Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Warneři si berou Čínu


ikona
TedGeorge
tržby
Hollywood začíná točit čínské filmy. Kde tohle skončí? 

Čína je pro filmový trh čím dál důležitější. Ví to Michael Bay, jehož poslední Transformeři v zemi plné čím dál bohatších lidí překonali v tržbách 300 milionů dolarů. Ví to i studio Universal, jehož poslední instance Rychle a zběsile tu atakovala dokonce 400 milionů dolarů. A v neposlední řadě to ví i Tom Cruise, jehož Mission: Impossible 5 spolufinancoval čínský Amazon - Alibaba. No a teď se do toho pořádně obují Warneři.

 

Pár dnů před plánovanou návštěvou čínského prezidenta v USA podepsali Warneři smlouvu roku. S investiční společností China Media Group založili zbrusu novou distribuční společnost Flagship Entertainment Group Limited. Ta bude produkovat čínsky mluvené filmy určené nejenom pro domácí trh, ale i pro celosvětovou distribuci. Prvního čínského snímku se dočkáme v průběhu roku 2016. Píšu dočkáme, protože Warneři vážně hodlají servírovat plody jejich čínské kooperace po celém světě.

Hlava Warner Bros., pán s podezřele tematickým jménem Tsujihara, naservíroval novinářům klasické PR kecy o tom, jak je tohle partnerství důležité pro pochopení prastaré a unikátní čínské kultury po celém světě. Jeho čínský protějšek Ruigang Li pak dodal, jak je rád, že spolupracuje s nejlegendárnějším hollywoodským studiem a jak je nadšený z toho, že díky této kooperaci nabídne všechny ty zásadní příběhy z čínské historie divákům po celém světě. Nemažme si ale med kolem pusinek, za vším stojí prachy a logika.

 

Warneři jasně vidí, že v čínských kinech leží a budou ležet pohádkové zisky. Jediným problémem jsou specifika tohoto trhu. Na jedné straně to jsou pořád relativně malé zisky z jedné prodané vstupenky pro Hollywood (25%), na druhé straně to jsou státem zavedené kvóty, které do země pouští jenom vyvolené filmy a starají se o to, že domácí blokbustery mají vždy dostatečný prostor vydělat desítky a stovky milionů dolarů, respektive juanů. To důležité na akci Kulový blesk je právě skupina China Media Group. To je společnost, kterou z velké části vlastní a kontroluje stát.

 

ČTĚTE TAKÉ: MAJÍ KOMUNISTÉ POD PALCEM HOLLYWOOD?

Takže kde leží "pravda"? Někde uprostřed. Ne že by pro Warnery nebylo důležité distribuovat čínské filmy po celém světě, společnost má ostatně bohaté zkušenosti s lokální distribucí. Ať už to je španělská a mexická hororová pobočka studia kontrolovaná zasloužilým umělcem Guillermem del Torem, nebo německé a italské komedie. Jádro pomyslného pudla leží v tom, že Warneři potřebují přístup na trh. Hlavně kvůli svým Batmanům, Supermanům, Silmarillionům (je to jen otázka času...) a dalším, které teď v čínských kinech potkáme úplně všechny. Na to můžete vzít jed. I kdyby měl pan Kevin „Warner“ Tsujihara na oficiální návštěvě sežrat bernardýna. Že by ty trenky na Hradě reflektovaly i globální byznys?

---

Vytáhni v hospodě: Okénko do tržeb v čínských kinech. Skončilo léto a účet je vystaven na částku 4.6 miliardy dolarů. Každým rokem přibývají stovky kin a tisíce sálů. Očekává se, že během následujících 3-4 let budou tržby z kin za rok vyšší než 10 miliard dolarů, a tím pádem překonají Ameriku v pozici největšího trhu na světě. No dopr…

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace