Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 pohodových filmů na sychravý podzim


ikona
TedGeorge
top
Venku je hnusně, v kině nic nedávají a máte blbou podzimní náladu? Tahle jedenáctka filmů vám ji zaručeně zlepší 

Podzim sucks. Lidé se na sebe v hromadných dopravních prostředcích mračí, ženy na sobě mají příliš mnoho vrstev oblečení a při pohledu na spadané listí má člověk pocit, že i ty stromy to vzdávají. K tomu na vás kvůli zbytečné smrti křečka řve přítelkyně a šéf v práci není nemocný. Člověka by jednoduše mohla přepadnout beznaděj. Právě kvůli tomu je třeba po večerech nakoukávat pohodové filmy, které dokáží zvednout náladu a nabijí člověka energií do dalšího nekonečného pracovního dne.

 

V tomto článku se pokusím doporučit jedenáctku fajn filmů, které nutně (až na výjimky) nemusíte znát. Jedná se o nepřiznané partyzánské pokračování legendárního článku Rodinné filmy pro 21. století napsaného doyenem MovieZone KarlemR. Karel má v současnosti plné ruce práce s přípravou oslav desetiletky MovieZone a psaním tajemného tematického článku, kterého se již brzy dočkáte. Proto jsem se tipů tentokrát ujal já. Pokud se mi povede doporučit alespoň jeden film, který neznáte a udělat vám tím radost, tak jsem uspěl. Tak jdeme na to.

Žít po svém (2005)
Robert Redford alias Einar to neměl jednoduché. Při tragické nehodě tomuto rančerovi zemřel syn. Jeho nejlepší kamarád a pracant Morgan Freeman je upoutaný na lůžko kvůli škaredému útoku medvěda a mnohaletá snaha nepít alkohol si na jeho povaze také vybírá svojí daň. Jednoho dne se na prahu dveří tohohle morouse ukáže Jennifer Lopez. Právě ta byla parterkou jeho syna a právě ona řídila v ten tragický den, kdy ztratil svého milovaného potmoka. Za normálních okolností by jí Einar nemilosrdně vyhodil, ale Jennifer má s sebou dceru. Tvrdí, že dítě je vnučkou Einara a obě potřebují azyl, protože utíkají od násilnického Damiana Lewise.

 

Já naprosto miluje Roberta Redforda. Proto možná budu hypeovat víc, než by bylo zdrávo. Viděl sem všechny filmy Lasseho Hallstroma a právě tento je podle mě nejlepší. Lasse dokázal jinak nudnou a nemožnou Jennifer Lopez přeměnit v milující a zajímavou matku, která chce jenom to nejlepší pro svou dceru. Lasse dokázal na ploše necelých dvou hodin stvořit dojemný příběh, který sice překypuje tradičním patosem a předvídatelností, ale zároveň nenudí ani na sekundu. No a v neposlední řadě zase a znovu ukázal, že po Refordovi tu zůstane velké prázdno, které jen tak někdo nenahradí. Nádherný film, který jsem za posledních 6 měsíců viděl už třikrát.

Café. Waiting. Love. (2014)
Si Ying studuje na vejšce. Jednoho dne jí málem přejede autobus. Zachrání jí mladý a sympatický chlapec Zeyu. Okamžitě se do něj zamiluje. Zeyu je častým návštěvníkem kavárny vedle místa nehody. Právě díky tomu získá studentka práci servírky v podniku nabízejícím to nejzajímavější kafe v okolí. Na baru pracuje opravdu hodně moc super lesbička a na kraji kavárny sedí v tichu smutná majitelka podniku. Do příběhu nyní vstupuje pošuk Ah Tuo, který nosí bikiny a jeho spolubydlící, která se chce dostat do legendárního spolku lidí, co si dokáží rozbít cihlu o čelo.

 

Zní to šíleně? Ono to také šílené je. Bohužel nepatřím k lidem, kteří by se dokázali poslepu orientovat v propletenci asijských romancí. Právě naopak. Viděl sem doteď snad jenom čtyři filmy asijské romantické provenience (v čele s proslavenou My Sassy Girl). Tento taiwanský kousek bych ale být vámi nevynechal. Je to hodně divné, hlavně v první půlce docela nechutné, ale dejte tomu čas. V druhé polovině se konečně začne hrát na romantickou notu. Předvídatelnost tu sice hraje prim, ale povedená a podle mne nečekaná pointa, všechno napraví a odvážlivcům sledujícím tento v pravdě exotický film ukáže, že jejich čas za to stál. Děkuji Adrianovi, že se postaral o ten (často tolik potřebný) hype.

Obchod za rohem (1940)
Ernst Lubitsch v roce 1940 natočil romatickou komedii, která je i po 75 letech od své premiéry stejně zábavná, jako v den svého uvedení. Pan Matuschek vlastní v Budapešti moc pěkný obchod. V něm pracuje Alfred Kralik, kterého nenapodobitelně stvárnil James Stewart. Jednoho krásného ne-podzimního dne je do obchodu přijata paní Klara Nowak, alias Margaret Sullivan. Ta s panem Kralikem nevychází dobře. Oba mají ambice, sebevědomí, hrdost. Jak může takový střet titánů dopadnout? To víte, že dobře. Oba si totiž dopisují s vysněnou osobou, která jim rozumí a je schopná pochopit každodenní patálie s méně schopným kolegou. Rozumíte tomu správně…

 

… film totiž v roce 1998 zremakeovala Nora Ephron v Lásce přes internet. Obchod za rohem le lepší. Mnohem. Odhoďte svoje předsudky týkající se filmů vzniknuvších před premiérou prvních Star Wars v roce 1977 a dejte tomu černobílou šanci. Naprosto vás okouzlí štramák jménem James Stewart, to stejné dokáže umanutá Margaret. Všichni víte, jak to začne, jak to bude probíhat a jak to dopadne. Přesto to v sobě má něco nepojmenovatelného navíc, co snímku dodá onu auru výjimečnosti a fantastického zážitku, kvůli kterému si zase jednou zajdete do trafiky pro známky a ne pro cigarety. Skoro si říkám, že by to chtělo nějaký pořádný článek o černobílých klasikách, které není možné minout. Upřímně slibuji, že tohle je poslední narážka na KarlaR.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace