že budou nejspokojenější ti, kteří jsou z velké části ve tmě a těší se hlavně na precizní herectví Bena Fostera. Nečekejte tedy nic objevného. Stephen Frears (Královna, Philomena) by ale měl být zárukou toho, že v kině nikdo neusne.

 

22. října

Poslední lovec čarodějnic

Vin Diesel umí létat mezi mrakodrapy, takže nikoho nepřekvapí, že se před ním budou třást všichni démoni v okolí. Poslední lovec čarodějnic by měl být klasickým příběhem o tom, jak téměř nesmrtelný hrdina mýtí zlo všeho druhu. A protože si Diesel do filmu sehnal Rose "Ygritte" Leslie a Michaela "potřebuju další chatu" Cainea, neměl by se v nabité říjnové konkurenci ztratit. Něčím se ty oscarové vějičky proložit musí!

 

Stážista

Na tohle se až nezdravě těším, protože mám pocit, že tu podobný film dlouho nebyl. Ano, Stážista bude chick flick až na půdu. Z kombinace Anne Hathaway a Roberta De Nira ale přeci jen vyzařuje něco pohodového a vítaně oddechového (Hezké vstávání hadr), takže bude ze záplavy vyhrocených dramat rozhodně trčet ven. Za kamerou sice sedí Nancy Meyers, jejíž Nějak se to komplikuje se vážně nedalo. Návrat k časům Prázdnin a Po čem ženy touží ale není nereálný, tak na něj snad (i přes průměrné americké recenze) ve finále dojde.

 

Ztraceni v Mnichově

Z traileru Ztracených v Mnichově asi dvakrát moudří nebudete. Mísí totiž komedii i drama způsobem, který zatím není úplně srozumitelný, a vlastně se z něj nedozvíte ani to, proč se tam točí film s papouškem (vysvětlení nabízí až synopse). Všechno ale zastiňuje jméno scenáristy a režiséra Petra Zelenky, který zatím nešlápl vedle a ani v roce 2015 se neuchýlil k tomu, aby natočil divácký vstřícnou bezobsažnou ptákovinu. Takže ačkoliv se naše zvědavost tak úplně neproměnila v pozornost, do prvních reakcí jeho novinku určitě máme na radaru.

 

29. října

Sicario: Nájemný vrah

Na Rottenech už má Sicario 120 recenzí a průměrný rating se drží na 8,2/10. Měla by nás tedy čekat thrillerová pecka, ve které Emily Blunt potrápí mexické kartely a ještě u toho stihne zakopnout o pár nebezpečných konspirací. Denis Villeneuve, jemuž Ridley Scott geniálně přihrál dvojku Blade Runnera, tak pokračuje v mocné krasojízdě. A protože jeho novince vážně věříme, budeme ji premiérově promítat na 10. narozeninách MovieZone. Pro lístky utíkejte sem!

 

Co jste si vybrali z říjnové nabídky? Pochlubte se v diskuzi a nashle v listopadu!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace